keskiviikko 1. kesäkuuta 2011

Mehevät mokkapalat


Lähes aina (tai oikeastaan ihan aina), kun kysyn puolisoltani leipomistoiveita, on vastauksena mokkapalat. Tässäpä siis teillekin ohje mehevän pehmeille mokkapaloille, jos vaikka joku muukin innostuisi näistä yhtä paljon.

Mummoni opetti aikanaan, että kuorrute levitetään kuuman pohjan päälle. Näin se levittyy helpommin ja jäähtyessään sen pinnasta tulee tasainen. Itse toimin mummoni ohjeiden mukaan, mutta jäähtyneen pohjan kannattajat saavat toimia toisin. Jos käytät kuorrutteessa margariinia, ei kuorrutteen levittäminen kuuman pohjan päälle onnistu. Tämän reseptin kuorrutteeseen margariinia ei kuitenkaan tule.

Huom! Päivitys 23.5.2017. Tämä ohje oli aikaisemmin puolet pienempi ja se valmistettiin 30-senttiseen vuokaan.

Mokkapalat, pellillinen eli n. 20 palaa

pohja
  • 1 dl vahvaa kahvia (tai 1 dl vettä + 1 tl pikakahvijauhetta)
  • 200 g sulatettua vegaanista margariinia (katso täältä lista)
  • 4 dl kauramaitoa tai muuta kasvimaitoa
  • 6 dl sokeria (voit laittaa myös vähemmän*)
  • 1/2 tl suolaa
  • 1/2 tl vaniljajauhetta tai 4 tl vaniljasokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  • 8 dl vehnäjauhoja
  • 1 rkl leivinjauhetta
kuorrute
  • 1/2 dl vahvaa kahvia (tai 1/2 dl vettä + 1/2 tl pikakahvijauhetta)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 46 dl tomusokeria
  • 1 dl kaakaojauhetta
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Levitä leivinpaperi uunipellille.
  2. Sekoita kahvi, margariini, kauramaito, sokeri, suola ja vaniljajauhe.
  3. Siivilöi toiseen kulhoon kaakaojauhe, vehnäjauho ja leivinjauhe. Sekoita hyvin ja lisää taikinan sekaan. Sekoita tasaiseksi.
  4. Kaada taikina uunipellille ja levitä tasaiseksi kerrokseksi. Paista esilämmitetyssä uunissa n. 30 minuuttia. Pohja on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun ei jää taikinaa. Valmista paistamisen aikana mokkapalojen kuorrute.
  5. Sekoita kahvi, vanilja ja 2 dl tomusokeria tasaiseksi. Sekoita kuorrutteen sekaan seuraavaksi kaakaojauhe. Lisää tomusokeria muutamassa erässä sen verran, että kuorrute on sopivan paksua ja helposti levittyvää. Jos kuorrute tuntuu liian paksulta, lisää siihen hieman kahvia ja jos se tuntuu liian löysältä, lisää tomusokerin määrää.
    • Jos tarkoituksenasi on levittää kuorrute kuuman pohjan päälle, käytä 6 dl tomusokeria. Kuorrute saa olla tässä tapauksessa tosi paksua, mutta sitä pitää kuitenkin olla helppo sekoittaa lusikalla. Se ei siis saa olla kuivaa.
    • Jos aiot levittää kuorrutteen vasta jäähtyneen pohjan päälle, suosittelen laittamaan tomusokeria vain 4 dl, jotta sen levittäminen käy helpommin.
  6. Levitä kuorrute joko kuuman tai jäähtyneen pohjan päälle. Jos haluat, voit ripotella mokkapalojen päälle tässä vaiheessa esimerkiksi kookoshiutaleita, pähkinärouhetta tai jotain muuta hauskaa.
  7. Anna leivonnaisen jäähtyä ja leikkaa se sopivan kokoisiksi paloiksi terävällä veitsellä.
Pakastaminen: Mokkapalat voi pakastaa. Älä sulata niitä lämmittämällä, vaan anna niiden sulaa jääkaapissa tai huoneenlämmössä.

*Moni on kysellyt, tuleeko pohjaan tosiaan kuusi desilitraa sokeria. Kyllä, ohje on ihan oikein! Pohjan tilavuus on aika iso eli siihen nähden sokerin määrä ei ole niin valtava, kuin miltä se kuulostaa. Voit kuitenkin niin halutessasi vähentää sokerin määrää. Sokerin merkitys leivonnassa on tietysti antaa leivonnaiselle makeutta, mutta sen lisäksi se myös kuohkeuttaa taikinaa. Jos vähennät sokerin määrää paljon, voi leivonnaisesta siis tulla tiiviimpi.


22 kommenttia:

  1. Minusta kuuman pohja päälle levittämisessä on se ongelma, että pahimmassa tapauksessa kuorrute sulaa ja imeytyy pohjan sisään. Tuloksena on omituisen näköinen, raa'alta näyttävä tuotos, jonka maussa tosin ei välttämättä ole mitään vikaa.

    VastaaPoista
  2. Mulle ei oo käynyt noin mokkapalojen kanssa, mutta tiedän, että noin voi käydä. Varmaan syy sille on jossain kuorrutteen paksuuden ja raaka-aineiden sekä pohjan pinnan rakenteen välillä. Jos haluaa pelata varman päälle, niin siinä tapauksessa kuorrute kannattaa levittää vasta jäähtyneelle pohjalle. Sekin tosin voi olla ongelma, jos pohja on kovin pehmoinen, koska silloin pohja saattaa helposti lähteä kuorrutteen matkaan.

    Oikeassa elämässä mokkapalojen leipominen ei ole yhtään näin monimutkaista, sillä kyseessä ovat ehkä helpoimmat leivonnaiset :)

    VastaaPoista
  3. No olipas aivan kerrassaan nameja nämäkin! Oikaisin vähän ja pistin sulatetun margariinin tilalle rypsiöljyä, kun ei ollut kattilaa sulatusta varten puhtaana, ja sekoitin kaakaojauheen jauhojen joukkoon.

    Taitaa olla kaksi, jotka eivät petä: Kamomillan konditoria ja Chocochili. Nyt pitää seuraavaksi tehdä noita uuteen postaukseen tulleita muffinsseja.

    VastaaPoista
  4. Kiitos Tiina H.! Onpa mahtavaa lukeutua mielessäsi samaan joukkoon Chocochilin kanssa :) Oikaiseminen on muuten vallan sallittua, vaikka jotkut väittävät leipomisen olevan tiedettä. Joissain tapauksissa se on selvästi soveltavaa tiedettä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä epäonnistun leipomisessa aina, koska teen aina "lähes ohjeen mukaan". :D Ehkä mun ei kannattaisi soveltaa..

      Poista
    2. Jos leipomisessa onnistuminen ei oo itselle täysin tuttua hommaa, niin kannattaa aloittaa siitä, että tekee ohjeen mukaan. Ja sitten kun se sujuu, niin voi alkaa soveltaa :)

      Poista
  5. :) Ei pelkästään mun mielessäni vaan myös puolisoni, joka on meillä se taitavampi kokki.

    Niin, ihan ei vieläkään keretty muffinsseihin asti, kun piti tehdä toisen kerran mokkaruutuja eilen illalla. Leipä oli lopussa, niin tulivat siinä sivussa.

    VastaaPoista
  6. Vaude! Teilläpä ollaan ahkeria leipojia :)

    VastaaPoista
  7. Teintosi maistuvia ja meheviä mokkapaloja tällä reseptillä, mutta kuorrutuksen tein toisella tavalla. Siihen tuli peräti puol desiä kahvia ja 50 g margariinia sulatettuna ja 4 dl tomusokeria. Tällä ohjeella päällisestä tulee aika juoksevaa, ja se levittyy hyvin, joten pohjan ei kannata olla erityisen lämmin, ettei se imaise kuorrutusta sisäänsä. Kuorrutus on kuitenkin tosi helppo levittää ja on maistuvaa. Tapoja on monia :)

    VastaaPoista
  8. Kiva, että maistuivat!

    Kuorruttamistapoja on tosiaan monta :) Nyrkkisääntö lienee se, että jos kuorrutteessa on margariinia, levitetään se jäähtyneelle pohjalle ja jos taas ei ole, niin sen voi levittää kuumalle pohjalle.

    Moni on kysellyt sitä, onko ohjeessa liikaa tomusokeria tai liian vähän nestettä. Kun homman tekee niin päin, että sekoittaa tomusokerin pienissä erissä nesteeseen (eikä nesteen tomusokeriin) imeytyy kaikki tomusokeri kyllä, kunhan malttaa sekoitella. Tomusokerilla kestää hetken aikaa, että se alkaa imeä nestettä itseensä.

    VastaaPoista
  9. Kiitos tästä ihanasta reseptistä! Tein työkavereille vikan päivän kunniaks kaks pellillistä näitä, eli nelinkertaistin aineet :) Saivat paljon kehuja ja ihmiset ihmetteli miten olinkaan saanut ruuduista niin meheviä!

    VastaaPoista
  10. Näistä tuli kyllä parhaita mokkapaloja mitä oon syöny! Ite oon ulkomailla ja oli vaikea löytää kaakaojauhetta ja margariiniä, joten korvasin taloussuklaalla ja kookosöljyllä. Sulatin siis suklaan ja lisäsin sen muuten joukkoon normaalisti. Tuli aika pirun hyvää! Kuorrutuskin toimi itellä ongelmitta :P

    VastaaPoista
  11. Tuleeko tähän pohjaan tosiaan 6dl sokeria? Vertasin epävegaanisiin ohjeisiin ja niissä sokerin määrä on paljon pienempi. Tuleeko ihan liian makeaa?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kyllä siinä ohjeessa lukee ihan oikein, mutta sokerin määrää voi kyllä vähentääkin :)

      Poista
  12. Hyvin upposi vieraille vaikka laitin vain 5dl sokeria. Ainoa kommentti tuli täytteen päälle laitetuista strösseleistä yhdeltä kahdeksanvuotiaaltakmakutuomarilta, olisi kuulemma pitänyt olla niitä pitkulaisia eikä pyöreitä 🙂 Siinä hän oli kyllä kaivan oikeassa, sillä ne pyöreät eivät olleet vegaanisia... Hän kyllä taisi arvostella pelkkää ulkonäköä 😁

    VastaaPoista
  13. Moi! Teen kuorrutteen aina kattilassa,sulatan 50 g voita,lisään tomusokeria n 3 dl ja 2-4 rkl kahvia ja vasta lopuksi kaakaota 0,5 dl ja 2 tl vaniljasokeria. Ei oo koskaa epäonnistunu kuorrutus. Levitän jäähtyneen pohjan päälle. Ja päälle jtn pähkinärouhetta,daimia tai suklaapaloja,en tykkää itte nonparelleista. Oon harkinnu että voisko mokkapalojen kuorrutteen korvata tuorejuustolla eli porkkanapiirakan kuorrutteella. Aina tulee tehtyä lähes saman kaavan mukaisesti

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mokkapalojen kuorruttamisvariaatioita ja -tapoja on tosi monia erilaisia :) Tää mun versio kuorrutteesta on rasvaton, mikä vaikuttaa käsittääkseni siihen, että sen voi levittää myös lämpimän pohjan päälle. Tuorejuustokuorrute varmasti kans toimisi tässä. Mulla on tämmöinen teksti, jossa oon vertaillut vegaanisia tuorejuustoja ja niiden leivontaominaisuuksia, jos kiinnostaa vaihtaa eläinperäiset versiot kasviperäisiin:
      https://www.kamomillankonditoria.com/2016/10/vegaaniset-tuorejuustot.html

      Poista
  14. Onnistuvatko nämä gluteenittomina korvaamalla vehnäjauhot gluteenitttomalla jauhoseoksella?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. En oo itse kokeillut, mutta luulisin onnistuvan. Suosittelen lisäämään jauhojen sekaan myös ksantaania, joka auttaa leivonnaista olemaan murenematta. Jauhoiksi suosittelen jotain sellaista jauhoseosta, joka ei koostu pelkästään tärkkelyksestä, koska sellaiset jauhot tekee tän tyyppisistä leivonnaisista pesusienimäisiä.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu