keskiviikko 5. lokakuuta 2016

Maapähkinävoijuustokakku

Jos on tarvetta romantiikalle, voi juustokakkupalan syödä
samalta lautaselta spesiaaliystävän tai -ystävien kanssa.

Huh huh! Jos on tarvetta tuhdille jälkiruoalle, niin tässä olisi semmoinen. Tämän juustokakun suolaisen makea täyte saa makunsa maapähkinävoista, vegaanisesta tuorejuustosta ja kauravispistä. Kakku on viimeistelty suklaalla sekä suolapähkinöillä, joten tästä on varmasti iloa kaikille Snickersin ystäville. Kakku on helppo tehdä, koska sitä varten tarvitsee vain vähän murskailla keksejä ja sekoitella täytteen aineksia keskenään. Koristelukin on helppoa, sillä suklaan ja pähkinät voi vain roiskia huolettomasti kakun päälle.

Huom! Jos tarvitset gluteenittoman, soijattoman tai palmuöljyttömän kakun, lue ohjeet reseptin perästä! Jos sinulla ei ole käytössäsi ohjeessa mainittuja tuotteita, on niillekin annettu vaihtoehtoja reseptin jälkeen.

Maapähkinävoijuustokakku, 12 palaa

pohja
  • 300 g digestive-, suklaa- tai muita kuivia vegaanisia keksejä (katso lista täältä)
  • 100 g vegaanista margariinia (katso lista täältä)
täyte
  • 2 prk Plantin kauravispiä (ks. alta Muut tuorejuustot ja vispit -teksti)
  • 2 pkt Violifen maustamatonta tuorejuustoa (ks. alta Muut tuorejuustot ja vispit -teksti)
  • 1 1/2 dl sileää, makeuttamatonta maapähkinävoita
  • 1 1/2 dl tomusokeria
  • 1/4 tl suolaa*
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
pinnalle
  • 50 g vegaanista suklaata (katso lista täältä)
  • 1 dl suolapähkinöitä
  1. Valmistele n. 24-senttinen irtopohjavuoka irrottamalla sen reunat, peittämällä sen pohja leivinpaperilla ja laittamalla reunat takaisin paikoilleen. Leikkaa ylimääräinen leivinpaperi pois. Irtopohjavuoan sijaan voit tehdä kakun myös annosvuokiin.
  2. Murskaa keksit joko käsin tai tehosekoittimella. Voit myös laittaa keksit pussiin ja lyödä ne murskaksi kaulimella. Sulata margariini ja sekoita se keksimurskan joukkoon. Keksipohjan koostumus riippuu käytetyistä kekseistä. Jos keksipohja tuntuu liian kuivalta, lisää tilkka vettä. Keksipohjan on tarkoitus olla niin kiinteää, että sen saa puristettua palloksi, mutta niin irtonaista, että pallo murenee helposti. Painele keksipohja vuoan pohjalle tiiviiksi, tasaiseksi kerrokseksi.
  3. Vaahdota jääkaappikylmä kauravispi sähkövatkaimella. Notkista tuorejuusto ja maapähkinävoi sähkövatkaimella. Sekoita kaikki täytteen ainekset hyvin yhteen. Levitä täyte keksipohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Anna jähmettyä jääkaapissa vähintään neljä tuntia.
  4. Sulata suklaa ja levitä puolet siitä lusikalla ohuina raitoina juustokakun pinnalle. On tärkeää, että suklaa ei ole tasaisena kerroksena vaan ohuina raitoina, jotta kakku on valmiina helppo leikata. Ripottele seuraavaksi suolapähkinät kakun päälle. Levitä vielä loppu suklaa suolapähkinöiden päälle ohuina raitoina.
  5. Säilytä valmis juustokakku jääkaapissa.

*Jos maapähkinävoissa on suolaa, voit vähentää suolan määrää tai jättää sen pois.

Pakastaminen: Valmiin kakun voi pakastaa, mutta sen ulkonäkö voi kärsiä sulaessa. Anna kakun sulaa hitaasti jääkaapissa. Suosittelen pakastamaan kakun valmiina annospaloina, joita on helppo ottaa yksitellen käyttöön.

Muut tuorejuustot ja vispit

  • Plantin vispi on jo purkissa ollessaan todella kiinteä. Älä siis hämäänny luulemaan, että se on pilalla! Koska Plantin vispi on kaikista vaahtoutuvista kasvikermoista jo sellaisenaan kaikkein paksuinta ja sen rakenne on eniten tiivis, tulee muilla vispeillä selvästi löysempi kakku eli siksi suosittelen Plantia. Jos kuitenkin joudut käyttämään jotain muuta vispiä kuin Plantia, käytä sitä vain yksi purkki eli korkeintaan 2 1/2 dl. Täältä löydät lisätietoa eri vispeistä.
  • Voit käyttää myös Oatlyn, Sheesen tai Schlagfixin tuorejuustoja/vegemascarponea, jos et löydä Violifea. Oatlyllä kakusta tulee selvästi löysempi kuin Violifella, joten suosittelen luonnollisesti ennemmin Violifen tuorejuustoa. Sheese ja Schlagfix ovat kiinteämpiä. Lue täältä tarkemmat suositukseni vegaanisista tuorejuustoista leivonnassa. 
  • Rakenteen puolesta paras eli kiintein yhdistelmä kakkuun on Plantin vispi sekä Violifen, Sheesen tai Schlagfixin tuorejuusto, sillä ne kaikki ovat jämäköitä ainesosia. Seuraavaksi paras yhdistelmä on Plantin vispi ja Oatlyn tuorejuusto TAI jokin muu vispi ja Violifen tuorejuusto. Kakku jää todennäköisesti löysäksi, jos joudut käyttämään muuta kuin Plantin vispiä ja sen kanssa Oatlyn tuorejuustoa. Kakun maku on tässäkin tapauksessa hyvä, vaikkakaan se ei jähmety hyvin, joten sen voi syödä vanukasmaisena jälkkärinä tai vaikka pakastaa annoskulhoissa jäätelöksi.
  • Jos saatavilla on ainoastaan tässä mainittuja löysempiä vispejä ja tuorejuustoja, suosittelen sekoittamaan sulatetun suklaan juustokakkumassan sekaan.

Kokonainen kakku odottamassa syöjiään! Kakun voi tehdä irtopohjavuoan sijaan myös
pieniin annosvuokiin. Voit käyttää myös pieniä irtopohjavuokia tai korkeareunaista keksimuottia,
kuten ylimmässä ja alimmassa kuvassa.

Erikoisruokavaliot

Gluteeniton:
  • Valitse pohjaan gluteenittomat keksit, joita niitäkin löytyy paljon vegaanisena. 
  • Vispiin sinulla on useampi vaihtoehto. Gluteenittomia vispejä ovat Valio Oddlygood Easy Whipping, Fazer Aito kauravispi ja Alpron soijavispi. Jos käytät jotain näistä tuotteista, käytä sitä vain yksi purkki. Nämä kaikki ovat rakenteeltaan ilmavampia kuin Plantin kauravispi, joten se vaikuttaa myös kakun rakenteeseen. Jos haluat pelata varman päälle, sulata suklaa ja lisää se juustokakkumassan sekaan.
  • Plantin kauravispi sisältää gluteenia alle 100 mg/kg. Jos aiot käyttää Plantia, varmista kakun syöjiltä sen soveltuvuus, jos heillä on rajoituksia gluteenin suhteen.
  • Vegetuorejuustoista gluteenittomia ovat Violife ja Sheese. Oatlyn kauralevite (entinen påMackan) ei ole puhdaskauraa, joten varmista sen soveltuvuus henkilöltä, jolla on rajoituksia gluteenin suhteen.

Soijaton: Jos kakun pitää olla soijaton, älä käytä Alpron soijavispiä, vaan jotain kauravispeistä tai Oddlygoodin vispiä. Tuorejuustoista soijaa on Sheesen tuorejuustossa, joten älä käytä sitä. Tarkista myös keksit ja suklaa, että ne eivät sisällä soijalesitiiniä. 

Palmuöljytön: Valitse täältä palmuöljyttömät keksit, margariinit, vispit ja vegetuorejuustot! Tekstissä on paljon muitakin tuotevinkkejä palmuöljyttömään vegeleivontaan.

46 kommenttia:

  1. Kiitos tästä! Olen etsiskellyt inspistä vegaanisen maapähkinäjuustokakun tekemiseen, mutta netti on pullollaan vain raakakakkujen reseptejä. Tämä menee testiin! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olepas hyvä! Oon huomannut, että jos googlailee mitä tahansa vegaanireseptiä, niin ekat sata osumaa on raakareseptejä :D

      Poista
  2. tiedätkö mistä mä en sun blogissa tykkää? postaat liian paljon ihania reseptejä joita ei ehdi kokeilla! olispa vaikka paljon juhlia joihin vois leipoa mutta eih. oon miettinyt sellaisen ihan pienen irtopohjavuoan ostamista, niin ei tulisi järjettömän isoa satsia yhdelle tai kahdelle :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Haha :D Mulla on sillee hyvä tilanne, että voin aina viedä kaikki ylimääräiset leivonnaiset Oikeutta eläimille -yhdistyksen kokoukseen syötäviksi. Tääkin kakku meni itse asiassa OE:n uusien iltaan. Ite söin vaan tuon pikkuversion :)

      Poista
  3. Moikka! En omista sähkövatkainta niin mitä mieltä olet, pystyykö kauravispin sekä tuorejuuston ja maapahkinävoin vispata käsin?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä ne varmasti voi vispata myös käsin, mutta siihen voi kulua vaan vähän enemmän aikaa :)

      Poista
  4. Tätä on pakko kokeilla viikonloppuna!

    Anu

    VastaaPoista
  5. Pakko kokeilla myöskin viikonloppuna! Kestääköhän tämä kakku pakastamisen?

    Sini

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla! En ole kokeillut pakastaa tätä tai vastaavia kakkuja. Arvelen, että tämä ei selviä pakastamisesta täysin, vaan veikkaan nesteiden erottuvan jonkin verran muista aineista. Jos kokeilet pakastamista, niin sulatus kannattaa tehdä hitaasti jääkaapissa.

      Poista
    2. Taivaallisen hyvää tuli! :) En päässytkään kokeilemaan pakastusta, kun kakku hävisi saman tien.

      -Sini

      Poista
    3. Hehe, niin niille taitaa usein käydä :) Kiva, että maistui!

      Poista
  6. Näyttää ja kuulostaa ihanalta! Voisikohan kakkuun jotenkin lisätä kinuskia, jotta se olisi vielä lähempänä Snickerssiä? Monen vuoden veganismin jälkeen ajoittain hieman kaipaan Snickerssiä.

    Saija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nam, ihan varmasti voi lisätä! Tekisin itse ehkä tätä Tuulispään leivontakirjan karamellikastiketta:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2015/12/tuulispaan-leivontakirjan.html

      Laittaisin sitä ehkä ihan vaan koko kakun päälle suklaan ja suolapähinöiden sekaan. Se voisi myös toimia niin, että lavittäisi ensin puolet täytteestä, sen päälle laittaisi karamellikastikekerroksen ja sen päälle loput täytteet.

      Poista
  7. Vaude! Tämä menee kyllä testiin

    VastaaPoista
  8. Kiitos vielä tästä ihanasta reseptistä. Kakku �� katosi synttärikekkereillä parempiin suihin vauhdilla - ja nuorisokin tykkäsi! Parasta sun resepteissä on, että ne eivät petä koskaan, vaan toimivat aina - onnistuvat ja ovat superhyviä. :D -sari-

    VastaaPoista
  9. Kuulostaa hyvältä! Voisikohan tuon tehdä Mantelitahnalla kun toinen lapsista on pähkinöille allerginen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voi varmasti :)

      Jos haluaa tehdä suklaajuustokakkua, niin tästä toisesta reseptistä voi jättää pähkinät pois: http://www.kamomillankonditoria.com/2016/08/suklaajuustokakku.html

      Poista
  10. Herkullinen ohje! Minkä kokoista vuokaa suosittelet, jos kakusta tekee vain puolikkaan annoksen? Onko 20 cm rengasvuoka liian iso?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kakusta voi tulla pikkuisen matala. Jos mataluus ei haittaa, niin 20-senttinen vuoka toki käy, koska se ei vaikuta makuun tai rakenteeseen :)

      Poista
    2. Kiitos! Mataluutta lähinnä ajattelin ja taisin päätyä oikeaan päätelmään. Koska keittiötilani on rajallinen, päädyin kahteen pikkuiseen foliovuokaan. Ne saa revittyä pois kakun reunoilta.

      Poista
    3. Foliovuoka on tosi hyvä idea!

      Poista
  11. Voiko kakun jäähdyttää pakastimessa jääkaapin sijaan? En malttaisi odottaa neljää tunria :D

    VastaaPoista
  12. Hei, viimeksi kun tein kakkua, se jäi löysäksi ja kova suklaapinta vaikeutti ehjien palojen saamista entisestään. Onnistuisikohan jos tumman suklaan ssekottaisi täytteen joukkoon? Maultaan kakku oli taivaallista!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tykkäsit :) Kyllä, suklaan voi sekoittaa täytteeseen joko sulatettuna tai sitten pieninä hippuina. Jos suklaan haluaa laittaa kakun pinnalle ja haluaa siitä pehmeämpää, sen sekaan voi sulatusvaiheessa laittaa noin kaksi ruokalusikallista kasvimaitoa tai kasvikermaa. Neste pitää lisätä suklaan sekaan ennen suklaan sulattamista, jotta suklaa ei juoksetu/leikkaannu.

      Poista
  13. Kokeiltu ja hitiksi todettu, kiitos! :)

    VastaaPoista
  14. Kuulostaa ihanalta, täytyy toteuttaa synttärijuhliin! Mietin vain, kuinka paljon kakkua tuon ohjeen mukaan tulee? En ole kokenut leipoja, en osaa oikein nähdä ohjeesta. Itselläni on vain pienehkö irtopohjavuoka, varmaankin alle 20cm.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ohjeesta riittää jopa kahdelletoista, koska tää kakku on aika tuhtia eli pieni pala riittää pitkälle. Tän voi tehdä pienempään vuokaan kuin toi ohjeessa mainittu 24-senttinen, mutta siitä tulee sitten vaan korkeampi :)

      Poista
  15. Tuorejuustoksi käy erinomaisesti myös Sheese Original. Reseptissä mainitaan muita vegetuorejuustoja, mutta ei Sheeseä, joka on parhaita juustokakkutuorejuustoja (paras vegaaninen tuorejuusto: Free from food awards 2016, Saksa)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nää on makuasioita :) Mä en itse pidä Sheesen tuorejuustosta makeissa leivonnaisissa, koska se on tosi suolaista ja hapanta, joten oon siksi jättänyt sen tästä pois. Rakenteensa puolesta se on kyllä tosi hyvä varmasti tähän.

      Poista
  16. Moikka! Nyt kun aikaa reseptin julkaisusta on kulunut ja kauppoihin ilmestynyt yhtä sun toista vegetuotetta, suositteletko edelleen samoja plantin vispiä ja violifen tuorejuustoa? Olisiko kakkuun voinut lisätä vegegeliä jämäkkyyttä tuomaan, jos tekee 'huonommilla' aineksilla, esim. Alpron vispillä ja oatlyn påmackanilla? Kiitos jo etukäteen 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Plantin vispi on edelleen yks sellaisenaan jämäkimmistä vispeistä, joten siksi suosittelen sitä. Kaslinkin vispi ilmeisesti myös vaahtoutuu sähkövatkaimella tosi jämäkäksi, joten sekin käy, mutta laittaisin sitä vähemmän kuin Plantia. Ihan uusimmat Ilo-sarjan tuorejuustot on mulla käytännön syistä testaamatta eli en tiedä, miten ne toimii tässä. Tofutti ja Sheese on jämäköitä, joten jos niiden mausta pitää, niin nekin käy. Oatlyn påMackan on mun kokeilemista tuorejuustoista löysin ja hankalin.

      Alpron vispiä voi keittää, joten siihen voi lisätä Vegegeliä tai agar agaria. Sen pitää antaa jäähtyä ja jähmettyä hyvin ennen käyttöä. Tuossa reseptin alla oon antanut vinkkejä siihen, miten paljon kannattaa käyttää muita tuotteita kuin reseptissä mainittuja :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta! löysin kuitenkin suositeltuja raaka-aineita ja tuloksena erittäin hyvän näköinen ja makuinen kakku 🙂

      Poista
  17. hei! luin ohjetta vähän huolimattomasti ja tein kakun kahdesta kaslinkin kermasta ja kahdesta påmackanista ja hyvin onnistui ja pysyi kasassa silti :) sekin kombo siis toimii.

    VastaaPoista
  18. Tää on ihan huippuhyvää ja helppo tehdä. Tein gluteenittomista digestiveistä. Kelpaa tarjota kelle vaan. �� Kiitos ohjeesta. ��

    VastaaPoista
  19. Moikka! Mulla on 18cm vuoka. Mitäs luulet, jos tekis siihen PUOLIKKAANA versiona täytteen,ni tulisko ihan liian matala vai voisikohan toimia? Pitäisi huomenna kokeilla tätä,mutta on niin vaikea arvioida tuota.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä voi tulla pikkuisen matalampi kuin mitä tulis isompaan vuokaan kokonaisella ohjeella, mutta uskoisin, että tulee ihan ok niinkin :) Siihen voi sit kasata kaikkea korkeaa koristetta päälle, jos tuntuu liian littanalta.

      Poista
    2. Okei, kiitos nopeasta vastauksesta!:) Illalla tämä selviää :D

      Poista
  20. Tein just ekaa kertaa tätä nyt viikonloppuna, ja ai että oli hyvää! Aikaisemmista kommenteista inspiroituneena halusin minäkin lisätä kinuskia ja vispasinkin Fazerin vaahtoutuvan kinuskikastikkeen Plantin kauravispien joukkoon. En tiedä miten vaikutti koostumukseen (kun vertailukohtaa ei ollut), mutta hyvin jämäköityi ja hyvältä maistui :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että maistui ja että löytyi vielä sopiva lisäys kaiken muun herkun sekaan :)

      Poista
  21. Mulla tällainen nyt jääkaapissa hyytyilemässä. Tosin välttääkseni liian kauraista makua laitoin maidottoman "mascarponen" (Schlagfix), joka on tosi paksua kamaa, ja Aito -kauravispin, jossa on musta miedoin maku. Saa nähdä miten asettuu, mutta maku oli ainakin kohdallaan! Nimimerkillä Nuolin vatkaimet ja vähän muutakin...

    VastaaPoista
  22. Omasta kokemuksesta voin sanoa että kaikista paras ja jämäkkäin vegetuorejuusto kakkuun on Schlagfixin mascarpone. Myös Sheese original on todella hyvä juustokakkuun. Harmi kun näitä ei ehdotettu vaihtoehdoiksi tässä reseptissä, nimittäin toimisivat paremmin kuin mitä tässä ehdotettiin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos hyvistä vinkeistä! Lisäilen ne myös mukaan.

      Nää on molemmat tuotteita, joita ei ollut saatavilla silloin, kun tää resepti on kirjoitettu, joten eivät ole olleet reseptissä mukana alunperin. Sheesen tuote on mun omaan makuun vähän liian suolainen ja hapan ja "epäjuustokakkumainen", joten oon sen takia vähän niin kuin unohtanut lisätä sen vaihtoehdoksi, kun en oo ollut varma, mitä mieltä oon siitä itse. Schlagfix on puuttunut listasta myös, koska se on vähän uudempi tuote.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu