keskiviikko 15. helmikuuta 2017

Mantelisilmäpullat


Viime aikoina sosiaalinen media on pullistellut pullakuvilla, joten halusinpa minäkin osallistua. Tein silmäpullia, joihin lisäsin mantelimassaa. Lopputuloksena on pehmoisia pullia täyteläisellä ja makealla sisuksella. Tässäpä siis ohje esteettisesti vähän vitsikkäille mutta sitäkin maukkaammille mantelisilmäpullille.


Mantelisilmäpullat, 8 isoa pullaa
pullataikina
  • 2 1/2 dl kaura- tai soijamaitoa
  • 25 g tuorehiivaa tai 1 pss kuivahiivaa
  • 3/4 dl sokeria
  • 2 tl kardemummaa
  • 1/2 tl suolaa
  • n. 8 dl vehnäjauhoja
  • 100 g vegaanista margariinia
voiteluun
  • sokerivettä, kahvia, vaniljasoijavanukasta tai agar-agar-hyytelöä (voit myös jättää pullat kokonaan voitelematta)
mantelimassatäyte
  • 150 g mantelimassaa
  • 75 g vegaanista margariinia
  • 1/2 dl sokeria
  1. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi. (Kuivahiivaa käytettäessä vielä vähän lämpöisemmäksi.) Sekoita kauramaidon sekaan hiiva, sokeri, kardemumma ja suola. Lisää puolet vehnäjauhosta ja sekoita lusikalla. Lisää loppu vehnäjauho sekä margariini ja vaivaa taikina kimmoisaksi käsin. Saatat tarvita vehnäjauhoja vähän vähemmän tai enemmän kuin ohjeessa riippuen mm. siitä, miten hyvin jaksat vaivata. Peitä taikina liinalla ja anna kohota kaksinkertaiseksi, noin puolen tunnin ajan.
  2. Vaivaa taikina uudelleen ja jaa se kahdeksaan yhtä isoon palaan. Pyöritä taikinapalat palloiksi ja aseta leivinpaperille. Anna pullien kohota uudelleen noin puolen tunnin ajan. Paina niihin esim. juomalasilla iso syvennys. Voitele pullat niin halutessasi.
  3. Leikkaa mantelimassa kahdeksaan osaan ja muotoile palat pullaan tekemäsi reiän kokoiseksi. Upota mantelimassa koloon, laita sen päälle margariininokare ja ripottele lopuksi pinnalle sokeria.
  4. Paista 225-asteisen uunin keskitasolla n. 14 minuuttia eli kunnes pullat ovat kauniin ruskeita. Anna pullien jäähtyä vähän ennen niiden syömistä, jotta suu ei pala.
  5. Säilytä valmiit pullat ilmatiiviisti huoneenlämmössä tai jääkaapissa.

Idean mantelisilmäpulliin sain nokialaisesta kotileipomo Sorttiinasta, jossa kävin pari viikkoa sitten työn merkeissä maistelemassa heidän uusia vegaanileivonnaisiaan. Tuntui tosi hienolta, että ihan perinteinen leipomo on ottanut valikoimiinsa monta eri vegaanileivonnaista. Toivon kovasti heille menestystä ja suosittelen lämpimästi heidän tuotteitaan.

Vegaanileivonnaiset ovat selvästi matkalla kohti kahvioiden vitriinejä ja ravintoloiden jälkiruokalistoja yleisemminkin. Esimerkiksi omassa kotikaupungissani Tampereella on jo tosi paljon kahviloita ja ravintoloita, joista saa vegaanisena muutakin kuin munkkeja ja sorbettia – joissa ei siis niissäkään ole tietenkään mitään vikaa. Olen tällä viikolla käynyt kahvilla kahdessa eri kahvilassa, joissa toisen vitriinissä oli kahta ja toisen vitriinissä kolmea eri vegaanista leivonnaista eli kaksin- ja kolminkertaisesti enemmän kuin useimmissa kahviloissa vielä pari vuotta sitten. Tuotteet olivat esillä ihan samanarvoisina epävegaanisten tuotteiden kanssa eivätkä anteeksipyydellen ja varoitustekstein merkittyinä.

Maailma menee eteenpäin. Ennustan, että vegaaniset leivonnaiset tulevat trendaamaan lähivuosina kovastikin. Olen siinä mielelläni avuksi. Jos sinulla tai tutullasi on kahvila, ravintola, pitopalvelu tai jokin muu yritys, joka haluaisi ottaa huomioon myös vegaanit, mutta aikaa tai taitoa asiaan ei ole, minuun voi olla yhteydessä ja kysellä vinkkejä. Autan mielelläni reseptiikan kanssa ja teen vegaanileivonnasta helppoa. Ainakaan toistaiseksi en veloita siitä mitään. Haluan tarjota tietoni yleiseen käyttöön, koska se on tarpeellinen juttu eläinten kannalta.

2 kommenttia:

  1. Voisiko näitä tehdä gluteenittomasta taikinasta ? Jos voi, niin missä vaiheessa laitetaan täyte, ennen nostatusta vai sen jälkeen ? Kiitos kaikista ihanista ja käytännöllisistä resepteistä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä varmasti voi tehdä myös gluteenittomana :) Itse varmaankin täyttäisin pullat heti aluksi ja antaisin sitten kohota.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu