torstai 4. elokuuta 2016

Hasselpähkinäinen suklaajuustokakku


Pikku Puhurin valkosuklaajuustokakku on ollut niin tiuhaan mukana ihmisten kehuissa ja puheissa, että halusin kokeilla samaa suklaaversiona. Viimeistelin tämän ihanuuden vielä paahdetuilla hasselpähkinöillä, jotta herkusta tulisi mahdollisimman tuhti. En pettynyt! Tämä on niin tuhtia, että pienelläkin palalla pötkii pitkälle.


Vinkki: Täytettä kannattaa maistella ennen sen levittämistä vuokaan. Jos se kaipaa mielestäsi enemmän makeutta, lisää tomusokerin määrää. Jos taas täyte maistuu liian makealta, voit lisätä suklaan määrää.

Hasselpähkinäinen suklaajuustokakku, 10 palaa

pohja
  • 300 g vegaanisia (suklaa)keksejä (löydät listan täältä)
  • 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
täyte
  • 100 g vegaanista suklaata (löydät listan täältä)
  • 1 prk soijavispiä tai 2 prk kauravispiä (Alpro tai Planti)
  • 400 g maustamatonta Violife- tai Tofutti-tuorejuustoa
  • 1 dl tomusokeria
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
koristeluun
  • 1 1/2 dl hasselpähkinärouhetta
  1. Valmistele 24-senttinen* irtopohjavuoka. Irrota reunat pohjasta ja aseta pohjan päälle leivinpaperi. Kiinnitä reunat ja leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois.
  2. Murskaa keksit käsin, blenderissä tai suttunuijalla tai vaihtoehtoisesti laita keksit pussiin ja riko ne kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan sekaan. Painele keksiseos tasaiseksi, tiiviiksi kerrokseksi irtopohjavuoan pohjalle.
  3. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Vaahdota jääkaappikylmä vispi mahdollisimman kuohkeaksi sähkövatkaimella. Lisää tuorejuusto ja sekoita tarkasti tasaiseksi, jotta tuorejuustoon ei jää paakkuja. Lisää loput aineet ja sekoita tasaiseksi. Levitä täyte tasaiseksi kerrokseksi keksipohjan päälle. Anna kakun jähmettyä jääkaapissa yön yli tai vähintään neljä tuntia.
  4. Paahda hasselpähkinämurska kuivalla pannulla koko ajan sekoitellen, kunnes siitä lähtee paahtunut (mutta ei palanut) tuoksu. Anna murskan jäähtyä hyvin.
  5. Irrota kakun reunat varovaisesti veitsellä ja irrota vuoan reunat. Siirrä kakku tarjoiluastiaan. Painele kakun reunoille ja pinnalle paahdettua hasselpähkinämurskaa.
  6. Säilytä valmis kakku jääkaapissa.
*Koska tätä kakkua ei paisteta, ei vuoan koolla oikeastaan ole kauheasti väliä. Huomioi kuitenkin, että jos teet kakun isompaan vuokaan, tulee siitä litteämpi ja jos taas pienempään, tulee siitä korkeampi.


Gluteeniton, soijaton ja pähkinätön versio
  • Jos haluat tehdä juustokakun gluteenittomana, käytä sen pohjaan gluteenittomia keksejä. Esimerkiksi Lidlistä saa gluteenittomia ja vegaanisia Gullón-merkkisiä suklaakeksejä. Keliakialiiton mukaan Plantin vispi soveltuu joillekin keliaakikoille. Tarkista siis keliaakikolta itseltään, voiko hän käyttää tuotetta. Alpron soijavispi on valmistajan mukaan gluteeniton.
  • Jos haluat tehdä kakun ilman soijaa, valitse juustoksi Violife. Kakun voi tehdä myös Oatlyn påMackanista, mutta se jää todennäköisesti löysäksi. Plantin koostumus muuttui syksyllä 2017, ja markkinoilla voi vielä olla soijalesitiiniä sisältävää tuotetta. Tarkista siis tuoteseloste ennen ostamista. Valitse myös suklaa sen mukaan, sisältääkö se soijalesitiiniä vai ei.
  • Pähkinättömän version tästä kakusta saat, kun jätät hasselpähkinät pois. Niiden sijasta kakun voi koristella suklaalla tai vaikka tuoreilla marjoilla ja hedelmillä. Suklaaksi voi valita myös minttusuklaan!
Huomio huomio! Tänään julkaistiin Sipsarit-sarjan Tuulispää-jakso, jossa leivon Tuulispään leivontakirjan brownieita! Jakson voit katsoa täältä.

6 kommenttia:

  1. Kiitos tästä ohjeesta. Olen tehnyt tätä kakkua muutaman kerran ja aina saanut positiivista palautetta. Eräskin kommentti oli, että tämä on parasta vegaanista juustokakkua, mitä hän on koskaan maistanut. Ajattelin tehdä tätä myös jouluna. Kiitos blogistasi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihanaa! Tosi kiva kuulla :) Herkullista joulua sinulle!

      Poista
  2. Maistui joulujälkkärinä kaikille!

    VastaaPoista
  3. Todella hyvä, maistui jouluna kaikille, nyt tehdään taas kesäjuhliin...

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu