lauantai 21. tammikuuta 2017

Vaahtokarkki- ja popkornilampaat


Kummilapsellani oli tänään synttärijuhlat, joissa oli tarjolla näitä söpösiä vaahtokarkki- ja popkornilampaita, vaahtokarkki-riisimurokarkkeja eli rice crispie treatseja sekä veikeä vegepöllö dippikulhosilmineen.



Lampaat on suht helppo tehdä. Päitä lukuun ottamatta nämä ovat kuusivuotiaan alusta loppuun saakka valmistamia eli sekä pohjat, kuorrute että koristeiden asettelu onnistuvat myös vähän pienemmiltä leipojilta, jos joku on vieressä auttamassa eikä leipoja ole ihan kauhean pienestä hermostuvaa sorttia. Hän olisi varmasti osannut tehdä myös päät, mutta aikataulullisesti oli tällä kertaa järkevämpää, että tein päät itse.


Vegaanisia vaahtokarkkeja saa ainakin Vegekaupoista, Punnitse & säästä -kaupoista, Ekoloista ja mahdollisesti vielä joistakin Siwoista.

Vaahtokarkki- tai popkornilampaat, 12 kpl
pohja
  • 2,5 dl kaura- tai soijamaito
  • 0,5 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 0,5 tl ruokasoodaa
kuorrute
  • 50 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 3 dl tomusokeria
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1 rkl kaura- tai soijamaitoa
  • (1/4 dl kaakaojauhetta)
koristeluun
  • mustaa ja valkoista sokerimassaa
  • vegaanisia vaahtokarkkeja tai popkornia
  1. Täytä muffinssipellin kolot muffinssivuoilla. Vaihtoehtoisesti voit käyttää uunissa leviämättömiä kartonki-, amerikan-, folio- tai silikonivuokia. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, rypsiöljy, sokeri, suola ja vaniljajauhe. Siivilöi vehnäjauhot, leivinjauhe ja ruokasooda ensin toiseen kulhoon ja sekoita hyvin. Lisää jauhot nesteiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi.
  3. Jaa taikina vuokiin ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 22 minuuttia tai kunnes pohjat ovat kypsät. Pohja on kypsä, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Anna pohjien jäähtyä hyvin ennen kuorruttamista.
  4. Muotoile sokerimassasta lampaanpäitä. Pyörittele viinirypäleen kokoinen pala mustaa sokerimassaa viinirypäleen malliseksi. Muotoile sille pienet korvat. Tee lampaalle myös silmät. Viimeistele lampaanpää tekemällä sille pienet sieraimet ja suu.
  5. Jos käytät koristeluun vaahtokarkkeja, leikkaa ne saksilla pieniksi paloiksi. Koska vaahtokarkit ovat tahmeita, saatat joutua pesemään sakset välillä.
  6. Vaahdota margariini, puolet tomusokerista, vaniljajauhe sekä suola tasaiseksi sähkövatkaimella. (Jos teet kaakaokuorrutetta, lisää myös kaakaojauhe mukaan kuorrutteeseen.) Lisää kauramaito sekä loppu tomusokeri ja vaahdota tasaiseksi. Kuorrutteen on tarkoitus olla pehmeästi levittyvää mutta ei valuvaa. Lisää tomusokeria, mikäli kuorrute on liian löysää ja kauramaitoa, mikäli kuorrute on liian paksua.
  7. Levitä kuorrute jäähtyneen pohjan päälle veitsellä tai kulmapaletilla. Painele vaahtokarkit tai popkornit kiinni kuorrutteeseen Kiinnitä myös pää esimerkiksi puolikkaalla cocktailtikulla.
  8. Popkornilampaat kannattaa tehdä valmiiksi hetki ennen tarjoilua, jotta popkornit eivät pehmene. Säilytä valmiit pikkukakkuset jääkaapissa.

7 kommenttia:

  1. Ei vitsi - aivan sairaan ihania, sulla on niin kivoja ideoita! Kiitos tästä :) <3

    VastaaPoista
  2. Moi. Juhlat mihin nämä lampaat ovat tulossa, on huomenna, joten säilyykö sokerimassa kuivumatta ja missä ne tulisi säilyttää?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Päät voi tehdä jo tänään valmiiksi, mutta ne kannattaa kiinnittää vasta huomenna. Sokerimassalla on vähän taipumusta kerätä kaikki kosteus itseensä, joten jos ne laittaa jääkaappiin, niistä tulee tahmaisen löllöisiä. Itse säilytin päät ihan vain lautasella leivinpaperin pääällä huoneenlämmössä, ja ne eivät yhdessä yössä ehtineet kuivua mitenkään koviksi, vaan niiden pinta vain vähän kovettui. Ne voi kyllä varmuuden vuoksi peittää kelmulla. Leivinpaperi estää niitä tarttumasta kiinni lautaseen.

      Jos on mahdollista, niin lampaat kannattaa kuorruttaakin vasta huomenna. Kuorrutteen pinta kovettuu ja siihen on vaikea saada popkorneja/vaahtiksia kiinnitettyä sen jälkeen. Jos popkornit/vaahtikset kiinnittää jo tänään, niin ne voi mennä jääkaapissa löllöiksi tai sitkeiksi.

      Jos sulla on huomenna kiire, niin voit tietysti tehdä kuorrutteen jo tänään valmiiksi ja levittää sen lampaiden päälle vasta huomenna. Jos se jähmettyy yön aikana jääkaapissa liikaa, sitä voi notkistaa mikrossa lämmittämällä sitä kymmenen sekuntia, sekoittamalla ja tarvittaessa lämmittämällä vähän lisää.

      Kuulostaa kaikkineen monimutkaiselta, mutta ei oikeasti ole ihan niin hankalaa :) Toivottavasti tulee kivat juhlat!

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta, mutta kerkesin jo tekemään lampaat! Laitoin kaikki muut kiinni lampaisiin paitsi popkornit ja ne laitan huomenna. Veimme lampaat ulos, joten säilyyköhän ne mitenkään siellä huomiseen?

      Poista
    3. Eivätköhän ne säily! Jos popkornit eivät meinaa tarttua huomenna, niin voit ihan varovaisesti lämmittää kuorrutetta vaikka hiustenkuivaajalla :) Tai sitten voit tehdä pienen annoksen kuorrutetta lisää ja levittää sitä aiemman kuorrutteen päälle.

      Poista
    4. Meiltä jäikin kuorrutetta hieman yli niin voidaan käyttää sitä :) Kiitos avusta!

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu