torstai 8. marraskuuta 2018

Keksipullat


Onko se keksi, joka onkin pulla vai pulla, joka onkin keksi? Sen voit päättää itse! Kyseessä ovat pullat – tai keksit – jotka ovat paksuudeltaan kuin keksejä ja joissa pullataikinan sisälle on leivottu kanelikeksitaikinaa. Näitä veikeyksiä voi leipoa vaikkapa ensi sunnuntaina, jolloin vietetään isänpäivää.

Jos tykkäät kardemummasta pullassa, voit lisätä sitä taikinaan! Itseltäni se jäi pois taikinasta, koska onnistuin löytämään lähikaupan hyllystä ainoastaan ihan kamalan kallista kardemummaa, jota en sitten raaskinut ostaa. Täällä mausteet ovat muutenkin yllättävän kalliita Suomen hintatasoon verrattuna. Maustepurkit maksavat lähes poikkeuksetta yli viisi dollaria kappale. Oma maustekaappini onkin täällä huomattavasti Suomen maustekaappia vajaampi, sillä ostan mausteita lähinnä silloin, kun niitä sattuu olemaan alennuksessa.

Suomen hintoihin verrattuna myös monet muut vähän yllättävätkin tuotteet ovat täällä kalliita. Esimerkiksi perunoiden, jauhojen, leivän, sipsien ja säilykepapujen hinnat saavat täällä usein kulmat hieman nousemaan. Limsaa täällä sen sijaan saa halvalla: ei ole mitenkään erikoista, että limsaa myydään tarjouksessa alle viidellätoista sentillä tölkki. Kyseessä eivät edes ole ns. halpislimsat, vaan ihan niitä maailmankuuluja brändejä voi useimmiten ostaa ihan todella halvalla.

Keksipullat, 20 kpl
pullataikina
  • 1 1/4 dl kaura-, soija- tai muuta kasvimaitoa
  • 1/4 pala tuorehiivaa (tai 1/2 pussia kuivahiivaa)
  • 1/3 dl sokeria
  • n. 4 dl vehnäjauhoja
  • 1/2 tl suolaa
  • 50 g vegaanista margariinia (esim. tummansininen Keiju)
keksitaikina
  • 100 g vegaanista margariinia
  • 1 1/2 dl fariinisokeria
  • 2 tl kanelia
  • 1/4 tl suolaa
  • 2 dl vehnäjauhoja
tomusokerikuorrute
  • 4 tl vettä
  • n. 1 1/2 dl tomusokeria
  1. Tee ensin pullataikina. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja liota siihen hiiva. (Jos käytät kuivahiivaa, lämmitä kauramaito 42-asteiseksi. Voit lisätä kuivahiivan joko suoraan nesteeseen tai ensin pieneen määrään jauhoja.) Lisää sokeri ja puolet vehnäjauhoista ja sekoita tasaiseksi. Jatka sekoittamista käsillä vaivaten. Lisää suola, pehmeä margariini ja niin paljon vehnäjauhoja, että saat kiinteää ja kimmoisaa taikinaa, joka ei enää tartu käsiin. Peitä taikina liinalla ja anna sen kohota lämpimässä paikassa puolisen tuntia.
  2. Valmista keksitaikina sekoittamalla margariini, fariinisokeri, kaneli ja suola haarukalla. Sekoita joukkoon vielä vehnäjauhot tarvittaessa käsin.
  3. Kaulitse pullataikina n. 25 x 30 -senttiseksi ja puolen sentin paksuiseksi levyksi. Murustele ja painele keksitaikina mahdollisimman tasaiseksi kerrokseksi levyn päälle. Ei haittaa, vaikka keksitaikinakerrokseen jäisi vähän reikiä. 
  4. Rullaa levy napakaksi rullaksi ja nipistele saumakohta hyvin kiinni. Leikkaa rulla kahteenkymmeneen puolentoista sentin paksuiseen palaan. Aseta palat leivinpaperin päälle uunipellille ja tarvittaessa muotoile ne pyöreämmiksi. Peitä keksipullaraakileet liinalla ja anna vielä kohota puolisen tuntia. 
  5. Paista keksipullia 225-asteisen uunin keksitasolla n. 12 minuuttia tai kunnes keksipullat ovat saaneet kauniin ruskean sävyn.
  6. Tee lopuksi tomusokerikuorrute sekoittamalla veden sekaan niin paljon tomusokeria, että saat valutettavat mutta ei liian valuvan tahnan. Lisää siis tarvittaessa tomusokerin määrä, jos tahna on liian lirua. Jos tahnasta tulee liian paksua, lisää vettä muutama tippa kerrallaan. Valuta kuorrute jäähtyneiden keksipullien pinnalle ohuina nauhoina.
  7. Tarjoile heti ja syö mieluiten parin päivän sisällä. Säilytä esimerkiksi paperipussissa, joka on kääritty löyhästi keittiöpyyhkeeseen.
Pakastaminen: Keksipullat voi pakastaa. Sulata noin tunnin ajan huoneenlämmössä tai muutaman tunnin ajan jääkaapissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu