maanantai 14. maaliskuuta 2016

Mustikka-mangotäytekakku


Pienen Tuisku-vauvan vieraat saivat syödäkseen tämän revontulikakun kettuineen. Koska Tuiskun läheisten joukossa on monia allergioita, on kakku pähkinätön, soijaton ja gluteeniton*.


Mustikka-mangotäytekakku, 20:lle
  • Kakkupohja on gluteeniton vaalea kakkupohja, jota paistoin kaksi pellillistä.
  • Pohjat on leikattu tämän ohjeen mukaan.
  • Kakun kostukkeena on 2 1/2 dl sitruuna-sokerivettä. (2 pientä sitruunaa, 2 rkl sokeria ja loput vettä.)
  • Kakun välissä on kaksi purkkia Plantin kauravispiä. Toisessa välissä on kauravispin kanssa tuoretta mangoa ja toisessa mustikkasosetta (ks. ohje alta). Mustikat voi tietysti laittaa myös sellaisenaan kakun väliin, mutta tein niistä hyytelöä, jotta pienimpienkin vieraiden olisi vähemmän sotkuista syödä kakkua, jos yksittäiset mustikat eivät tipahtele syliin.
  • Kakun kuorrutteena on toiset kaksi purkkia Plantin kauravispiä, joka on värjätty liilaksi pienellä määrällä mustikkasosetta.
  • Koristeet on muovailtu elintarvikeväreillä värjätystä vaahtokarkin makuisesta sokerimassasta.

Mustikkasose
  • 6 dl mustikoita
  • 1/2 dl vettä
  • 1 rkl sokeria
  • 1 tl agar-agar-jauhetta
  1. Soseen keittäminen kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ennen kakun täyttämistä, esimerkiksi edellisenä iltana tai vähintään kuusi tuntia ennen. Näin se ehtii varmasti jäähtyä. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja käännä levy päälle. Sekoittele seosta, kunnes se kiehuu. Vähennä lämpöä.
  2. Keitä kaksi minuuttia koko ajan sekoittaen ja siirrä kattila sitten pois levyltä. Anna jäähtyä ja jähmettyä kokonaan jääkaapissa.
  3. Soseuta sileäksi sauva- tai tehosekoittimella ja käytä kakun täytteenä.

*Plantin kauravispistä:
  • Se on valmistajan mukaan identtinen tuote markkinoilta poistuneen Sunnuntain kauravispin kanssa, joka on Keliakialiiton sivuilla listattu keliaakikoille sopivaksi. Joissakin lähteissä ollaan sen sopivuudesta kuitenkin eri mieltä, joten jos aikomuksena on leipoa nimenomaan keliaakikolle, niin asia kannattaa selvittää häneltä itseltään. Tämän kakun tapauksessa kenelläkään vieraista ei ole keliakiaa, vaan gluteenittomuudelle on eri syyt ja sen "puhtaudelle" eri määritelmä. Henkilökohtaisesti pidän kuitenkin Keliakialiittoa pätevänä lähteenä. 
  • Tuote sisältää myös soijalesitiiniä, joten se ei käy herkimmille soija-allergikoille. (GoGreenin kauravispissä ei ole soijaa, joten sitä voi kokeilla, jos kakun täytyy olla ehdottoman soijaton. GoGreen ei valitettavasti vaahtoudu yhtä hyvin. Kannattaa lukea täältä lisätietoa eri kasvipohjaisista vispeistä.)

4 kommenttia:

  1. Plantin kaurakermassa on soijaa :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, näköjään siinä on soijalesitiiniä. Kiitos huomiosta!

      Poista
  2. Se on typerä lisä muuten loistavassa kermassa! Gogreenin kaurakermassa ei ole soijaa mutta se kun ei käyttäydy yhtä kivasti :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Laitoin Plantille äsken toiveen, että muuttaisivat sen auringonkukkalesitiiniksi. Sinne kannattaa ehkä muidenkin laittaa palautetta, jos vaikka muuttaisivat tuotteen ainesosia. Hyvä, että GoGreenissä ei sitä ole, mutta harmi vaan, että se on sitten muilta ominaisuuksiltaan huono..

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu