keskiviikko 24. elokuuta 2016

Ruokaterkkuja Köpiksestä!


Tulin eilen kotiin muutaman päivän Kööpenhamina-reissulta. Matkan päätarkoituksena oli kumppanini Ironman-kisat ja minulle kisojen seuraamisen ohessa tietysti syöminen, koska se on se juttu, mitä vegaanit menevät tekemään ulkomaille. Sekä kisat että syöminen onnistuivat yli odotusten. Söin sekä mättöä, hippiä että raakaruokaa, ja kaikki oli ihan mahtavaa. Tässäpä siis kuvallinen selostus matkan syömispuolesta, olkaapa hyvät!
The Organic Boho, Gothersgade 5

Jos jokin paikka viestittää ulospäin olevansa hippipaikka, niin tämä! Kaikki paikan ruoat ovat nimeltään mantroja tyyliin I am grateful ja I am loved. Itseäni asia ei mitenkään haittaa, koska ruoan maku on minulle tärkein juttu ruokapaikkoja miettiessä, mutta ajattelin asiasta kuitenkin täällä mainita, jos jotakuta moinen hippeily ärsyttää. Paikasta saa smoothieita, mehuja, wrappeja, salaatteja ja chia-kulhoja. Tuotteet ovat vegaanisia, luomua ja lähiruokaa eli kaikenlaisia hyviä ja tavoiteltavia asioita samassa paketissa. Ravintolassa on vain pari istumapaikkaa sisällä ja ulkona, joten suosittelen nappaamaan sieltä eväät mukaan ja syömään ne jossain muualla.

Valkkasin omaksi evääksi wrapin, jonka sisällä oli tosi hyviä falafeleja, salaattijuttuja ja pähkinöitä. Wrappi oli aika pieni, mutta maukas. Siinä ei ollut mitään erillistä kastiketta, mutta mielestäni se ei silti ollut mitenkään kuiva. Tykkäsin paljon. Sen kaveriksi otin smoothien, jossa oli mm. mangoa ja passionhedelmää. Oli aika kirpsakka, mutta silti tosi hyvää. Suosittelen paikkaa ehkä semmoiseen pikkunälkään ennemmin kuin valtavaan nälkään.






Nicecream, Elmegade 30

Nicecream on kokonaan vegaaninen ja luomu jäätelöpaikka, jolla on kaksi omaa toimipistettä ja ainakin yksi muu myyntipaikka eli Souls-ravintola. Nicecreamilta saa jäätelöannoksia kuuteen saakka, ja sen jälkeen he myyvät valmiita jäätelösandwicheja ja mehujätskejä. Paikassa on muutama istumapaikka ulkona ja sisällä, jos haluaa jäädä syömään jätskit paikan päälle.

Saavuin paikalle kuuden jälkeen ja kesken sateen eli en sillä parhaimmalla jäätelönsyöntisäällä. Kysyin myyjältä suositusta siitä, mikä jäätelö kannattaa ostaa, ja sen perusteella valkkasin vaniljajäätelön browniekuorella. Jäätelö on kookosmaitopohjaista, ja kookos kyllä maistuu jäätelössä tosi paljon. Omaan makuuni ehkä pikkuisen kitkerästi, kuten kookoksella on joskus tapana. Jäätelö oli rakenteeltaan juuri sopivan kiinteää ja pehmeää, joten sitä oli ilo syödä. Browniekuori oli myös tosi hyvänmakuinen ja rakenteeltaan ihanan pehmoinen. Odotin paikalta pikkuisen parempaa jäätelöä kuin mitä sain, mutta ei se missään nimessä ollut mitenkään pahaa tai huonoa.





Astrid och Aporna, Jӕgersborggade 39

Jos haluat syödä hyvän perusburgerin ilman laaturavintolakikkailua, kannattaa suunnata kohti Astrid och Apornaa. Ravintola on kokonaan vegaaninen ja oletettavasti iso osa sen tuotteista on samannimisen einesfirman tuotteita. Valikoimissa on burgereita ja hodareita.

Otin perusburgerin ja jotenkin siinä tilatessa unohdin tilata ranskikset. Kuvassa sämpylä näyttää vähän kuivalta, mutta todellisuudessa se ei sitä ollut lainkaan. Burgeri oli ihan superhyvää! Se oli semmoinen perusmättöburgeri, jossa mehevän sämpylän välissä oli hyvä pihvi, hyvät kastikkeet ja hyvät kaikki muutkin kasvikset.





Souls, Melchiors Plads 3

Jos haluat syödä laaturavintolakikkailuburgerin, niin silloin suunnaksi kannattaa ehdottomasti ottaa Souls! Ravintola on kokonaan vegaaninen, ja sen listoilta löytyy salaatteja, leipiä, pitsaa ja burgereita.

Tilasin burgerin, joka oli yksi parhaista burgereista, mitä olen koskaan syönyt. Minulla ei ole mitään käsitystä siitä, mistä sen pihvi oli tehty, mutta hyvää se oli! Burgerin sisällä oli mysteeripihvin lisäksi muun muassa marinoitua sipulia, aiolia ja rucolaa. Niiden kaverina oli lisää aiolia porkkana- ja kurkkutikuilla sekä bataattiranskikset. Ranut olivat vähän turhan löllöt, mutta maku oli niissäkin oikein mainio.

Huomioi, että Soulsista saa ennen kello neljää ainoastaan salaatteja ja leipiä, eikä sitä valitettavasti kerrota ravintolan sivuilla. Vähän harmitti saapua paikalle kahden jälkeen ja keksiä tekemistä pariksi tunniksi, kun Soulsin naapurustossa ei varsinaisesti ole mitään erityistä tekemistä. Harmitusta kyllä lievensi se, että ruoka oli ihan tajuttoman hyvää.




42° Raw, Pilestrӕde 32

Nimestään huolimatta tämä ravintola ei ole täysin raakaruokapaikka. Sieltä saa myös pitsaa ja burgereita salaattien, leipien ja pastojen lisäksi. Ravintola on hunajaa lukuun ottamatta vegaaninen. En kysellyt, oliko omissa annoksissani hunajaa, koska tajusin asian vasta myöhemmin, joten jos haluaa ottaa asian huomioon, se kannattaa kysellä tilausta tehdessä.

Koska tätä paikkaa oli kehuttu jo edellisellä Köpiksen-reissullani, päätin tällä kertaa käydä täällä syömässä ja tilata raakaruoka-annoksen. Valitsin lasagnen, joka oli tosi maukas ja hyvä. Kooltaan se oli aika pieni, mutta ainakin minulta se vei kyllä nälän. Pastana siinä oli kesäkurpitsaa, minkä lisäksi siinä oli tomaattia ja jotain kastiketta, jonka sisällöstä minulla ei ole mitään käsitystä.

Jälkkäriksi otin banaani-manteli-suklaapirtelön sekä banaani-suklaamuffinssin. Pirtelö oli hyvää, vaikkakin itse tykkään kutsua pirtelöiksi ainoastaan jäätelöpohjaisia juomia. Muffinssi oli myös oikein hyvä, mutta omaan makuuni aavistuksen liian tiivis.





Isobar, Havnegade 51

Hotellimme lähellä oli jäätelöbaari, jonka valikoimasta löytyi paljon vegaanisia vaihtoehtoja. Kaikki syömäni jutut olivat tosi hyviä. Söin ekalla kerralla suklaa- ja mansikkasorbettia ja toisella suklaa- ja greippisorbettia. Suklaa oli suosikkini, mansikka tuli kakkoseksi ja greippikin oli tosi hyvää. Sorbetti-nimestä huolimatta nämä maistuivat lähinnä jäätelöltä, eivätkä olleet sellaista sokeriliemisorbettia.

Kävin jätskillä kahdesti ja valitettavasti sain vähän ristiriitaista tietoa siitä, mitkä maut ovat vegaanisia. Saattaa olla, että sain toisella kerralla suklaasorbetin sijaan suklaajäätelöä. Itselläni on sellainen periaate ravintolasyömisissä, että haluan luottaa työtekijöiden ammattitaitoon. Jos minulle jokin tuote myydään vegaanisena, niin en ala erikseen sitä kyseenalaistamaan paitsi ihan selvissä tapauksissa. Jos haluat olla asiasta varmempi, täällä kannattaa kysellä tarkkaan, mitkä maut milloinkin sopivat myös vegaaneille ja painottaa, että haluaa juuri niitä vegaanisia makuja. Paikan jäätelövohvelit eivät ole vegaanisia eli pallot kannattaa syödä kupista.





Happy Cow -sovellus kannattaa ladata puhelimeen tai tutustua sivustoon ihan tietokoneella, sillä sen avulla löytyvät lähimmät vegaaniruokaa tarjoavat paikat ja muut ostosvinkit. Köpiksessä vegepaikkoja ei ole ihan joka kulmassa, joten suosittelen ennakoimaan ruokapaikkoja muiden menojen mukaan. Perusruokakauppojen erikoistuotevalikoimat eivät olleet mitenkään erityisen vakuuttavat Suomeen verrattuna, mutta soijamaitoja ja -jogurtteja löytyy kyllä niistäkin jonkin verran. Ehkä parhaiten löysin kivoja juttuja Irmasta, jossa on paljon luomua ja sitä sivuten myös kasvisvaihtoehtoja.

Kööpenhamina on tosi kiva kaupunki turistille, koska se on aika pieni ja joukkoliikenne toimii tosi kätevästi. En tehnyt yhtään mitään kulttuurijuttuja syömisen lisäksi, mutta ihan vain kaupungilla kiertely ja hienojen rakennusten katselu oli jo aikas jees. Päädyin tosi hienolle hautausmaalle kävellessäni Astric och Apornalle, ja siellä sitten melkein henkeä haukkoen kiertelin ja ihmettelin, kun oli niin kovin kaunista.

Vaikka maailmassa on monia muita vegaaniruoasta tunnettuja kaupunkeja (esim. New York, Berliini, Varsova sekä kotoinen Tampere), voin suositella myös Kööpenhaminaa lämpimästi vegaaniruokamatkailijoille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu