Kamomillan konditoria on vegaaninen leivontablogi, jossa keskitytään helppoihin ja kaikille maistuviin resepteihin. Blogin reseptit ovat aina täysin kasviperäisiä eli munattomia ja maidottomia. Tervetuloa mukaan eläinystävällisten herkkujen maailmaan!

Munien korvaaminen | Maidon korvaaminen | Liivatteen korvaaminen
Munkit, tippaleivät ja muut vappureseptit | Keväiset raparperireseptit

Apua, vegaani tulee kylään!


Olen koonnut tähän vinkkejä siitä, mitä pitää ottaa huomioon, jos haluaa kestitä juhlissaan myös vegaanit. Voit lukea myös tämän tekstin toisesta blogistani. Kerron siinä, miten erilaiset ruokavaliot voidaan istuttaa samaan ruokapöytään ilman, että kenellekään tulee paha mieli.

Pikaopas vegaanin ruokkimiseksi
 • Lue tuoteselosteet huolella! Vegaani syö ainoastaan kasvikunnan tuotteita ja niistä valmistettuja ruokia ja tuotteita. Mikäli tuote sisältää jotain seuraavista, se ei ole vegaaninen: minkä tahansa eläimen liha, sisäelimet, veri, linnut, kalat, äyriäiset, maitotuotteet, munat, liivate ja hunaja. Vegaanit eivät syö myöskään eläinperäisiä valmistus- ja lisäaineita, mutta riittää, kun muistaa karmiinin (E120), mehiläisvahan (E901) ja sellakan (E904) e-koodit, sillä useimmiten kaikki muut lisäaineet ovat kasviperäisiä.
 • Netistä löytyy paljon ohjeita vegaanisille leivonnaisille ja ruoille. Kamomillan konditorian linkkilista löytyy täältä: Linkkejä.
 • Jos et halua ryhtyä leipomis- tai kokkailuhommiin, löytyy tavallisista kaupoista paljon vegaaneille sopivia leivonnaisia, karkkeja, valmisruokia ja muita tuotteita. Listoja näistä tuotteista löytyy Vegaanituotteet-sivustolta, osoitteesta www.vegaanituotteet.net.
 • Jos et ole varma, voiko vegaani syödä jotain tiettyä tuotetta, tarkista asia vegaanilta etukäteen. On kiusallinen tilanne niin juhlan järjestäjälle kuin vegaanillekin, jos vegaanille on varta vasten valmistettu epävegaanista syötävää, vaikka se olisikin vahinko.
 • Vegaaniruoka ei ole tarkoitettu ainoastaan vegaaneille – kaikki muutkin voivat sitä syödä! Pääset siis kaikkein helpoimmalla, kun valmistat kaikille vieraille yhteiset tarjoilut.

Vegaanin ruokkimisen pitkä oppimäärä

Kasvisten, hedelmien, marjojen, viljatuotteiden ja sienien lisäksi vegaanit käyttävät ruoassaan erilaisia palkokasveja (papuja, herneitä, linssejä), soijaa monessa muodossa (tofu, soijarouhe, -suikaleet ja -leikkeet, tempe), seitania (pihvit, leikkeleet, nakit), monenlaisia siemeniä ja siementahnoja sekä pähkinöitä ja manteleita sekä näistä valmistettuja tahnoja.

Vegaani ei joudu kärvistelemään ilman maitoa, jogurtteja, juustoja tai jäätelöitä, sillä näistä kaikista löytyy runsaasti vegaanisia vaihtoehtoja. Erikoiskaupoista löytyy vegaanille sopivat versiot myös pekonista ja Snickers-patukasta.


Ruokakauppojen valikoima

Tavallisista ruokakaupoista löytyy vegaaneille valtavasti syötävää myös muualta kuin hedelmä- ja vihannes- tai papuosastoilta. Tutustu vegaanituotteet.net-sivustoon, josta löytyy päteviä listoja vegaanisista tuotteista. Myös erikoisruokakaupoissa myydään monenlaisia sellaisia vegaaniherkkuja, joiden valikoima perusruokakaupoissa on toistaiseksi pieni:
 • Ekolo (Helsinki ja Jyväskylä sekä verkkokauppa)
 • Kuudes maku (useita paikkakuntia)
 • Punnitse & säästä (useita paikkakuntia)
 • Ruohonjuuri (useita paikkakuntia sekä verkkokauppa)
 • Vegekauppa (Helsinki ja Turku sekä verkkokauppa)
 • Myös monet luontaistuotekaupat myyvät vegaaneille sopivia erikoistuotteita.

Mistä reseptejä ja ideoita?

Internetistä löytyvät blogit ja kasvisruokasivustot ovat erittäin hyvä väline reseptien etsimiseksi. Facebookissa on suosittu ryhmä nimeltä Vegaaniset kasvisruoat, jossa jäsenet kysyvät ja jakavat reseptivinkkejä. Kirjastoista ja kirjakaupoista löytyy paljon vegaanisia keittokirjoja. Kannattaa kysyä reseptivinkkejä myös siltä vegaanilta, jota aiot kestitä!


Pidä seuraavat asiat mielessä, kun kokkailet tai olet ostoksilla
 • Jos vegaaniruoan valmistaminen on sinulle vierasta, mieti ensin mahdollisimman tarkasti läpi kaikki ruoanlaiton tai leipomisen vaiheet sekä ruoka-aineet, joita aiot käyttää. Varmista siis, että esimerkiksi käyttämäsi liemikuutiot ja paistamiseen tarkoitettu rasva soveltuvat vegaaneille.
 • On kohteliasta käsitellä vegaaniruoan raaka-aineita omilla välineillään. Älä siis sekoita lihaisaa ja lihatonta keittoa samalla kauhalla tai tarjoile herneitä lihapaistin kylkeen aseteltuna.
 • Seuraavien tuotteiden nimet saattavat hämätä luulemaan, että ne ovat vegaanisia, vaikka näin ei useinkaan ole:
  • Kasvimargariinit sisältävät useissa tapauksissa lehmänmaidon ainesosia tai liivatetta ja lähes kaikissa tapauksissa eläinperäistä D-vitamiinia. D-vitamiinin lähdettä ei useinkaan ole mainittu pakkauksessa, mutta jos pakkauksessa lukee D2-vitamiini, on kyseessä kasviperäinen D-vitamiini. Tummansininen Keiju on hyvä margariini, sillä se sopii leivälle, ruoanlaittoon ja leivontaan. Muut vegaaniset margariinit on listattu täällä
  • Kasvirasvajäätelön rasva on kasvirasvaa, mutta jäätelö on silti useimmissa tapauksissa lehmänmaitopohjainen. (Vegaaniset jäätelöt on listattu täällä.) 
  • Kasvirasvasekoitteissa eli ns. ruokakermoissa vain rasva on kasvirasvaa, mutta tuote on muutoin lehmänmaitopohjainen. (Vegaaniset ruokakermat on listattu täällä.)
 • On olemassa myös joitakin sellaisia tuotteita, jotka kuulostavat epävegaanisilta, mutta jotka eivät ole eläinperäisiä. Esimerkiksi hirvensarvisuola on ennen vanhaan valmistettu oikeasti hirvensarvista, mutta nykyisin se valmistetaan ilman eläinkunnan tuotteita. Myös maitohappo on elintarvikkeissa lähes poikkeuksetta kasviperäinen.
 • Monen tuotteen tuoteselosteessa sanotaan, että tuote saattaa sisältää maitoa tai kananmunia. Nämä ovat jäämiä tuotantolinjalta, eikä niitä ole lisätty tuotteeseen tarkoituksella. Iso osa vegaaneista syö tällaisia tuotteita. Allergikoille asiasta on tietysti hyvä mainita.

Lihaisat juhlat ja grillibileet
 • Tofun voi maustaa oman mielen mukaan tai sen voi ostaa valmiiksi marinoituna. Peruskaupoista löytyy ainakin Jalotofun ja So Finen tofuja. Tofun voi paistaa pannulla pieninä kuutioina tai suikaleina tai sen voi lisätä uunipataan tai kastikkeeseen. Tofun voi myös grillata vähintään sentin paksuisina siivuina tai isohkoina kuutioina vartaissa.
 • Kaikki kauppojen kasvisnakit eivät ole vegaanisia, vaan ne saattavat sisältää esimerkiksi kananmunaa. Peruskaupoista vegaaneille löytyy usein Poutun Tofu-kasvisgrillereitä ja Tofu-kasvisnakkeja. Ne eivät mielestäni ole niitä kaikkein parhaimpia makkaroita maailmassa, vaikka niillekin löytyy oma vankka kannattajajoukkonsa. Topas Wheatyn seitannakkeja ja -leikkeleitä löytyy nykyisin isoimmista marketeista. S-ryhmän kaupoista löytyy Bon Soyan nakkeja ja grillimakkaroita. Erikoisruokakaupoissa (Ekolo, Vegekauppa ja Ruohonjuuri) on usein monipuolinen valikoima vegaanisia nakkeja ja makkaroita. 
 • Seitan on monikäyttöinen vehnägluteenipohjainen tuote, jota voidaan käyttää lihan tapaan monenlaisissa ruoissa: se käy lihan tilalle karjalanpaistiin ja grilliin tai siitä voi paistaa vaikka pihvin. Seitania on helppo tehdä itse, Chocochilissä on hyvä perusohje seitanin valmistamiseksi. Seitanintekoon tarvittavaa gluteenijauhoa myyvät muun muassa Punnitse ja säästä, Ekolo ja Ruohonjuuri, mutta myös leipomoista voi kysellä gluteenijauhoa. Seitania voi ostaa myös valmiina: Erikoiskaupat myyvät seitania lasipurkeissa. Aasialaiset ruokakaupat myyvät myös seitania, mutta seitan-nimen sijaan säilykepurkissa lukee mock duck, mock beef tai mock pork. Kilohinnaltaan seitan tulee kaikkein halvimmaksi, kun sen valmistaa itse. Valmiin seitanin voi pakastaa, joten sitä voi tehdä kerralla isonkin määrän.
 • Keitetyistä pavuista, soijarouheesta ja/tai keitetyistä kasviksista voi valmistaa pihvejä, jotka voi kypsentää paistinpannulla, uunissa tai grillissä. Tällaiset pihvit pysyvät koossa, kun niiden taikinaan sekoittaa esimerkiksi murennettua ranskanleipää, korppujauhoja, raastettu raakaa perunaa tai gluteenijauhoa.
 • Hyviä kasviksia grilliin ja vartaisiin ovat paprikat, maissi, tomaatit, kesäkurpitsa ja sienet. Maissin voi leikata muutaman sentin paksuisiksi renkaiksi, mikäli grillailijat eivät jaksa syödä kokonaista maissia kerrallaan. Grillissä valmistuvat myös perunat, bataatit, nauriit ja muut juurekset, kun niiden antaa kypsyä folioon käärittyinä. Myös hedelmiä kannattaa grillata, esimerkiksi ananas ja nektariini maistuvat aivan erilaisille kypsennettyinä kuin kypsentämättöminä.
 • Grillauskastikkeen voi tehdä itse esimerkiksi öljystä, valkosipulista, sitruunamehusta, soijakastikkeesta ja mausteista. Myös valmiita grillauskastikkeita on saatavilla ja ne löytyvät tästä listasta.

Kasvimaidot ja -kermat
 • Erilaisia kasvimaitoja, kuten soija-, kaura- ja riisimaitoja, voi käyttää lehmänmaidon tavoin kaikissa sellaisissa asioissa, joissa lehmänmaitoakin käytetään: ruokajuomana, kuumien juomien seassa, kaakaossa, leivonnassa ja ruoanlaitossa. Tällä hetkellä kaikki Suomessa myytävät kasvimaidot ovat vegaanisia. Löydät listan vegaanisista kasvimaidoista täältä.
 • Jotkut kasvimaidot on tarkoituksella makeutettu ja osa on maustettu vaniljalla. Monet Alpron soijamaidot on nimetty maustamattomiksi eikä tietoa vaniljasta löydy tuoteselosteesta, vaikka ne maistuvatkin vaniljalta. Näiden tuotteiden ainesosaluottelossa lukee aromi. Tämä on oleellinen tieto lähinnä silloin, jos aiot käyttää kasvimaitoa suolaiseen leivontaan tai ruoanlaittoon, etkä halua lopputuloksen maistuvan vaniljalta.
 • Kasvimaitoja voi käyttää myös kahvimaitona. Kasvimaito saattaa saostua, kun se kaadetaan kahvin tai teen joukkoon. Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että kasvimaito olisi pilaantunut. Saostumisen voi estää kaatamalla kasvimaito kuppiin ennen kahvia tai teetä. Toinen hyväksi havaittu keino on se, että kasvimaitoa kannattaa kaataa kuppiin reilusti. Rainbow'n kaura- ja soijamaidot toimivat monilla myös kahvissa sakkautumatta. Saatavilla on myös kahvia varten kehitettyjä kasvimaitoja, kuten Oatlyn iKaffe ja Alpron Soya ja Coconut for Professionals -soija- ja kookosmaidot. Kevään 2016 aikana kauppoihin on tulossa myös Almod Breeze -merkkinen kahvia varten kehitetty mantelimaito.
 • Kasvikermat sopivat hyvin kastikkeisiin, laatikkoihin, patoihin ja sosekeittoihin. Lista vegaanisista kasvikermoista löytyy täältä.
 • Kasvimaidot ja -kermat on kaupoissa sijoitettu joko kylmähyllyyn tai sen lähettyville.
 • Katso myös Lehmättä keittiössä -opas.

Leipomisen ja jälkiruokien muistilista
 • Helpointa on leipoa valmiiksi vegaanisilla ohjeilla, joita löytyy paljon netistä ja keittokirjoista. Vieläkin helpompaa on ostaa valmiita tai puolivalmiita tuotteita (kuten lehtitaikinaa tai piirakkataikinaa) kaupasta, listoja leivonnaisista ja taikinoista löytyy täältä.
 • Monet ohjeet on myös yksinkertaista muuntaa vegaanisiksi: Voin tai margariinin tilalla käytetään Tummansinistä Keijua tai muuta vegaanista margariinia ja lehmänmaidon tilalla kasvimaitoa. Kananmunan korvaamisesta voi lukea täältä. Hyydyttäminenkin onnistuu kasvipohjaisilla tuotteilla liivatteen sijaan. 
 • Lehmäkermavaahdon tilalla voi käyttää kasvikermavaahtoja, joista voit lukea lisää täältä.
 • On olemassa myös vatkattavia vaniljakastikkeita, jotka ovat valuvaisempia kuin vatkattavat kermat. Ne sopivat hyvin piirakan tai jäätelön kastikkeeksi. Plantilla, Alprolla ja Oatlylla on omat vaniljakastikkeensa ja niitä kaikkia myydään peruskaupoissa. 
 • Lista vegaanisista jäätelöistä ja jäätelökastikkeista löytyy täältä.
 • Leivonnaisten ja jätskiannosten koristelemiseen voi käyttää vegaanisia koristelutuotteita ja karkkeja ja tietenkin erilaisia pähkinöitä, marjoja ja hedelmiä.
 • Muistathan, että vegaani ei syö kananmunalla voideltuja leivonnaisia eikä kakkuja, jotka on paistettu vuoassa, joka on voideltu voilla tai eläinperäisellä margariinilla.

Mehut, virvoitus- ja alkoholijuomat
 • Tuoremehut ja mehujuomat ovat lähes poikkeuksetta vegaanisia. Joissakin juomissa on saatettu käyttää hunajaa, karmiinia (E120) tai jotain muuta yksittäistä epävegaanista ainesosaa, mutta asia selviää tuoteselostetta lukemalla.
 • Suuri osa virvoitusjuomista on vegaanisia. Erityisesti punaisten ja punertavien limsojen tuoteselosteista kannattaa kuitenkin bongailla epävegaanista karmiinia (E120).
 • Useissa alkoholijuomissa käytetään eläinperäisiä aineita, joita ei mainita tuoteselosteessa. Vegaanituotteet-sivulla on listattuna vegaanisia ja epävegaanisia alkoholijuomia.


Sipsit, karkit ja muut naposteltavat
 • Sipsien, snacksien ja chilipähkinöiden tuoteselosteista kannattaa etsiä laktoosia, liha-aromia ja juustoja. Lista vegaanisista sipseistä, popkorneista, suolatikuista ja muista vastaavista löytyy Vegaanituotteet-sivustolta.
 • Saman sivun lopusta löytyy lista vegaanisista dippijauheista. Jauheen voi sekoittaa maustamattomaan soijajukurttiin, jota löytyy kaupoista sekä Alpro- että Rainbow-merkkisenä. Rainbow'n maustamaton soijajogurtti on oikeasti maustamatonta ja hapanta. Alprolla on kolme erilaista maustamattomaksi nimettyä jogurttia, joista vain Zero Sugars on oikeasti makeuttamaton ja maustamaton. Oatlyn kaurapohjainen iMat Fraiche -tuote sopii hyvin dippikastikkeen pohjaksi.
 • Karkkipakkausten tuoteselosteista ei saisi löytyä ainakaan maitotuotteita, liivatetta (gelatiini), karmiinia (E120), mehiläisvahaa (E901) tai sellakkaa (E904). Tästä ja tästä listasta voi katsoa valmiiksi, mitkä karkit ja pastillit ovat vegaanisia, eikä sitten kaupassa tarvitse selata kaikkien pussien ja rasioiden tuoteselosteita läpi.
 • Suklaalevyistä epävegaanisen tekevät useimmiten maitotuotteet, konvehdeista ja suklaakarkeista lisäksi sellakka (E904) tai liivate (gelatiini). Tavallisista kaupoista löytyy paljon vegaaneille sopivia tummia suklaita sekä muutamia vaaleita suklaita kuten Wiener Nougat ja Dammenbergin maidoton Toffee-suklaalevy. Peruskauppojen suklaalistaan voi tutustua täällä. Jos haluaa valita laajasta valikoimasta vegaanisia maitosuklaita, valkoisia suklaita, suklaapatukoita ja suklaalla kuorrutettuja pähkinöitä, kannattaakin suunnistaa kohti erikoiskauppoja, kuten Ekoloa, Punnitse ja säästä -kauppaa tai Vegekauppaa.

Aamu-, väli- ja iltapalaa
 • Iso osa kauppojen leivistä on vegaanisia. Osassa leipiä on käytetty maitotuotteita, hunajaa tai eläinperäistä D-vitamiinia. 
 • Margariinina vegaanit käyttävät usein Tummansinistä Keiju-margariinia (ks. myös muut margariinit). Kaupoista löytyy myös Tofutti-merkkisiä soijatuorejuustoja, maksapasteijaa muistuttavia Tartex-levitteitä sekä kikherneistä valmistettua hummusta. Erilaisia papu- ja tofulevitteitä on helppo tehdä itsekin.
 • Vegaanin juustohyllystä löytyy yllättävän paljon valinnanvaraa. Lue lisää täältä.
 • Joistakin isommista kaupoista sekä erikoiskaupoista voi ostaa Topas Wheaty -merkkistä vegesalamia ja saman yrityksen muita tuotteita.
 • Ainakin seuraavat valmistajat tekevät vegaanisia jukurtteja: Alpro, Rainbow, Yosa, Oatly, Planti ja Pirkka. Alpro valmistaa myös vegaanisia vanukkaita.
 • Murot ja myslit voivat sisältää maitotuotteita tai hunajaa. Tavalliset riisimurot ja maissihiutaleet ovat vegaanisia, muita vegaanisia muroja, myslejä ja pikapuuroja on listattu täällä.

17 kommenttia:

 1. Hyvä, kattava ja erittäin asiallinen kirjoitus. Toivottavasti moni vegaanivierasta odottava löytää tämän tekstin. Terkuin: Vegaani :)

  VastaaPoista
 2. Psst, Tofu kasvisgrillerien linkki ei toimi. Se menee vaan Poutun etusivulle. Tässä on toimiva linkki: http://www.pouttu.fi/?tuote=pouttu-tofu-kasvisgrilleri-320g-kuoreton

  VastaaPoista
 3. Kiitos, Anonyymi ja kiitos, Senja :) Muokkasin linkin!

  VastaaPoista
 4. Hei Kamomilla!

  Vegetukku kannattaisi varmaan lisätä vegaanisia tuotteita tarjoavien liikkeiden listaan, sillä sehän toimittaa osan valikoimastaan myös postitse mikä on suuri etu ihmisille jotka eivät asu isojen asutuskeskusten liepeillä.

  VastaaPoista
 5. Kiitos vinkistä! Vegetukku oli mulla tuolla Linkkejä toisaalle -listassa, mutta nyt se löytyy myös tältä sivulta :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos hyvästä kirjoituksesta! Itse en ole vegaani, mutta vegaanisisko miehineen on kiva ruokkia juhlissa. Sitä paitsi sukulaisille (ja itselle) voi salaa opettaa kasvissyöntiä laittamalla niitä ruokapöytään. ;)

  VastaaPoista
 7. Kiitos, Puputsi! Ennakkoluulon voima on kyllä niin valtaisa, että tuntuu tosi hyvältä saada ihmiset kokeilemaan kasvisruokia ja toteamaan, että ne maistuvatkin ruoalta. Toivottavasti sinullakin on samanlaisia kokemuksia :)

  VastaaPoista
 8. Aivan mahtava tietopaketti! Kiitos!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ole hyvä! Kiva, jos tämä tuntuu hyödylliseltä :)

   Poista
 9. Mitä Jalotofu maksaa? Kiinnostuin siitä erityisesti kotimaisuuden vuoksi, monesti kun tuntuu että varsinkin pidemmälle prosessoiduissa vegetuotteissa saa kotimaisuuden unohtaa... Ottaisin tämän mielelläni arkikäyttöön jos ei ole sikakallis ja löydän lähikaupasta :)

  VastaaPoista
 10. Ps. Jos et vielä ole tehnyt, niin voisitko tehdä jonnekin listaa kotimaisista vegaanituotteista? Plussaa olisi jos tuotteita voisi löytää ihan lähikaupastakin. Näillä pienemmillä paikkakunnilla kun ei ole erikoisliikkeitä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moi! En nyt muista tarkkaan, mitä Jalotofut maksavat, mutta muistelisin, että kolmesta neljään euroa paketilta riippuen tietysti vähän kaupasta.

   Yosa ja Palkuainen ovat kotimaisia, vegaanisia tuotteita valmistavia yrityksiä. Lisäksi muistaakseni Plantin kauramaidot ovat kotimaisesta kaurasta. Dammenbergin suklaista löytyy paljon vegaanisia vaihtoehtoja. Toki Palkuaista lukuun ottamatta nuo kaikki käyttävät paljon muutakin kuin kotimaisia raaka-aineita. Kotimaisia vegaanisia tuotteita en pysty valitettavasti tämän enempää listaamaan, koska siinä olisi tosi iso työ, mutta Vegaanituotteet-sivustolta kannattaa lähteä asiaa tutkimaan :) www.vegaanituotteet.net

   Poista
  2. Kiitos paljon tiedoista!

   Poista
 11. Minua aina jaksaa ihmetyttää, että miksi vegaanin pitää saada esim. "pekonia" ? Sinänäs tosi hyvä ja informatiivinen tämä blogisi. Kiitos vinkeistä!

  VastaaPoista
 12. Kiitos! Oon kirjoitellut aiheesta mun toiseen blogiin :)
  http://huonovalorumakattaus.blogspot.fi/2016/01/miksi-vegaanin-pitaa-syoda-makkaraa.html

  VastaaPoista
 13. "Jos et ole varma, voiko vegaani syödä jotain tiettyä tuotetta, tarkista asia vegaanilta etukäteen. On kiusallinen tilanne niin juhlan järjestäjälle kuin vegaanillekin, jos vegaanille on varta vasten valmistettu epävegaanista syötävää, vaikka se olisikin vahinko."
  Tämä pätee ihan kaikkiin erikoisruokavaliohin. Eli kysykää rohkeasti. Ei me purematta niele, ja me kasvissyöjät emme edes pure, koska ethän sinä ole kasvi. ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tämä on ihan totta :) Aina kannattaa kysyä, jos ei ole ihan varma jostain!

   Poista