lauantai 1. huhtikuuta 2017

Juksukas


Huhtikuun ensimmäisen päivän kunniaksi paistoin tämmöisen munakkaan. Paitsi että en tietenkään paistanut. Valkuaisen virkaa toimittaa vaniljahyytelö ja keltuaisena on säilykepersikan puolikas.


Juksukas, 2 kpl
  • 3 dl kaura- tai muuta kasvimaitoa
  • 4 tl sokeria
  • 1 tl vegaanista margariinia (ei pakollinen)
  • 1/2 tl agar-jauhetta*
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 2 säilykepersikan puolikasta 
  • lisäksi: leivinpaperia sekä kaksi pienehköä, reunallista lautasta
  1. Leikkaa leivinpaperista ympyrät lautasten pohjalle.
  2. Sekoita kauramaito, sokeri, margariini, agar-jauhe, vaniljajauhe ja suola vispilällä kattilassa. Käännä levy päälle. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes seos kiehuu. Vähennä lämpöä ja jatka keittämistä 2 minuuttia koko ajan sekoittaen.
  3. Kaada seos hitaasti lautasille, jotta leivinpaperi pysyy lautasen pohjassa. Siirrä jääkaappiin, kun hyytelö on huoneenlämpöistä. Anna jähmettyä ja viilentyä vielä noin tunnin ajan.
  4. Irrota hyytelöt varovasti lautasista ja siirrä tarjoilulautaselle. (Hyytelön vaaleampi puoli on todennäköisesti sen yläpuoli, koska vaniljajauhe saattaa valua jähmettymisen aikana hyytelön pohjalle.) Tarvittaessa huolittele "valkuaisen" reunat. Aseta persikanpuolikas koristeeksi.
  5. Tarjoile heti. Säilytä jääkaapissa.
*Jos käytät agar-hiutaleita, tarvitset niitä 1 1/2 tl. Keittoaika pitenee useilla minuuteilla eli niin pitkäksi, että hiutaleet liukenevat. Vegegelistä en osaa antaa määrää, koska sen pakkauksessa on vähän huonot annosteluohjeet. Joka tapauksessa sitä tarvitaan todennäköisesti paljon enemmän kuin agaria.


Oletko muuten huomannut, että täällä blogissa on oma sivunsa, jossa kerrotaan, miten kananmunat voi vaihtaa toisiin aineisiin niin leivonnassa kuin ruoanlaitossakin? Kananmunatta keittiössä -opas löytyy tästä linkistä. Vaihtoehtoja kananmunille on tosi paljon. Omat suosikkini leivonnaisissa ovat omenasose, vissy ja pehmeä tofu. Usein kananmunat voi myös vain jättää pois, eikä taikinaan edes tarvitse lisätä mitään uutta ainesosaa sen tilalle.

Luennoin eläinystävällisestä leipomisesta toukokuussa sekä Seinäjoella että Tampereella. Kannattaa seurata Kamomillan konditorian Facebook-sivua, niin saat tarkemmat tiedot luennoista heti, kun ne selviävät minulle.

2 kommenttia:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu