tiistai 23. huhtikuuta 2019

Palmuöljyttömiä vaihtoehtoja leivontaan

Kuvassa on yhdistettynä kolme eri kuvaa vieretysten. Vasemmalla näkyy itsetehtyä vegevoita lasikulhossa sekä paahtoleipä, josta on haukattu pala. Keskellä on vaaleanpunaista itsetehtyä cashewkermavaahtoa. Oikeassa reunassa on valkoista cashewkermavaahtoa pursotettuna paperiseen muffinssivuokaan, jonka vieressä on kokonaisia cashewpähkinöitä.

Palmuöljy ja sen ekologiset vaikutukset puhuttavat paljon, ja usein eri sosiaalisen median ryhmissä kysellään palmuöljyttömien vaihtoehtojen perään. Kokosin listan leivontaan soveltuvista ja palmuöljyttömistä vegaanisista tuotteista sekä vaihtoehtoisista resepteistä.

Lista päivitetty 1.1.2024.


Mikäli tuote sisältää palmuöljyä, se pitää merkitä tuoteselosteeseen. Aikaisemmin palmuöljyn sai merkitä kasviöljy- tai kasvirasva-nimillä, mutta tästä käytännöstä on luovuttu jo muutama vuosi sitten eikä tällaisia tuotteita saa enää olla markkinoilla.


Margariinit ja vegevoit

  • Keiju Merisuola rypsiöljy-kasvirasvalevite sisältää 70 % rasvaa ja on täten sopiva leivontaan. Tuote on voimakassuolainen.
  • Keiju 3 öljyä sisältää 60 % rasvaa eli sopii hyvin myös kuorrutteisiin, täytteisiin ja kaikkeen muuhun leivontaan.
  • Keiju Kaura rypsiöljymargariini sisältää 60 % rasvaa ja sopinee siksi myös kuorrutteisiin sekä muuhun leivontaan. (Itselläni ei ole tästä kokemusta.) Tuote ei sovellu keliaakikoille, koska tuotteen sisältämä kaura ei ole puhdaskauraa.
  • Eleplant sisältää 82 % rasvaa ja sopii kaikenlaiseen leivontaan. Jääkaappikylmänä kovaa. Tuote ei sovellu keliaakikoille, koska tuotteen sisältämä kaura ei ole puhdaskauraa.
  • Flora Plant B+tter, kolme eri tuotetta eli yksi leivontaan erityisesti kehitetty käärepaperissa myytävä vegevoi 250 gramman paketissa sekä kaksi eri kokoista rasiaversiota, 400 ja 600 g. Rasvaa näissä kaikissa on 79 %, mutta käärepaperiversiossa rasvojen koostumus on kovempi eli se sopii paremmin joihinkin leivonnaisiin, kuten kaulittaviin taikinoihin. Itselläni ei ole tuotteista vielä kokemusta.
  • Violife Vioblock Wrapper sisältää 79 % rasvaa ja toimii näin myös leivonnassa.
  • Naturli Vegaaninen levite sisältää 75 % rasvaa eli toimii myös leivonnassa. Tuote sulaa nopeasti, mikä kannattaa huomioida kuorrutteita tehdessä ja valmiita leivonnaisia tarjolle laitettaessa. Tuote sisältää mantelia.
  • Useimmat pullomargariinit on valmistettu ilman palmuöljyä. Koska pullomargariineja ei oikein voi vaahdottaa, ne eivät sovellu margariinin vaahdottamista vaativiin resepteihin. Vegaanituotteet-sivulle on listattu vegaanisia vaihtoehtoja pullomargariineista.
  • Vegaanista margariinia eli vegevoita voi valmistaa myös itse kookosöljystä, cashewpähkinöistä ja muutamasta muusta raaka-aineesta. Tämä ei ehkä nykypäivänä ole se kaikkein käytännöllisin tapa hankkia palmuöljytöntä margariinia, sillä sitä voi myös ostaa kaupasta. Tässä kuitenkin yksi resepti Tee se itse -henkisille ihmisille.
  • Margariinin voi useimmiten vaihtaa öljyyn, jos margariinia ei ole tarkoitus vaahdottaa. 100 g margariinia vastaa noin 3/4 dl öljyä. Suosittelen miedon makuista öljyä (kuten tavallista rypsiöljyä) erityisesti silloin, jos kyseessä on makea leivonnainen. Vinkki: Neito-sarjan voinmakuinen rypsiöljy on vegaanista ja käy leivontaan. 

Tuorejuustot ja vastaavat tuotteet

Vaahtoutuvat kermat eli vispit

  • Valio Oddlygood Easy Whipping, kasvirasvapohjainen
  • Oatly iMat Visp, kaurapohjainen ja maustamaton/makeuttamaton 
  • Fazer Aito kauravispi
  • Alpro whipping soijavispi (Sisälsi aikaisemmin palmuöljyä, mutta tuote on uudistettu.)
  • Planti Dessert Vispi, kaurapohjainen (Sisälsi aikaisemmin palmuöljyä, mutta tuote on uudistettu.)
  • Dream Joya Mandel Cuisine, mantelipohjainen (Tuote on muuttunut aikaisemmasta, ja sen voi nykyisin vaahdottaa. Tarkista, että pakkauksessa lukee for whipping eli että sinulla on käytössä uusi tuote.)
  • SoyaToo!-sarjan riisi- ja kookosvispi sekä pursotuspullossa myytävä riisivispi. Tuotteita voi ostaa ainakin Vegekaupoista. Vaahdotettavat riisi- ja kookosvispi eivät ole mielestäni maultaan erityisen ihmeellisiä, mutta esimerkiksi tässä monipuolisessa suklaamoussessa maku jää sopivasti piiloon. Pursotettava vispi puolestaan soveltuu lähinnä lättyjen ja jätskiannosten koristeluun, sillä sen vaahto ei ole kovinkaan kestävää (kuten ei muidenkaan vastaavien tuotteiden vaahto). En siis suosittele täytekakun koristelua sprayvispillä.
  • Vegaanista kermavaahtoa voi tehdä myös itse tehosekoittimella kookosöljystä ja cashewpähkinöistä. Tässä siihen sekä maustamaton että mansikkainen resepti.
  • Joistakin kookosmaidoista ja -kermoista voi myös tehdä kermavaahtoa. Tarvitset mahdollisimman rasvaisen tuotteen. Laita purkki jääkaappiin vuorokaudeksi ja avaa se varoen. Lusikoi pinnalla oleva paksu, valkoinen kerros kulhoon, vaahdota sähkövatkaimella ja mausta mielesi mukaan. Purkin pohjalle jääneen nesteen voi käyttää esimerkiksi ruoanlaitossa, smoothiessa tai vaikkapa jääkahvin maustajana.

Ruokakermat

  • Vegaaniset ruokakermat eivät sisällä palmuöljyä. Ne soveltuvat esimerkiksi kinuskikastikkeen tekemiseen ja tietysti myös suolaiseen leivontaan. Ne valmistetaan useimmiten kaurasta, mutta saatavilla on myös soija-, riisi- ja mantelipohjaisia ruokakermoja.
  • Kookosmaito ja -kerma sopivat myös leivontaan ruokakerman tilalle. Ne toki maistuvat kookokselta, mikä ei sovi kaikkien makunystyröille.
  • Pähkinöistä tai manteleista sekä vedestä voi tehdä hyvällä tehosekoittimella itse kermaa. Perusohje pähkinäkermalle on 1 dl cashewpähkinöitä tai manteleita sekä 3–4 dl vettä. Jos tehosekoittimesi ei ole erityisen järeää tekoa, liota pähkinöitä ensin muutaman tunnin ajan tai yön yli ja kaada liotusvesi pois. Mittaa ainekset tehosekoittimeen ja käytä konetta, kunnes seos on täysin sileää. Tarvittaessa voit siivilöidä kerman. Huomioi, että cashewpähkinöistä tehty maito ja kerma saostuvat kuumennettaessa. Tätä ominaisuutta voi hyödyntää esimerkiksi vanukasta valmistettaessa.

Vegaaniset vaihtoehdot kermaviilille, hapankermalle ja vastaaville hapanmaitotuotteille

Kaura- ja soijafraiche-tuotteet ovat lähtökohtaisesti palmuöljyttömiä, mutta joissakin yksittäisissä tuotteissa voi olla palmuöljyä.
  • Oatly iMat Fraiche
  • Planti Cooking Fraiche
  • Vegaanisissa jogurteissa ja rahkoissa ei ole palmuöljyä, ja niitä voi käyttää monissa leivonnaisissa eläinperäisen rahkan, jogurtin ja kermaviilin tavoin.

Vaniljakastikkeet ja muut maustetut kastikkeet

  • Alpron soijapohjainen vaniljakastike
  • Fazer Aito kauravaniljakastike. Myös sarjan kaakao- ja kinuskikastikkeet ovat palmuöljyttömiä.
  • Oatlyn kauravaniljakastike (sisälsi muutama vuosi sitten palmuöljyä, mutta resepti on muuttunut.)
  • Vaniljakastiketta voi tietysti tehdä myös itse mistä tahansa kasvimaidosta esimerkiksi maissitärkkelyksellä suurustamalla. Kun jätät reseptistä mahdollisen kananmunan pois, lisää pikkuisen tärkkelyksen määrää. Parhaiten vaniljakastikkeeseen sopivat sellaisenaan hyvänmakuiset ja rasvaiset kasvimaidot, kuten Oatly iKaffe.

Maapähkinävoi ja suklaapähkinätahnat ("vegaaninen Nutella")

  • Hyvin monet perus- ja erikoisruokakauppojen maapähkinävoit ovat palmuöljyttömiä. Tarkista siis tuoteseloste! Palmuöljyttömiä ovat yleensä maustamattomat ja natural-nimiset tuotteet. Esimerkiksi Pirkka-sarjan maapähkinävoit ovat palmuöljyttömiä.
  • Vegaanista versiota Nutellasta saa myös palmuöljyttämänä. Valsoia La Crema -levitettä myydään Vegekauppojen lisäksi joissakin K-ryhmän ja S-ryhmän marketeissa.  
  • Vego-hasselpähkinälevitettä saa ainakin Vegekaupoista.

Jäätelöt

Vegaaniset jäätelöt ovat pääosin palmuöljyttömiä. Tässä kuitenkin ihan muutama esimerkki.
  • Oatlyn kaikki jäätelöt (kaurapohjaisia).
  • Choicen kaikki jäätelöt (soija- ja riisipohjaisia).
  • 3 Kaverin kaikki vegaaniset jäätelöt (kookos- ja cashewpähkinäpohjaisia).
  • Jymy kaikki vegaaniset jäätelöt (kookos- ja härkäpapupohjaisia).

Keksit

Monissa leivonnaisissa käytetään yhtenä osana valmiita keksejä, kuten Oreoita kuppikakkutäytteessä tai digestivekeksejä juustokakun pohjassa. Monia näitä keksejä on saatavilla vegaanisena, mutta samaan aikaan monet niistä sisältävät palmuöljyä. Ainakin nämä keksit ovat kuitenkin palmuöljyttömiä.

Valmistaikinat


Miksi palmyöljyä käytetään?

Palmuöljyä käytetään elintarviketeollisuudessa sen hinnan ja saatavuuden vuoksi, mutta myös sen ominaisuuksien vuoksi. Koska palmuöljy on kiinteää, sen vaihtaminen vaikkapa rypsiöljyyn ei ole toimiva vaihtoehto esimerkiksi vaahtoutuvassa vispissä tai levitteessä. Tällaisissa tuotteissa valmistajat ovat käyttäneet vaihtoehtoisena rasvana esimerkiksi kookosöljyä ja sheavoita, jotka nekään eivät ole ekologisesti ja eettisesti tarkasteltuina ongelmattomia ja voivat olla jopa huonompi vaihtoehto palmuöljylle.

Entäpä eläinperäiset vaihtoehdot palmuöljyä sisältäville tuotteille?

Aina välillä esimerkiksi sosiaalisessa mediassa näkee kommentteja, joissa joku kertoo jättävänsä palmuöljyä sisältävän tuotteen kauppaan sen ympäristölle ja erityisesti orangeille haitallisten vaikutusten vuoksi ja käyttävänsä sen tilalla voita tai jotain muuta eläinperäistä tuotetta. On ehdottomasti tosi hienoa, jos henkilö tuntee empatiaa muita eläinlajeja kohtaan ja haluaa ottaa valinnoissaan huomioon myös ympäristön. Palmuöljyä sisältävän tuotteen vaihtaminen eläinperäiseen on kuitenkin ongelmallista sekä ympäristö- että eettisistä syistä.

Ostamalla maitotuotteen tukee aina sekä ympäristölle haitallista että eläinten näkökulmasta epäeettistä tuotantoa. Maitotuotteiden hiilijalanjälki on suuri, koska märehtivinä eläiminä naudat tuottavat paljon metaania. Tämä pätee myös suomalaisiin lehmiin, vaikka silloin tällöin maataloustuottajien etujärjestöt muuta väittävät.

Erityisesti Suomessa naudanlihan voidaan sanoa olevan maidontuotannon sivutuote. Tämä johtuu siitä, että lehmät eivät tuota maitoa ennen kuin ne ovat saaneet vasikan. Lehmä ei kuitenkaan saa huolehtia vasikastaan eikä vasikka saa olla emonsa kanssa. Vasikat vierotetaan emoistaan tavanomaisessa tuotannossa vuorokauden ja luomutuotannossa viikon kuluttua niiden syntymästä, kun luontaisesti emo vierottaisi poikasen sen ollessa jo iso eli 9–11 kuukauden ikäinen. Syntyneet poikavasikat päätyvät vasikkakasvattamoihin ja teuraaksi keskimäärin puolentoista vuoden iässä, ja tyttövasikat puolestaan päätyvät uusiksi maidontuottajalehmiksi. Maitolehmät teurastetaan Suomessa keskimäärin 4–6 vuoden ikäisinä, vaikka lehmä voisi elää kaksikymppiseksi. Lehmien elämä maitotiloilla on sekin monin tavoin ongelmallista eläinsuojelunäkökulmasta, oli kyseessä sitten parsi- tai pihattonavetta.

En tarkoita, että palmuöljy olisi tästä syystä eettinen ja ekologinen vaihtoehto, koska se ei sitä ole. Mutta sitä ei ole myöskään se lehmänmaitoa sisältävä tuote, vaikka ongelmien kohteet sijaitsevatkin muualla kuin siellä sademetsässä. Parhain vaihtoehto onkin pyrkiä valitsemaan vegaanisia ja palmuöljyttömiä tuotteita silloin, kun se vain on mahdollista. Jos palmuöljyttömiä tuotteita ei ole saatavilla, yritä etsiä tuotteita, jotka sisältävät sertifioitua palmuöljyä. Muista kuitenkin että tärkeintä on kokonaisuus! Jos pyrkii tekemään elämässään ekologisesti ja eettisesti kestäviä ratkaisuja ja oppimaan aiheesta lisää omassa tahdissa, ei yksittäinen tai satunnainen epäekologinen tuote muuta omia kulutusvalintoja epäekologisiksi.

6 kommenttia:

  1. Hieno ja hyvin kuvainnollistava. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Toivon, että tästä on apua asiaa pohtiville :)

      Poista
  2. Kiitos. Tästä oli apua. En todellakaan syö syöpää aiheuttavia tuotteita. Tätä asiaa kun niin hirveesti yritetään saada näyttämään paremmalta kaikilla sertifikaateilla mutta ei se poista sitä että se aiheuttaa syöpää kun kuumennettu 200 asteeseen. Vältän. En tue, on niin palhn epäterveellisiä asioita markkinoilla mutta me voimme valita mitä tuemme. :) Kiitti. Hyvää viikkoa. <3

    VastaaPoista
  3. Lisäys minä ja partneri vältämme palmuöljyä.

    VastaaPoista
  4. Kiitos listan päivittämisestä! Löytyy myös vegaanisia mascarponeja, ainakin tämä: Schlagfix Creme like Mascarpone

    VastaaPoista
  5. Sori oli se mascarpone jo listalla :)

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu