maanantai 7. joulukuuta 2015

Tuulispään leivontakirjan karamellikastike


Tämä kastike on tosi monikäyttöistä, hyvää ja tietysti helppoa tehdä! Tuulispään leivontakirjassa tämä on tärkeä juttu Anselmi-vuohen mukaan nimetyissä pikkukakkusissa sekä rapsakoissa karamellipoppareissa ja onpa tätä piilotettu kirjassa myös suklaamoussen alle. Karamellikastike soveltuu jäätelöannosten koristeluun, kakkujen täytteeksi ja vaikka lusikoitavaksi suoraan purkista. Tätä olisi myös hauska keitellä lahjaksi kaverille!

(13.7.2019) Kaikki Tuulispään loputkin reseptit on julkaistu blogissa kesällä 2019. Reseptejä pääsee helposti selaamaan kirjan omalla sivulla.

Karamellikastike, n. 2 dl
  • 2 dl sokeria
  • 100 g vegaanista margariinia tai 1 dl kookosöljyä*
  • 1 dl kookosmaitoa, kaurakermaa tai (vaahtoutuvaa) soijakermaa
  • 1/2 tl suolaa
  1. Mittaa sokeri vähintään litran vetoiseen kattilaan ja laita levy päälle. Sekoita sokeria lastalla, kunnes sokeri on sulanut ja muuttunut kauniin ruskeaksi. Varo, että sokeri ei pala. Ei haittaa, jos sokeriin jää paakkuja. 
  2. Kun sokeri on sulanut, vähennä lämpö kolmasosaan ja lisää margariini. Sekoita, kunnes margariini on sulanut. Seos saattaa hieman roiskua, joten varo, ettet polta sormiasi. Margariini ja sokeri eivät välttämättä vielä tässä vaiheessa sekoitu keskenään, mutta se ei haittaa. 
  3. Lisää seuraavaksi kookosmaito ja keitä seosta vielä minuutin ajan koko ajan sekoittaen. Nosta kattila pois liedeltä ja sekoita tasaiseksi. Lisää suola ja sekoita hyvin. Jos kastikkeessa on sokeripaakkuja, siivilöi se.
  4. Anna kastikkeen jäähtyä ensin huoneenlämpöiseksi. Sekoita kastike vielä hyvin ja siirrä sitten jääkaappiin jähmettymään vähintään neljäksi tunniksi. Jäähtyessään ja jähmettyessään kastike muuttuu väriltään vaaleaksi.
  5. Säilytä valmis kastike tiiviissä purkissa jääkaapissa ja käytä viikon sisällä. Jos kastike erottuu säilytyksen aikana, lämmitä sitä vähän ja sekoita se tasaiseksi.
Pakastaminen: Kastikkeen voi pakastaa. Se ei jäädy kovaksi vaan jää juoksevaksi myös pakastimessa. Sulata kastike jääkaapissa, huoneenlämmössä tai varovaisesti sulatusteholla mikrossa.
*Margariinina kannattaa käyttää tummansinistä Keijua, Keiju 3 öljyä tai Naturlin Vegaanista levitettä, koska niissä on kastiketarkoitukseen tarpeeksi rasvaa ja koska leivontamargariinit eivät maistu hyvältä. Kookosöljyä käytettäessä kastikkeesta tulee paksumpaa kuin margariinilla tehtynä.

Jos teet kastiketta kerralla isomman määrän, kannattaa kattilan kokoa suurentaa. Sokeri sulaa nopeammin ja vähemmän paakkuiseksi pinta-alaltaan isossa kattilassa. Parsakattilaa ei siis kannata pyhittää tämän kastikkeen tekoon.

Gluteeniton versio: Käytä kookosmaitoa, soijakermaa tai gluteenitonta kaurakermaa.

Soijaton versio: Käytä kookosmaitoa tai kaurakermaa.

2 kommenttia:

  1. Tämä näyttää aivan ihanalta! Juuri sellaiselta kuin kuuluukin. Itse tein parhaan kinuskikastikkeeni Alpron vispistä ja fariinisokerista 1:1. Margariinia en tainnut tuohon laittaa. Ongelmana oli ehkä tuo sakeutuminen, eli sellaista kunnolla jähmettyvää en saanut aikaiseksi. Eikä tämä ohje olekaan sellainen, sen tajusin kyllä. Tulinpahan vaan kertomaan kokemuksistani. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, kinuski on eri asia kuin karamellikastike. Kinuskia pitää keittää sopiva aika, jotta siitä tulee paksua. Se taas riippuu ainesosien määrästä, kattilan koosta ja lieden lämpötilasta. Kokeilitko tiputtaa pienen tipan kinuskia kylmään veteen? Jos sitä voi muotoilla, niin se on sopivaa. Itse tykkään tästä karamellikastikkeesta siksi, että tässä vain keitetään kaikki eikä lämpötiloista tai keittoajasta tarvitse varsinaisesti välittää :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu