keskiviikko 14. kesäkuuta 2017

Kokeellinen konditoria: mustaherukanlehtipiiraat


Kävin siskoni luona kylässä ja sain mukaan pussillisen mustaherukanlehtiä. Päädyin kokeilemaan, miltä ne maistuvat makeassa piiraassa. Lopputulos oli vähintäänkin hämmentävä ja jakoi mielipiteitä. Osa maistaneista tykkäsi ja osa taas ei. Jos et pidä siitä ajatuksesta, että makea leivonnainen maistuu lehtivihreältä, voi olla, että sinun ei kannata tehdä näitä leivonnaisia. Jos taas mustaherukanlehtien mieto mustaherukan maku kuulostaa siltä, että se voisi maistua kivalta makeassa leivonnaisessa, on tässä vähän erilainen resepti kokeiltavaksi.


Vinkki: Jos mustaherukanlehdet eivät kiinnosta, voit käyttää täytteessä myös marjoja, hedelmiä tai vaikka raparperia! Ne kannattaa pilkkoa pieniksi, koska piiraat ovat pieniä ja joko lisätä täytteen sekaan tai ripotella täytteen päälle.

Mustaherukanlehtipiiraat, 9 kpl

taikina
  • 75 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1/2 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
täyte
  • 1 prk Yosa Greek Style -kaurajogurttia (tai 1 3/4 dl Oatlyn maustamatonta kaurajogurttia tai Alpron Go on -soijarahkaa)
  • 1/4 dl maissitärkkelystä tai perunajauhoja
  • 1 rkl sokeria
  • 1/8 tl vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 3 dl mustaherukanlehtiä (löyhästi mittaan pakattuna)
  1. Sekoita margariini, sokeri ja suola haarukalla. Lisää vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi. Käytä lopussa käsiäsi, jotta saat taikinan hyvin sekaisin.
  2. Laita muffinssipellin koloihin paperiset vuoat. Jos sinulla ei ole muffinssipeltiä, käytä jämäköitä vuokia, kuten folio- tai kartonkivuokia.
  3. Jaa taikina yhdeksään yhtä suureen osaan. Painele taikina vuokien pohjalle ja noin parin sentin korkeudelle sen reunoille. (Voit myös kaulita taikinan leivinpaperin päällä, ottaa siitä pyöreällä muotilla taikinapaloja ja asettaa palat vuokiin.) Rei'itä taikinat haarukalla. Laita muffinssipelti pakastimeen siksi aikaa, että uuni lämpiää. (Mitä kylmempää taikina on mennessään uuniin, sitä paremmin se pitää muotonsa.)
  4. Laita uuni kuumenemaan 200 asteeseen. Esipaista pohjia esilämmitetyn uunin keskitasolla 10 minuuttia. Jos pohjat kohoavat, paina ne litteäksi esimerkiksi maustepurkin pohjalla tai muulla sopivan kokoisella asialla.
  5. Valmista täyte paistamisen aikana. Sekoita kaurajogurtti, maissitärkkelys, sokeri ja vaniljajauhe tasaiseksi. Hienonna mustaherukanlehdet pienen pieneksi silpuksi leikkuulaudan päällä. Sekoita lehtisilppu täytteen sekaan. Lusikoi täyte esipaistettujen pohjien päällä.
  6. Jatka paistamista vielä 10 minuuttia. Täyte jähmettyy jäähtyessään eli se saa olla uunista tullessaan höllyvää.
  7. Tarjoile piiraat huoneenlämpöisinä tai jääkaappikylminä. Säilytä valmiit piiraat jääkaapissa.
Pakastaminen: Piiraat voi todennäköisesti pakastaa kokonaisena, mutta ne kannattaa sulattaa varoen eli hitaasti jääkaapissa. Täytteen ulkonäkö saattaa kärsiä sulatuksessa. Voit valmistella pohjat eli tehdä taikinan ja painella sen vuokaan ja pakastaa raakana. Kun on aika esipaistaa, täyttää ja paistaa piiraat loppuun, voit joko antaa pohjien sulaa jääkaapissa muutaman tunnin ajan tai esipaistaa ne pakastettuina. Paistoaika saattaa tällöin olla joitakin minuutteja pidempi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu