torstai 3. maaliskuuta 2016

Maapähkinäruudut


Tässäpä olisi tahmaisen makeita ruutuja maapähkinävoin ystäville. Näiden kuorrute on ihan mahtavaa, karamellimaista tahnaa! Pohja puolestaan on mehevän muhjuista. Kokonaisuuden viimeistelevät rapsakat suolapähkinät. Ruudut ovat tosi makeita, joten pieni pala riittää pitkälle.


Vinkki: Jos kuorrutteeseen käyttää tuplamäärän vettä, sitä voi käyttää jäätelökastikkeena.

Maapähkinäruudut, 20 kpl
pohja
  • 1/2 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 1 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 3 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 1/2 tl suolaa (tai 1/4 tl, jos maapähkinävoi on suolattua)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 3 dl vehnäjauhoja
kuorrute
  • 1 dl fariinisokeria
  • 1 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 1/2 dl vettä
  • 1/4 tl suolaa (tai 1/8 tl, jos maapähkinävoi on suolattua)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
koristeluun
  • 2 dl suolapähkinöitä
  1. Rasvaa ja jauhota vuoka (20 cm x 20 cm tai muu pinta-alaltaan vastaava) tai vuoraa se leivinpaperilla. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita rypsiöljy ja maapähkinävoi tasaiseksi. Lisää kauramaito, fariinisokeri, suola sekä vaniljajauhe ja sekoita. Siivilöi lopuksi joukkoon leivinjauhe sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 25 minuuttia. Pohja on valmis, kun se on kauniin ruskea ja kun siihen työnnetty tikku tulee ulos puhtaana. Anna pohjan jäähtyä ennen kuorruttamista.
  3. Mittaa kaikki kuorrutteen ainekset kattilaan ja käännä levy päälle. Kuumenna koko ajan sekoittaen, kunnes seos kiehuu. Seos hieman paksuuntuu ja muuttuu sileäksi. Siirrä pois liedeltä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Kaada kuorrute pohjan päälle. Ripottele pinnalle suolapähkinöitä.
  4. Anna leivonnaisen jäähtyä täysin ja leikkaa se sitten terävällä veitsellä ruuduiksi. Säilytä mieluiten jääkaapissa.

7 kommenttia:

  1. Pohjaan tulee varmaankin puolikas teelusikallinen suolaa? Vaikuttaa tosi hyvälyä reseptiltä - täytyy pistää testiin viikonloppuna. ☺

    VastaaPoista
  2. Pohjaan tulee varmaankin puolikas teelusikallinen suolaa? Vaikuttaa tosi hyvälyä reseptiltä - täytyy pistää testiin viikonloppuna. ☺

    VastaaPoista
  3. Oi tuo ohje vaikuttaa aivan täydelliseltä! Miten mä voin ikinä aloittaa mitään kuntokuuria, kun näitä ihania ohjeita tippuu taivaalta alvariinsa :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :) Ehkä silloinkin voi pitää välillä herkuttelupäiviä?

      Poista
  4. Näitä on kyllä pakko kokeilla (ja "muutamaa" muutakin reseptiäsi, kirjan juttuja unohtamatta! Olet ehdottomasti lempibloggaajani, kun kyse on leivonnasta!

    Haluaisin saada vähän apua. En voi vastustaa ideaa tissikuppikakuista, kun kyse on rintarauhaskirurgian osastosta, jolla olen tokavikaa viikkoa harjoittelussa. Viimeiselle päivälle olen aina leiponut jotain hyvää, ja muffinsit toimivat kakkua paremmin kuljetuksen ja muunkin suhteen. Siispä; tuleeko niistä liian makeita / muuten pahoja, jos teen ne tähän tyyliin: https://www.google.fi/search?q=boobs+cupcakes&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjBj_yjsq7LAhUzb5oKHUYlDYwQ_AUIBygB&biw=1093&bih=451#imgrc=dfKVuX_EivMUfM%3A sokerimassasta? Ja mikä olisi paras taikinaidea?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi kiitos, tosi kiva kuulla :)

      Hauska idea :D Jos sokerimassaa laittaa vain ohuen kerroksen, niin ehkä se ei sitten ole muffinssissa liian makea. Jos muffinssista tekee vaikka tosi kaakaoisen tai sen täyttää jollain kirpeällä, niin kuorrutteen makeus ehkä vähän tasoittuu. Jos tykkää mantelimassasta, niin se voisi olla vähemmän makea kuin sokerimassa.

      Tässä pari ideaa täytettyihin kuppikakkuihin:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2013/11/vaniljacupcaket-kirpealla.html
      http://www.kamomillankonditoria.com/2013/12/inkivaari-suklaakakkuset.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu