sunnuntai 8. maaliskuuta 2009

Auringonkukkarinkelit

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.   

Kuinka punatulkkujen rakastamat auringonkukkarinkelit saivat alkunsa?
Punatulkkuparvi oli päättänyt pitää ulkojuhlat, jonne he halusivat kutsua kaikki metsän pikkulinnut. Tiaisten kuoro, mustarastas solistinaan, oli lupautunut esittämään juhlissa muutaman laulun ja metsätontuilta oli pyydetty apua valaistuksen ja koristelujen pystyttämiseksi.
Punatulkkujen naistoimikunta lensi muutamaa päivää ennen juhlia leipomoon esittämään toiveita juhlissa tarjottavista ruuista: "Tarjolla pitää ehdottomasti olla siemeniä - mieluiten auringonkukan siemeniä!" piipitti eräs punatulkuista Kamomillalle ja rouva Virtaselle. Toinen punatulkku huomautti, että olisi toivottavaa, että ruoka olisi helposti saatavilla ja ettei siitä koituisi kamalasti tiskiä tai roskaa: "Täytyy hieman ajatella metsääkin ja sitä, ettei se ole juhlien jälkeen kuin hävityksen kauhistus."
Rouva Virtanen ja Kamomilla lupasivat valmistaa punatulkkujen juhliin syötävää punatulkkujen antamien ohjeiden mukaan. Rouva Virtanen sen keksi, että he voisivat tehdä rinkeleitä. Ne olisi helppo ripustaa juhlapaikan oksiin roikkumaan, eikä niistä täten tulisi lainkaan roskia tai tiskiä!

Auringonkukkarinkelit (8 isoa rinkeliä eli kaksi pellillistä)

Sekoita ensin nämä:
  • 3 dl vehnäjauhoja
  • 1 pussi (12g) kuivahiivaa
  • 1 dl auringonkukan siemeniä
  • 0,5 - 1 tl suolaa
  • 1 tl kuivattua ruohosipulia tai muuta yrttimaustetta

Lisää joukkoon:
  • 5 dl 42-C-asteista vettä (42-C-asteinen vesi tuntuu käteen selvästi lämpimältä)

Lisää taikinaan pienissä erissä:
  • 6 dl täysjyvävehnäjauhoja/hiivaleipäjauhoja
  • 0,5 - 0,75 dl öljyä tai mausteöljyä (itse käytin limen ja chilin makuista öljyä)

Kun taikinaa ei enää voi sekoittaa lusikalla tai puuhaarukalla, kääri hihat ja ala vaivata. Mitä pidempään taikinaa vaivaat, sitä vähemmän taikina tarttuu käsiin - usko pois! Saattaa myös olla, että joudut laittamaan taikinaan jonkin verran enemmän jauhoja, kuin ohjeeseen on kirjoitettu: leipätaikinoiden kohdalla ei kannatakaan noudattaa orjallisesti ohjeessa annettuja määriä, sillä jauhojen määrä riippuu jauhojen karkeudesta, tuoreudesta ja ties mistä muusta.

Peitä taikinakulho liinalla ja anna turvota kaksinkertaiseksi lämpimässä ja vedottomassa paikassa puolisen tuntia. Jaa taikina kahdeksaan osaan ja pyöräytä ne rinkeleiksi: Pyöritä taikina ensin käsissäsi palloksi ja tee siihen peukalolla reikä keskelle, jota sitten suurennat. Voit valmistaa rinkelit myös siten, että teet yhdestä palasta aina pitkän pötkön, jonka sitten suljet renkaaksi.

Laita tässä vaiheessa uuni kuumenemaan 225 C-asteeseen. Voitele rinkelit vedellä ja ripottele/painele niiden pinnalle auringonkukan siemeniä. Kun uuni on kuuma, lykkää rinkelit uuniin ja paista 10 - 12 minuuttia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu