lauantai 21. marraskuuta 2015

Vegevoi eli itsetehty vegaaninen voi


Minusta on hauska testailla erilaisten juttujen tekemistä ihan itse, ja se olikin yksi tärkeä syy kokeilla tätä vegevoita. Toinen syy piilee siinä, että moni haluaa vältellä ruokavaliossaan pitkälle prosessoituja tuotteita tai esimerkiksi palmuöljyä, ja minusta oli kiva tarjota heille tämmöinen Tee se itse -ohje. Jos DIY-meininki ei kiinnosta, löytyy vegaanisia margariineja tosi paljon ihan tavallisista ruokakaupoista. Vegaanituotteet.net auttaa siinä!



Kokeilin ensin tätä Vegan Baking -sivustolta löytyvää vegaanisen voin ohjetta, mutta totesin sen maistuvan liikaa etikalle ja olevan vähän turhan kovaa ja toisaalta kumimaista. Fiksailin siis vähän mittasuhteita ja jätin ksantaanin kokonaan pois. Lopputulos oli hyvänmakuinen, leivälle levitettävä ja kuorrutteisiin soveltuva rasvainen juttu, jota vegevoiksi kutsutaan. En ole vielä kokeillut, miten tämä toimii keksi- tai piirakkataikinoissa, mutta en keksi mitään syytä, miksi tämä ei toimisi.

Huom! Jääkaappikylmänä tämä on melko kovaa eli varsinkin pehmeälle leivälle levitettäessä on suositeltavaa antaa tämän hieman lämmetä. Myös leivontaan käytettäessä tämän tietysti kannattaa antaa pehmentyä, jotta tätä voi vaahdotella ja muutenkin muovailla taikinoiden sekaan.

Raaka-aineista
  • En suosittele vaihtamaan soijamaitoa muihin kasvimaitoihin, koska niissä on vähemmän proteiinia. Proteiinilla on oma tarkoituksensa vegevoin koostumuksessa. 
  • Omenaviinietikan voinee vaihtaa mihin vain etikkaan, mutta miedoimman makuiset toimivat parhaiten. 
  • Kookosöljyn määrä on mitattu sulatetusta kookosöljystä. Kiinteänä se menee vähän tiiviimpään tilaan, joten mittaa öljy myös sulatuksen jälkeen. Neutraalinmakuista kookosöljyä valmistaa ainakin Urtekram. Jos kookoksen maku ei haittaa, voi tämän tietysti tehdä myös kookoksenmakuisesta kookosöljystä. Jos haluat huomioida apinoiden oikeudet, kannattaa varmuuden vuoksi valita muualla kuin Thaimaassa tuotettu kookosöljy. Urtekramin kookosöljy on tuotettu Filippiineillä.
  • Rypsiöljyn tarkoituksena on tehdä levitteestä vähän pehmeämpää. Öljyksi kannattaa valita jokin hyvänmakuinen öljy. Myös Neito-merkkinen, vegaaninen voinmakuinen rypsiöljy toimii tässä hyvin!
  • Soijalesitiinijauhe toimii emulgointiaineena eli se sitoo nesteen ja rasvat yhteen. En suosittele jättämään sitä pois, sillä lopputulos voi olla ikävän kokkareinen. Soijalesitiiniä voi ostaa luontaistuotekaupoista ja eko- ja erikoiskaupoista. Sitä myydään myös nestemäisenä ja rakeena. Nestemäistä voi käyttää saman verran kuin jauhetta, mutta rakeita kannattaa käyttää vähän enemmän ja ne kannattaa sekoittaa ensin hyvin öljyjen joukkoon.

Vegevoi eli itsetehty vegaaninen voi, n. 200 g
  • 0,75 dl makeuttamatonta ja maustamatonta soijamaitoa
  • 0,5 tl omenaviinietikkaa
  • 0,25 tl suolaa
  • 1,5 dl sulatettua neutraalinmakuista kookosöljyä
  • 2 rkl rypsiöljyä, oliiviöljyä tms.
  • 1 tl soijalesitiinijauhetta
  1. Sekoita soijamaidon sekaan omenaviinietikka ja suola. Anna "piimääntyä" kymmenen minuutin ajan. Tänä aikana soijamaito hieman paksuuntuu.
  2. Sekoita kookosöljyn joukkoon rypsiöljy sekä soijalesitiinijauhe. Lisää soijamaito ja sekoita heti sauvasekoittimella tasaiseksi.
  3. Kaada vegevoi muotteihin tai säilytysastiaan ja laita jääkaappiin jähmettymään kolmeksi tunniksi.
En väitä tätä tuotetta voiksi. Valitsin nimen sen perusteella, että siitä voi päätellä tuotteen käyttötarkoituksen. Vegevoita voi käyttää leivän päällä sekä leivonnassa ihan kuten margariinia tai voitakin. Kuten jo totesin, jääkaappikylmänä tämä on sen verran kovaa, että suosittelen antamaan sen lämmetä huoneenlämmössä ennen sen käyttämistä kuorrutteisiin ja täytteisiin tai levittämistä pehmeälle leivälle.

En ota margariinin prosessointiin sen enempää kantaa kuin että melko usein margariiniskeptisyyden syyt piilevät muinaisissa margariininvalmistustavoissa, jotka eivät enää nykypäivänä päde ainakaan Suomessa myytäviin margariineihin. Totean myös, että voi sisältää enemmän transrasvoja kuin tummansininen Keiju, joten nekään eivät ole pätevä syy vältellä margariinia ja korvata se voilla. Tämän tammikuussa kirjoittamani tekstin lopusta löytyy linkkejä, joissa puretaan margariinimyyttejä.

7 kommenttia:

  1. Mahtava resepti! Kiitos. Laitan tämän heti talteen, että voin joskus kokeilla. :)

    VastaaPoista
  2. Itse olen käyttänyt tuota lähinnä leivontaan. Muutenkin hyvää toki, mutta eteenkin leivonnassa saa parempia tuloksia kuin margariineilla!

    VastaaPoista
  3. Hei! Tämä on jo vanha postaus, mutta osaatko sanoa, maistuuko tämä miten paljon kookokselta? En oikein välitä sen mausta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Neutraalin makuinen kookosöljy on maultaan hyvin mietoa, eikä mielestäni maistu kookokselta :)

      Poista
    2. Kiitos pikaisesta vastauksesta :)!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu