tiistai 22. joulukuuta 2015

Mantelijuusto


Juustot kuuluvat monella juhlapöytään. On ilahduttavaa, että ihan perusruokakaupoistakin saa jo paljon erilaisia vegaanisia juustoja, kuten Tofutin ihania tuorejuustoja sekä Violifen päteviä palajuustoja. Trendi on nouseva eli tulevaisuudessa vegaanijuustohylly tulee taatusti laajenemaan lisää. Hyvästi siis muinaiset hikikiekot!

Kasviperäisiä juustoja voi tehdä itsekin monella eri tavalla. Tätä mantelifetareseptiä on kehuttu tosi paljon, joten halusin kokeilla sitä jouluksi. Koska aloin juustontekohommiin keskellä yötä eikä minulta löytynyt harsokangasta, päätin hieman oikaista reseptin kanssa. Omassa versiossani juustomassaa ei valuteta ollenkaan, vaan se paistetaan heti.

Tein juustosta valkosipulisen ja tilli-valkopippuriversion. Ensimaistelulla tykkäsin tillijuustosta enemmän, mutta toisella maistelukerralla valkosipuli vei voiton. Myös kaverini tykkäsi enemmän valkosipulijuustosta. Juustosta tuli kiinteä, helposti veitsellä leikattava ja maultaankin tosi hyvä. Originaali ohje viittaa fetajuustoon, mitä tämä varmasti muistuttaakin suolaisuutensa ja happamuutensa vuoksi. Itse tykkään kuitenkin kutsua tätä ihan vain mantelijuustoksi.


Mantelijuusto, n. 200 g
  • 0,5 dl sitruunamehua
  • 0,5 dl oliiviöljyä
  • 1 dl vettä
  • 1 tl suolaa
  • 3,5 dl mantelijauhoja
  • 2 valkosipulinkynttä
  1. Mittaa kaikki ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes massa on täysin sileää. Tehosekoittimen tehosta riippuen saatat joutua välillä pysäyttämään sen ja lusikoimaan astian seinälle jäänyttä juustomassaa alemmaksi.
  2. Levitä massa pieneen uunivuokaan leivinpaperin päälle neljän sentin paksuiseksi kerrokseksi.
  3. Paista juustoa 175-asteisen uunin keskitasolla 50 minuuttia eli kunnes juuston pinta on ruskistunut ja se tuntuu kiinteältä.
  4. Anna juuston jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista. Säilytä valmis juusto jääkaapissa.

Tilli-valkopippurijuusto, n. 200 g

Valmista juusto muuten samoin, mutta jätä valkosipuli pois ja lisää juustomassaan 1 rkl kuivattua tilliä sekä 0,5 tl jauhettua valkopippuria.

7 kommenttia:

  1. Minun mantelifetani on paljon pehmeämpää, koska en paista sitä noin kauaa, n 30-40 min. Silloin juusto on kiinteänmurenevaa ja suussa sulavaa. Usein teen päälle vielä yrttiöljyn.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Juu, tuommoinen ohjeistus on tuossa originaalissa reseptissä, joka on linkattu reseptin yhteyteen :) Mä tykkäsin tästä juurikin siksi, että juusto on kiinteä eli siitä pystyy leikkaamaan paloja. Levitemäisempi juusto on varmasti hyvää myös!

      Poista
  2. Mitenköhän kauan tämä juusto säilyy?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mulla ei oo tarkkaa tietoa, mutta uskoisin, että säilyy noin viikon, kunhan säilyttää jääkaapissa :)

      Poista
  3. Onnistuukohan sama cashewpähkinöillä tai muulla vastaavalla, jos on mantelille allerginen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En ole itse kokeillut, mutta mahdollisesti voisi onnistua!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu