torstai 15. kesäkuuta 2017

Alkukesän jäätee


Kävin viikonloppuna siskoni luona kylässä ja tulin kotiin raparperin ja mustaherukanlehtien kanssa. Niitä oli minulla vielä vähän jäljellä, joten yhdistin ne raikkaaksi ja vivahteikkaaksi kesäjuomaksi.

Jäätee on yksi suosikkijuomistani kesällä. Sitä voi toki ostaa helposti kaupastakin, mutta jos haluaa muuta kuin sitruuna- tai persikkajääteetä, pääsee kotona teenkeittohommiin. Jääteen valmistaminen on tosi helppoa ja sen raaka-aineina voi käyttää monenlaisia hedelmiä ja marjoja sen mukaan, mistä itse tykkää. Pidän itse eniten valkoisesta ja mustasta teestä, mutta jääteen voi keittää myös vihreästä teestä, rooiboksesta tai vaikka matesta.

Alkukesän jäätee, noin litra
  • 1 iso raparperin varsi
  • 3 kourallista mustaherukanlehtiä
  • 1 l vettä
  • 3/4 dl sokeria
  • 4 teepussia (mustaa teetä)
  • 1/4 dl sitruunamehua
  1. Pese ja pilko raparperi. (Jos jätät raparperin kuorimatta, saat punaisempaa jääteetä.) Huuhtele mustaherukanlehdet. Laita raparperi, mustaherukanlehdet, vesi ja sokeri kattilaan. Anna kiehua viisi minuuttia. Siirrä kattila pois liedeltä ja anna jäähtyä viitisen minuuttia. (Jos lisäät teepussit kiehuvaan veteen, voi teestä tulla kitkerää.)
  2. Lisää teepussit juoman sekaan ja liota viisi minuuttia. Siivilöi juoma. Painele kaikki neste lusikalla tarkasti pois raparperi-mustaherukanlehtimassasta, jotta saat kaikki maut talteen.
  3. Lisää lopuksi sitruunamehu. Maistele teetä ja lisää makeutta tai happamuutta tarpeen mukaan. Anna jääteen jäähtyä ensin huoneenlämmössä ja sitten jääkaapissa. 
  4. Tarjoile kylmänä jääpalojen kera. Säilytä valmis tee jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu