tiistai 9. toukokuuta 2017

Mansikkarahkapiirakkaa ja Huili-hehkutusta

Kuva on otettu tammikuun valaistusolosuhteissa, joten on siksi vähän kehno.
Huilin kuvat sen sijaan eivät! Ne ovat ihania!!

Tulevana sunnuntaina vietetään äitienpäivää! Sen kunniaksi julkaisen yhden reseptin Huilin Lehmät lomalle! -oppaasta. Olen sanonut sen aiemminkin moneen kertaan, mutta Huili on ihana lehti! Se on ajaton mutta silti todella ajankohtainen. Olen viime vuodesta lähtien tehnyt Huilin reseptit, ja sama jatkuu myös tänä vuonna. Olen tosi iloinen siitä, että olen mukana sen tekemisessä.


Kuva: Paula Virta
Tämän vuoden ensimmäinen Huili ei ollut ihan tavallinen Huili vaan miniopas. Lehmät lomalle antaa vinkkejä maidottomaan elämään ja perustelee sen napakan ystävällisesti. Suosittelen opasta ihan kaikille, joilla on kiinnostusta muuttaa omia kulutustottumuksia kivoimmiksi lehmille ja ympäristölle. Vaikka opas keskittyykin maitoon, on se kokonaan vegaaninen ja antaa vinkkejä myös muusta kuin maidon vähentämisestä.

Opas on visuaalisesti tosi söpö ja tyylikäs. Sisällöltään se on monipuolinen: arkiruoka- ja jälkkärireseptejä, käytännön vinkkejä muun muassa kahvimaidoista, leivänpäällisistä sekä herkuttelusta, kasvimaitojen vertailua ja vegaanielämästä kertovia lyhyitä ja innostavia tarinoita.


Kuvien basilikahummuksen ja rosmariini-mantelijuuston reseptit ovat osa Huilin Lehmät lomalle -opasta. Huilin voit tilata täältä joko itselle tai lahjaksi kestotilauksena tai yksittäisinä numeroina. Huilin ja Lehmät lomalle! -oppaan voi ostaa myös irtonumeroina monista myyntipisteistä, jotka on listattu tänne.

Mansikkarahkapiirakka maistuu herkulliselta äitienpäivän juhlapöydässä. Se onnistuu tähän aikaan vuodesta hyvin myös pakastemansikoista. Alpron soijarahkaa on saatavilla tosi yleisesti ihan perusruokakaupoista. Provamelin täysin makeuttamatonta soijarahkaa voi ostaa Vegekaupoista.

Mansikkarahkapiirakka, 8 palaapohja
  • 150 g kasvimargariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl sokeria
  • 2 1/2 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 1/4 tl suolaa
täyte
  • 400 g maustamatonta soijarahkaa (Alpro tai Provamel)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/2 dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 5 dl (250 g) mansikoita
  1. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Rasvaa ja jauhota 24-senttinen piirakkavuoka.
  2. Vaahdota margariini ja sokeri sähkövatkaimella kuohkeaksi. Siivilöi joukkoon vehnäjauhot, leivinjauhe ja suola. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina vuokaan ja vuoan reunoille kostutetuin käsin tai kostutetulla nuolijalla.
  3. Esipaista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 15 minuuttia. (Jos pohja kohoaa kovasti paistamisen aikana, painele se esim. juomalasilla litteäksi, kun otat sen pois uunista.)
  4. Sekoita soijarahka, sokeri, maissitärkkelys ja vaniljajauhe tasaiseksi. Levitä täyte esipaistetun pohjan päälle tasaiseksi kerrokseksi. Ripottele pinnalle mansikat.
  5. Jatka piirakan paistamista vielä 20 minuuttia. Täyte saa olla hieman hyllyvä, sillä se jähmettyy jäähtyessään. Anna piirakan jäähtyä hyvin ennen sen leikkaamista.
  6. Tarjoile kylmänä. Säilytä jääkaapissa.

Vinkkejä!
  • Jos käytät pakastemansikoita, ne kannattaa lisätä piirakan päälle jäisinä. Isoimmat mansikat voi halkaista.
  • Mansikoiden sijaan tai lisäksi voit tietysti käyttää mitä vain muitakin marjoja.
  • Jos tarvitset gluteenittoman version, voit käyttää tätä puolukkapiirakkareseptiä ja vaihtaa marjat mansikoihin.
  • Jos tarvitset soijattoman piirakan, voit vaihtaa soijarahkan maustamattomaan kaurajogurttiin, kuten Yosa Greek Styleen.

5 kommenttia:

  1. Millä tuon soijarahkan voisi korvata? Kyseleepi soija- allerginen

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo itse paistellut Oatlyn kauratuorejuustoa tai Oatlyn tai Plantin kaurajogurtteja, joten en tiedä, mitä ne tykkää uunista. Ne voisi kuitenkin toimia :)

      Poista
  2. Saattaisko Oatlyn Creme Fraiche purnukat toimia vai oiskohan toi aika kaukaa haettua? Taalla Briteissa ei ole tota rahkaa tarjolla... :(

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En tiedä, miten kaurafraiche toimii uunissa. Maustamaton soijajogurtti käy varmasti myös, ja sitä luulisi löytyvän. Sitä voi valuttaa yön yli suodatinpussissa jääkaapissa, jolloin siitä tulee paksumpaa.

      Poista
    2. No soijajugurtti loytyy - todella hyva tippi ton suodatinpussin kanssa! Kiitos! Pistanen kokeiluun. :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu