keskiviikko 21. marraskuuta 2018

Suolakaramellikeksit


Suolakaramellitäytteiset keksit suklaakuorrutteella? Kyllä kiitos! Näiden keksien pohja on ihanasti rapea, ja siihen painetaan heti paistamisen jälkeen kolo. Kolo puolestaan täytetään helposti valmistuvalla karamellikastikkeella. Lopuksi keksi viimeistellään sulatetulla suklaalla ja pistellään poskeen, mums mums.

Kirjoittamassani Tuulispään leivontakirjassa ja myös täällä blogissa on julkaistu aiemmin karamellikastikkeen ohje, joka on tosi hyvää ja helppoa tehdä. Halusin kuitenkin testata samaa kastiketta vähän eri tavalla tehtynä. Alkuperäisessä ohjeessa sulatetaan ensin sokeri pelkästään, jolloin sokeri saa kivan paahtuneen aromin. Sokerin sulattamiseen liittyy kuitenkin aina se pieni vaara, että sokeri kärähtää liikaa, joten tämä uusi resepti soveltuu erityisesti heille, jotka vaikkapa jännittävät sulan sokerin kanssa touhuamista. Tämän kastikkeen maku on tietysti vähän erilainen, koska sokeria ei lainkaan paahdeta, mutta silti oikein hyvä. Uudistettu suolakaramellikastikkeen ohje on kirjoitettu keksireseptin yhteyteen, joten rullailemalla alaspäin pääset sen luokse.


Ennen reseptiä haluan kertoa muutaman jutun kiitospäivästä ja kalkkunoista. Amerikassa vietetään kiitospäivää nyt torstaina. Me emme sitä mitenkään juhli sen kummemmin. Aion tehdä jotain hyvää ruokaa ja nauttia siitä, että viikonloppu onkin tällä viikolla neljän päivän mittainen. Kiitospäivä on monille amerikkalaisille todella tärkeä juhla, ja ensimmäisen kiitospäivän tarina on kirjoista, elokuvista ja TV-sarjoista tuttu myös monille muillekin kuin vain amerikkalaisille. Ongelmallisen siitä tekee se, jos tarinaa kerrotaan kaunisteltuna versiona, jossa jätetään Amerikan alkuperäisväestön kokemukset ja pitkä ajanjakso historiaa huomiotta. Esimerkiksi Huffington Post on kirjoittanut aiheesta pari vuotta sitten ihan hyvän artikkelin. Suosittelen tutustumaan!

Sunnuntaina Sunrise Sanctuarylla eli marysvillelaisella eläinten turvakodilla vietettiin kiitospäiväjuhlia kalkkunoiden kunniaksi. Tapahtumassa pääsi moikkaamaan turvakodin asukkaita, osallistumaan hiljaiseen huutokauppaan ja maistelemaan neljän eri ravintolan kokkaamia chiliannoksia. Vierailijoita pyydettiin tuomaan mukanaan jälkiruoka, ja itse päädyinkin leipomaan juuri näitä tämän kirjoituksen keksejä muiden maisteltavaksi. Oli ihan kiva tapahtuma, vaikka sää ja maa olivat aika märkiä. Onneksi oli kumisaappaat pakattuna mukaan muuttokuormaan Suomesta!


En ole elämässäni juurikaan tavannut kalkkunoita saatika viettänyt niiden kanssa aikaa. Tämä oli vasta kolmas kerta, kun ylipäätään näen kalkkunoita läheltä. Ne ovat tosi isoja ja kauhean hellyyttäviä. Niillä on todella erikoiset kasvot ja mielenkiintoinen tapa äännellä. Jo lyhyen ajan kuluessa niistä näkee, kuinka ne jokainen ovat ihan omia persooniaan. Tuntuu kurjalta, että näitä tyyppejä jalostetaan valtaviksi ja kasvatetaan ruoaksi, koska niissä olisi valtavasti potentiaalia elää ikioma elämä omalla tavalla.

Yksistään kiitospäivän vuoksi Amerikassa tapetaan yli 40 miljoonaa kalkkunaa. Suomessa kalkkunoita tapetaan vuosittain 800 000, mikä sekin on ihan uskomaton lukumäärä. Joitakin hyviä uutisia Amerikasta kuuluu kalkkunoihin liittyen: kalkkunan korvaavia vegepaisteja myydään ennätysmääriä! Se ei välttämättä vielä näy kalkkunatilastoissa, mutta toivottavasti se tulevaisuudessa parantaa myös kalkkunoiden asemaa.


Tässä vihdoin keksiresepti! Ohjeessa on muutama erillinen vaihe, mutta siitä huolimatta näiden keksien leipominen ei ole mitenkään kauhean vaikeaa.

Lue tämä ennen kuin alat leipoa:
  • Jos sinulla ei ole omenasosetta tai et halua ostaa sitä näitä keksejä varten, onnistuvat nämä todennäköisesti oikein hyvin myös vaihtamalla omenasose ruokalusikalliseen vettä. Omenasose tekee keksien sisuksista aavistuksen pehmeämpiä, joten siksi valikoin sen keksien ainesosaksi.
  • Suosittelen, että valmistat kastikkeen ennen keksien paistamista. Jos teet kuitenkin keksit ensin, anna kastikkeen jäähtyä niin kauan, että se ei enää ole kauhean valuvaa. Itselläni tähän meni noin viisitoista minuuttia, mutta aikaa voi kulua myös kauemmin.
  • Jos suolakaramellissa suola kuulostaa sinusta huonolta idealta, niin voit toki tehdä karamellin myös vähemmän suolaisena versiona. Suosittelen ehdottomasti kuitenkin laittamaan suolaa vähintään hyppysellisen eli määrän, joka mahtuu peukalon ja etusormen väliin, sillä se korostaa kastikkeen makeutta juuri sopivasti.
  • Kookosmaidon tilalla voit käyttää kastikkeessa maustamatonta kaurakermaa (ruokakermatyyppistä), soijakermaa (joko ruokakermatyyppistä tai vispiä) tai mahdollisesti jopa ihan mitä vain kasvimaitoa.
  • Margariinin tilalla voit käyttää kastikkeessa myös desilitran neutraalinmakuista tai kylmäpuristettua kookosöljyä. Kylmäpuristettu kookosöljy tekee kastikkeesta voimakkaasti kookoksen makuista.
  • Suosittelen kastikkeen valmistamiseen ensisijaisesti tummansinistä Keijua tai jotain muuta sellaista margariinia, joka maistuu omaan suuhusi sellaisenaan hyvältä ja jossa on rasvaa vähintään 60 %. Leivontamargariinit eivät yleensä maistu muulta kuin kitalakirasvalta.

Suolakaramellikastike , n. 2 1/2 dl

  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 2 dl sokeria
  • 1/2 dl kookosmaitoa
  • 1/2–3/4 tl suolaa
  1. Mittaa margariini sekä sokeri kattilaan ja käännä levy päälle. Kuumenna koko ajan sekoitellen, kunnes margariini on sulanut ja sokeri hyvin liuennut. Vähennä lämpö puoleen ja jatka kuumentamista vielä kolme minuuttia.
  2. Sekoita joukkoon kookosmaito ja jatka keittämistä kaksi minuuttia.
  3. Mausta lopuksi suolalla. Lisää ensin puoli teelusikallista suolaa ja maista varoen (älä polta kieltä, sillä seos on tosi kuumaa!!). Lisää suolan määrää, jos kastike ei ole vielä riittävän suolaista omaan makuusi.
  4. Anna kastikkeen jäähtyä hyvin sitä välillä sekoittaen. Säilytä valmis kastike jääkaapissa ja käytä viikon sisällä. Jos kastike erottuu tai kovettuu liikaa, kuumenna sitä kymmenen sekunnin erissä mikrossa välillä sekoittaen, kunnes se on jälleen tasaista.
Pakastaminen: Kastikkeen voi pakastaa. Se ei jäädy kovaksi, vaan on pehmeää myös jäisenä. Sulata hitaasti jääkaapissa tai huoneenlämmössä. Jos sinun on pakko sulattaa kastike mikrossa, tee se kymmenen sekunnin jaksoissa välillä sekoittaen.

Suolakaramellikeksit, 32 kpl

keksitaikina
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
  • 1 dl sokeria
  • 1/2 dl omenasosetta
  • 1/4 tl suolaa
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 1/2 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
lisäksi
  1. Levitä leivinpaperit kahdelle uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita pehmeä margariini, sokeri, omenasose, suola ja vanilja haarukalla tasaiseksi. Seos voi näyttää vähän juoksettuneelta, mutta se ei haittaa.
  3. Siivilöi joukkoon ruokasooda sekä vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi ensin haarukalla ja lopuksi käsin.
  4. Jaa taikina 32 yhtä suureen palaan: jaa taikina ensin kahtia, puolikkaat kahtia, nämä neljäsosat kahtia ja niin edelleen, kunnes sinulla on 32 palaa. Pyöritä taikinapalat palloiksi, joiden läpimitta on n. 3 cm ja aseta uunipelleille siten, että niiden väliin jää hyvin tilaa.
  5. Paista keksejä yksi pelti kerrallaan esilämmitetyn uunin keskitasolla n. 12 minuuttia eli kunnes keksien reunat ovat saaneet pikkuisen väriä.
  6. Kun otat pellin pois uunista, paina heti jokaiseen keksiin napakasti mutta hellästi kolo sopivalla välineellä, kuten snapsilasin pohjalla tai perunasurvimen pienemmällä päällä. (Jos keksit ehtivät jäähtyä, ei niihin voi enää painaa koloa.) Anna keksien jäähtyä.
  7. Täytä keksien kolot jäähtyneellä suolakaramellikastikkeella. Jos keksien reunoissa on paljon halkeamia ja jos kastike on vielä liian lämmintä eli juoksevaa, saattaa kastike yrittää karata valumalla. Laita täytetyt keksit jääkaappiin jähmettymään vähintään puoleksi tunniksi.
  8. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Levitä suklaa keksien ja karamellikastikkeen päälle. Koristele halutessasi strösseleillä. Anna suklaan jähmettyä jääkaapissa ennen keksien tarjoilua.
  9. Säilytä valmiit keksit mieluiten jääkaapissa ja syö parin päivän sisällä.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa, mutta karamellikastike saattaa sulamisen yhteydessä erottua. En siis suosittele pakastamista, jos aikomuksena on tarjoilla keksit tärkeässä tilaisuudessa. Anna keksien sulaa rauhassa jääkaapissa vähintään neljän tunnin ajan.
Paistetut keksit ilman koloa ja kolon kera sekä suolakaramellikastikkeella täytettyinä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu