torstai 29. elokuuta 2019

Vegaanileivontaa ilman gluteenia

Päivitetty 30.10.2020. Lisätty listaan yksi pakastetaikina.

Vuoden 2010 kasvisruokafestivaali Vegfestissä Tampereella sattui asia, joka sai minut ymmärtämään, että vegaanisia ja gluteenittomia leivontareseptejä todellakin tarvitaan. Leivoin Vegfestin kahvilaan gluteenitonta maapähkinävoi-suklaatäytekakkua. Sain jälkikäteen kuulla, että yksi asiakkaista oli kakkua syötyään tullut liikuttuneena kiittelemään sanoen, että ei ollut koskaan syönyt niin hyvää vegaanista ja gluteenitonta kakkua ja että oli erityistä, että sellaista oli ylipäätään saatavilla. Kyseinen kakku oli ensimmäisiä vegaanisia ja gluteenittomia täytekakkuja, joita olen leiponut, joten se ei varmastikaan ollut edes mitenkään ihmeellistä. Silti se merkitsi tälle henkilölle todella paljon. Jos tunnistat itsesi tästä tarinasta, haluan kiittää sanoistasi! Ilman niitä ei tässä blogissa olisi niin paljon gluteenittomia reseptejä kuin täällä nyt on.

Itselläni ei ole keliakiaa eikä muutenkaan ongelmia gluteenia sisältävien viljojen tai niistä tehtyjen tuotteiden kanssa. Gluteeniton ruokavalio on kuitenkin tosi yleinen, ja gluteenittomia reseptejä kysellään siksi todella usein. Blogissa on tosi paljon reseptejä, jotka on mahdollista valmistaa gluteenittomana, mutta halusin reseptien rinnalle yleistekstin aiheesta. Tässä oppaassa on sekä resepti- ja tuotevinkkejä että tärkeitä ohjeita gluteenittomaan leivontaan.

Tämä teksti voi ymmärrettävästi näyttäytyä pitkänä kieltojen ja kielteisten asioiden listana. Valitettavasti gluteeniton leivonta on tarkkaa ja siinä pitää huolehtia monista asioista ihan eri tavalla kuin muunlaisessa leivonnassa. Tärkeintä kuitenkin on, että vegaaniset leivonnaiset on mahdollista valmistaa myös gluteenittomina ilman, että ketään harmittaa niiden syöminen.

Vegaanisia ja gluteenittomia reseptejä

Blogissa on reilusti yli sata reseptiä, jotka on mahdollista tehdä gluteenittomana. Tästä linkistä pääset selaamaan niitä kaikkia. (Jos tarvitset reseptejä, jotka ovat sekä gluteenittomia että soijattomia, klikkaa tätä linkkiä. Jos reseptin pitää olla sekä gluteeniton, soijaton että pähkinätön, klikkaa tästä.)

Tässä ovat omat suositukseni blogin gluteenittomista resepteistä. Huomaathan, että suurin osa näiden reseptien perusversioista sisältää vehnäjauhoja ja gluteeniton versio reseptistä on kirjoitettu erikseen perusreseptin jälkeen.
Kun testaan gluteenia sisältävien leivonnaisten gluteenittomia versioita, en yleensä valokuvaa niitä. Suurin osa blogin gluteenittomista resepteistä on vain erillinen ohjeistus gluteenia sisältävän reseptin ohessa. Näiden reseptien kuvissa on siis yleensä gluteenia sisältäviä leivonnaisia, ja gluteenittomat versiot voivat näyttää erilaisilta kuin ne. Tämän tekstin aloituskuvan mansikka-raparperiwhoopie on kuitenkin ihan gluteeniton.

Gluteenittoman leivonnan haasteet

Gluteenittomassa leivonnassa todella oleellista on se, että siinä varmistetaan gluteenittomuus myös gluteenijäämien osalta. Annankin tästä useita vinkkejä myöhemmin tekstissä. Muuten vegaaninen leivonta ja vegaaninen gluteeniton leivonta eroavat toisistaan teknisesti pitkälti ainoastaan jauhovalintojen osalta. Kun tietää, miten vegaanisista leivonnaisista saa hyvänmakuisia, kuohkeita ja koossapysyviä, on reseptin muokkaaminen gluteenittomaksi yleensä melko yksinkertaista etenkin pienikokoisissa leivonnaisissa. Yleensä lähinnä jauhot vaihdetaan sopiviin ja taikinan sekaan lisätään ksantaania tai psylliumia.

Koska iso osa meistä on tottunut vehnäjauhoilla leivottuihin leivonnaisiin, voivat gluteenittomat leivonnaiset maistua erilaiselta ja niiden rakenne voi olla vieras. Annankin tekstissä jauhovinkkejä vähän tästä näkökulmasta, ja valitsin reseptivinkeiksi sellaiset leivonnaiset, joissa jauhot maistuvat vähiten. Gluteenittomassa leivonnassa on mielestäni tärkeää, että jauhot eivät ole pääroolissa. Täytteillä, kuorrutteilla ja erilaisilla sattumilla, kuten pähkinöillä, marjoilla ja suklaalla, saa johdettua huomiota muualle.

Gluteeniton leivonnainen saattaa olla tiiviimpi, kuivempi ja vähemmän kuohkea kuin gluteenia sisältävä. Olen joskus saanut todella huonoja gluteenittomia leivonnaisia, ja olen tosi pahoillani niiden ihmisten puolesta, joilla ei ole mahdollisuutta valita gluteenia sisältävää vaihtoehtoa. Omissa resepteissäni toki pyrin siihen, että leivonnaisen rakenne on miellyttävä.

Gluteenittomat leivonnaiset voivat myös jäädä väriltään vaaleammiksi kuin gluteenia sisältävät tai ne vain voivat olla tylsän harmaita. Jos haluaa tällaisista gluteenittomista leivonnaisista kauniimpia, niiden koristeluun voi vähän kiinnittää huomiota. Koristelun ei tarvitse välttämättä olla sen kummempaa kuin tomusokerin siivilöiminen valmiin muffinssin pinnalle tai leivonnaisen tarjoilu vaikkapa soijajätskipallon kera.

Jos minun pitäisi valita leivonnainen pelkästään maun ja rakenteen perusteella, en todennäköisesti valitsisi gluteenitonta leivonnaista. Tällaista valintaa ei aina voi kuitenkaan tehdä, sillä keliaakikkoja ja muita gluteenitonta ruokavaliota noudattavia henkilöitä on niin paljon. Olen ehdottomasti sitä mieltä, että myös heidät pitää huomioida tarjoiluissa mahdollisuuksien mukaan. Pyrinkin tekemään parhaani, että omat gluteenittomat reseptini ovat mahdollisimman hyviä.

Ota seuraavat asiat huomioon leipoessasi

  • Leivo gluteenittomat tuotteet eri aikaan kuin gluteenia sisältävät. On suositeltavaa leipoa gluteenittomat ensin ja peittää ne hyvin ennen gluteenia sisältävien leivonnaisten leipomista. Kun leipoo vehnäjauhoilla tai muilla gluteenia sisältävillä jauhoilla, joutuu jauhopölyä aina väistämättä ilmaan ja sitä laskeutuu joka puolelle. Jauhopöly sisältää gluteenia, joten leivonnaiset ja muut syötävät asiat, joiden päälle se laskeutuu, eivät enää ole gluteenittomia. On paljon keliaakikkoja, joille näinkin pienet määrät gluteenia aiheuttavat jopa pitkäkestoisia ongelmia, ja siksi asiaan pitää suhtautua vakavasti.
  • Jauhopöly kulkeutuu myös sokeripusseihin ja leivinjauhepurkkiin. Keliaakikolle leivottaessa on tärkeää, että kaikki käytetyt tuotteet ovat vapaita gluteenia sisältävien jauhojen pölystä. Itselläni on gluteenittomia leivonnaisia varten omat leivinjauheet, sokerit, tomusokerit, kaakaojauheet jne., joita säilytän kannellisessa laatikossa. Otan laatikon esiin vain silloin, kun en ole leiponut gluteenia sisältävillä jauhoilla.
  • Jos leivonnaisessa käytetään margariinia, sitä ei saa ottaa samasta purkista, josta on otettu margariinia gluteenia sisältävälle leivälle. Leivästä irtoaa murusia, jotka siirtyvät veitsen mukana margariiniin. On siis suositeltavaa ostaa oma margariinipakkaus, kun leivot gluteenittomasti.
  • Jos käytät korppujauhoja, muista, että myös niiden pitää olla gluteenittomia. Perusruokakaupoista saa vegaanista ja gluteenitonta korppujauhoa. Jos et saa sitä käsiisi, voit käyttää myös gluteenitonta jauhoseosta tai gluteenitonta jauhoa.
  • Leivontakulhojen, vispilöiden ja muidenkin välineiden tulee olla puhtaita.
  • Myös leivinpaperi pitää vaihtaa, jos siinä on paistettu gluteenia sisältäviä leivonnaisia. 
  • Jos teet leivonnaisia, jotka peitellään jossain vaiheessa leivinliinalla, käytä puhdasta pyyhettä.
  • Säilytä gluteenittomat leivonnaiset omissa rasioissaan erossa gluteenia sisältävistä tuotteista ja leivonnaisista. 
  • Tarjoile gluteenittomat tuotteet eri astioilta kuin gluteenia sisältävät ja käytä niille eri ottimia. Huomioi myös levitteissä ja kaikissa muissa tarjoiluissa, että niihin ei pääse gluteenia.

Mitkä tuotteet sisältävät tai voivat sisältää gluteenia?

Tässä on erityisesti leivontaan ja jälkiruokiin liittyviä tuotteita. Gluteenia sisältäviä tuotteita on siis paljon muitakin. Lue siis aina pakkausmerkinnät.
  • Vehnä, ohra ja ruis sisältävät gluteenia. Joskus näistä viljoista käytetään termiä "kotimaiset viljat", mutta se on harhaanjohtavaa, sillä myös ulkomainen vehnä, ohra ja ruis sisältävät tietenkin gluteenia.
    • Gluteenia sisältäviä viljatuotteita ovat vehnästä, ohrasta ja rukiista valmistettujen jauhojen ja hiutaleiden lisäksi mm. ohratärkkelys, mannaryynit ja vehnälese.
    • Mämmi ja talkkuna sisältävät yleensä gluteenia, mutta niitä valmistetaan myös gluteenittomana.
  • Myös speltti on vehnää ja sisältää gluteenia. Kaikki muutkin vehnälajikkeet sisältävät gluteenia.
  • Kaura ei itsessään sisällä gluteenia, mutta sen kasvatus- ja tuotantotapa on sellainen, että se yleensä sisältää muista viljoista siihen siirtynyttä gluteenia. Puhdaskaura-nimellä myytävät tuotteet ovat gluteenittomia.
  • Gluteenijauho sisältää tietenkin gluteenia. Mainitsen asiasta siksi, että joskus gluteenijauho menee sekaisin gluteenittoman jauhon kanssa, koska niiden nimet ovat niin samanlaiset. Gluteenijauhoa käytetään kotitalouksissa yleisimmin seitanin valmistamiseen, ja seitantuotteet eivät siis ole gluteenittomia.
  • Ohramallasuute sisältää gluteenia. Sitä käytetään mm. monissa muroissa, kuten riisimuroissa ja maissihiutaleissa. Saatavilla on kuitenkin myös gluteenittomia muroja.
  • Lakritsa on yleensä valmistettu vehnäjauhoista. Saatavilla on myös gluteenitonta ja vegaanista lakritsaa.
  • Jos ostat irtotuotteita (pähkinöitä, kuivahedelmiä, kikhernejauhoja, viljatuotteita jne.) kaupasta, jossa myydään gluteenia sisältäviä irtotuotteita (gluteenijauhoja, ruisjauhoja jne.), voi niissä olla jäämiä gluteenista.

Gluteenittomuusmerkinnät

  • Gluteeniton tuote -merkki on tae siitä, että tuotteessa ei ole gluteenia. Suomessa merkistä vastaa Keliakialiitto.
  • Tuotteessa voi myös lukea Gluteeniton. Tällöin valmistaja on todennut tuotteen gluteenittomaksi.
  • On myös paljon tuotteita, joilla ei ole Gluteeniton tuote -merkkiä tai joissa ei mainita mitään gluteenittomuudesta, mutta jotka silti voivat olla gluteenittomia. Lue tällöin tuoteseloste, ja varmista, että ainesosissa ei ole gluteenia sisältäviä ainesosia. Varmista myös, että tuotteessa ei lue "Saattaa sisältää jäämiä gluteenista/vehnästä/ohrasta/rukiista" tai "Valmistettu tehtaassa, jossa käsitellään gluteenia/vehnää/ohraa/ruista."

Mitä tarkoittavat gluteeniton, luontaisesti gluteeniton ja puhdaskaura?

Koska eri keliaakikoilla on erilaiset tarpeet gluteenittomuuden suhteen, on hyvä tiedostaa, että myös gluteenittomia tuotteita on erilaisia, eivätkä ne kaikki käy ihan kaikille keliaakikoille. Osa keliaakikoista tai muista viljayliherkistä henkilöistä voi käyttää ainoastaan luontaisesti gluteenittomia tuotteita, ja osalle kaura ei käy myöskään silloin, kun se on puhdaskauraa. Tarkista keliaakikolta, millaiset gluteenittomat tuotteet hänelle sopivat.
  • Gluteeniton on yleisnimi, jolla voidaan tarkoittaa kaikenlaisia gluteenittomia tuotteita. Esimerkiksi vehnästä tehty gluteeniton vehnätärkkelys kuuluu tähän kategoriaan. Keliakialiitto ylläpitää listoja gluteenittomista tuotteista (ks. linkit alempana tekstissä). Myös tuotteiden valmistajilla voi olla omia tietoja tuotteiden gluteenipitoisuuksista.
    • EU-lainsäädäntö määrittelee, että gluteenittomaksi saa kutsua vain sellaista tuotetta, jossa on gluteenia alle 20 mg/kg.
    • Jos tuote sisältää gluteenia alle 100 mg/kg, se saattaa sopia satunnaisesti tai pieninä määrinä osalle keliaakikoista. Tällaisia tuotteita ei saa kutsua gluteenittomiksi. Niitä kutsutaan joskus epävirallisella nimellä vähägluteeninen. Tarkista keliaakikolta, voiko hän syödä tällaisia tuotteita.
  • Luontaisesti gluteeniton on sellainen tuote, jonka mikään ainesosa ei ole koskaan sisältänyt gluteenia. Luontaisesti gluteenittomia viljoja ovat esimerkiksi tattari, hirssi, riisi, quinoa, teff, maissi ja amarantti. Esimerkiksi vehnätärkkelysjauho ei ole luontaisesti gluteenitonta, koska se on valmistettu vehnästä, josta on poistettu gluteeni teollisesti.
  • Puhdaskaura on kauraa, jonka valmistusprosessissa varmistetaan, että sen joukkoon ei päädy gluteenia muista viljoista. Jos kauratuotteessa ei mainita puhdaskauraa eikä tuotetta ole listattu Keliakialiiton suosituksiin (linkit alla), tuote todennäköisesti sisältää gluteenia.

Listoja gluteenittomista tuotteista

  • Keliakialiitolla on erillinen lista, johon on koottu gluteenittomia ja vähägluteenisia kauramaitotuotteita, kuten kauramaitoja, kaurakermoja, kaurajäätelöitä ja kaurajogurtteja. Kauramaitotuotelistaan pääset tästä linkistä, ja se avautuu erilliseksi pdf-tiedostoksi.
  • Keliakialiitto listaa myös muita gluteenittomia kauratuotteita. Kaikki listan tuotteet eivät ole vegaanisia, mutta lista on silti varmasti hyödyllinen.
  • Vegaanituotteet.net-sivu listaa perusruokakauppojen vegaanisia tuotteita, ja onkin todella hyödyllinen apuväline erityisesti aloitteleville vegaaneille ja vegaaniuteliaille. Kaikki sivun tuotteet eivät tietenkään ole gluteenittomia, mutta gluteenittomien tuotteiden kohdalla lukee selvästi gluteeniton.

Tarpeellisia tuotteita ja tuotesuosituksia

Jauhoseokset

Kaupoista saa suht helposti gluteenittomia jauhoseoksia, joista tässä esittelen kolme. Kaikki gluteenittomat jauhoseokset eivät ole vegaanisia, sillä osa niistä sisältää maitoa. Lue siis tuoteseloste! Nämä kuitenkin ovat vegaanisia.
  • Suosittelen leivonnaisiin useimmiten Viljatuotteen vaaleaa gluteenitonta jauhoseosta. Se antaa mielestäni parhaan rakenteen monille leivonnaisille. Se sisältää mm. riisiä, tattaria ja maissia. Sen maku ei ole paras mahdollinen, mutta ei myöskään erityisen huono. Sen antama rakenne menee kuitenkin maun edelle, joten siksi suosittelen sitä.
  • Semperin vaaleaa Fin Mix -jauhoseosta suositellaan tosi usein, kun esimerkiksi sosiaalisessa mediassa kysellään vinkkejä gluteenittomaan leivontaan. Minulla ei ole tuotteesta kauheasti omaa kokemusta. Mielikuvani on, että se maistuu hyvältä, mutta joissain tapauksissa se saattaa antaa kumimaisen lopputuloksen. Kumimaisuus johtunee siitä, että tuotteessa on paljon tärkkelysjauhoja, kuten maissitärkkelystä ja perunajauhoja. Kumimaisuuden vuoksi en suosittele tätä tuotetta isoihin leivonnaisiin, kuten kakkupohjiin tai kuivakakkuihin.
  • Sunnuntai Gluteeniton jauhoseos on kolmas yleisesti saatavilla oleva vegaaninen gluteeniton jauhoseos. Se ei ole luontaisesti gluteeniton, sillä sen pääraaka-aine on vehnätärkkelys. Suosittelen tuotetta murotaikinapohjiin ja kekseihin, mutta en oikeastaan muihin leivonnaisiin. Tärkkelyspitoisuus aiheuttaa sen, että tuote saattaa tehdä muffinsseista, kakuista ja muista vastaavista pehmeistä leivonnaisista pesusienimäisiä.

Muut jauhot

  • Luontaisesti gluteenittomista viljoista tehdään jauhoja, joita voi myös toki käyttää leivonnassa. Esimerkiksi riisi-, tattari-, maissi- ja hirssijauhoa on suht yleisesti saatavilla. Nämä tuotteet on usein tehty kokonaisesta jyvästä, jolloin niiden maku on aika voimakas. Riippuu tosi paljon syöjästä, maistuvatko ne hyvältä, pahalta, voimakkaalta vai vain erilaiselta. Oma suositukseni onkin se, että leivonnassa kannattaa käyttää useampaa kuin yhtä gluteenitonta jauhoa etenkin silloin, kun vasta tutustuu gluteenittomien leivonnaisten makuihin. Mallia voi ottaa valmiiden jauhoseoksien ainesosista.
  • Kaura on monille tuttu maku, joten siksi siitä valmistettu jauho käy hyvin gluteenittomiin leivonnaisiin. Jauhettu kaura härskiintyy aika nopeasti, joten valmiin kaurajauhon sijaan on suositeltavaa ostaa puhdaskaurahiutaleita ja tehdä niistä itse tarpeen mukaan kaurajauhoja tehosekoittimella.
  • Mantelista valmistetaan sekä mantelijauhetta että mantelijauhoa. Mantelijauhe on kuoritusta mantelista tehtyä jauhetta, kun taas mantelijauhosta on ennen jauhamista poistettu rasvaa. Tuotteita voi oman kokemukseni mukaan käyttää suht huoletta ristiin monissa resepteissä.
  • Kikhernejauhot sopivat leivontaan, ja niillä voi korvata osan muista jauhoista. Koska ne maistuvat raakana lähinnä liotetulle raa'alle herneelle, saattaa taikinan maistelu antaa väärän kuvan leivonnaisen lopullisesta mausta. Kikhernejauhosta voidaan käyttää myös nimiä gramjauho (huom. ei grahamjauho) tai besan. Sen englanninkielinen nimi on chickpea flour.
  • Lupiinijauhoa voi myös käyttää leivonnassa. Minulla ei ole siitä kokemusta, mutta uskoisin, että sitä kannattaa käyttää samoin kuin kikhernejauhoja.
  • Kookosjauhoja on myös saatavilla monissa kaupoissa. Oman kokemukseni mukaan se imee nestettä enemmän kuin monet muut jauhot. Tämä kannattaa ottaa huomioon kookosjauhoa käytettäessä.
  • Monissa gluteenittomissa resepteissä käytetään perunajauhoja, maissitärkkelystä tai esimerkiksi arrowjuurijauhetta. Peruna- tai maissitärkkelystä on myös useissa gluteenittomissa jauhoseoksissa. Oma kokemukseni pelkällä perunajauholla leipomisesta on se, että sillä saa aikaan hampaissa narskuvia leivonnaisia. Suosittelen siis käyttämään tärkkelyksen lisäksi myös muita jauhoja.

Ksantaani ja Psyllium

Jotta edelliset jauhot, jauhoseokset ja jauheet pysyvät koossa ja leivonnaiset eivät murenisi, pitää useimpiin gluteenittomiin leivonnaisiin lisätä jotain apuainetta gluteenin korvaajaksi.
  • Itse käytän useimmiten ksantaania. Se koossapitää taikinaa hyvin, ja pieni määrä riittää pitkälle. Ksantaani sekoitetaan jauhojen sekaan. Sitä voi ostaa useimpien ruokakauppojen leivontaosastoilta.
  • Psyllium on toinen yleinen apuaine gluteenittomassa leivonnassa. Se kuohkeuttaa taikinaa ja pitää sitä myös koossa. Myös psylliumia voi ostaa monista tavallisista ruokakaupoista.
  • Joissain jauhoseoksissa on mukana jompaa kumpaa, mutta olen itse pitänyt tarpeellisena lisätä ksantaania myös tällaisiin jauhoihin.
  • Riippuu leivonnaisen muodosta ja koosta, tarvitseeko se ksantaania tai psylliumia avukseen. 
    • Isoihin leivonnaisiin, kuten kakkuihin, suosittelen ainakin ksantaania, koska niiden koossapysyminen on haastavaa ilman gluteenia. 
    • Suosittelen näitä myös muffinsseihin, vaikka kokonsa puolesta ja paperivuoan vuoksi niissä ei mureneminen välttämättä haittaa ihan kauheasti – on se silti tylsää kerätä muffinssin muruja juhlamekon rinnuksilta. 
    • Kekseihin näitä ei välttämättä tarvita, sillä niissä koossapitävänä voimana on usein karamellisoitunut sokeri. 
    • Myös piirakoiden rapeat murotaikinapohjat voivat onnistua ilman ksantaania tai psylliumia.

Kasvimaitotuotteet

  • Kasvimaitotuotteet, kuten maidot, jogurtit, rahkat, jäätelöt ja kermat ovat yleensä aina gluteenittomia, jos ne on tehty jostain muusta kuin kaurasta.
  • Myös monet kauramaitotuotteet ovat gluteenittomia. Katso ylempää linkki Keliakialiiton listaukseen.

Keksit ja muut valmiit leivonnaiset

Juustokakkujen pohjiin ja monien leivonnaisten koristeluun voidaan käyttää valmiita keksejä. Valmisleivonnaisia voi tietysti tarjoilla myös ihan sellaisenaan.
  • Oreo-keksien tilalla voi käyttää esimerkiksi Pirkan gluteenittomia vaniljatäytekeksejä tai Coppenrathin Douple Coooky -kaakaokeksejä. Molemmat keksit ovat luontaisesti gluteenittomia.
  • Gullon- ja Finax-tuotesarjoissa on paljon gluteenittomia ja vegaanisia keksejä. Vegaanituotteet-sivulle on merkitty gluteenittomat tuotteet selkeästi.
  • Tesco Free From Digestivet ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Semperin gluteenittomat kauradigestivet ovat gluteenittomia. (Semperillä on myös toinen gluteeniton digestive, mutta se ei ole vegaaninen.)
  • Semperin minttusuklaavohvelipalat ovat sekä gluteenittomia että vegaanisia. Ja hyviä! Niitä voi syödä sellaisenaan tai niitä voi käyttää koristeluun.
  • Pakasteosastolta voi löytää Frian korvapuusteja, kanelipullia ja pyöreitä pullia sekä Pirkan gluteenittomia kanelikierrepullia. Nämä kaikki ovat vegaanisia ja gluteenittomia.

Valmistaikinat ja leivonta-ainekset

  • Schär-lehtitaikina on luontaisesti gluteeniton ja vegaaninen. Minulla on siitä itselläni vain vähän kokemusta. Sen kannattaa antaa sulaa kunnolla ennen käsittelyä, jotta se ei murru.
  • Fria- ja Moilas-piparkakkutaikinat ovat vegaanisia ja gluteenittomia. Fria sisältää vehnätärkkelystä, mutta Moilas on luontaisesti gluteeniton.
  • Pirkka-sarjassa on gluteeniton kaurataikina, josta voi tehdä leipää ja sämpylöitä ja jota voi käyttää myös piirakkapohjana.
  • Saatavilla on myös gluteenittomia kakku-, brownie- ja lättytaikina-aineksia. Niitä voit selata Vegaanituotteet-sivulta.

Sekalaisia tuotteita, jotka yleensä ovat gluteenittomia tai joista on saatavilla gluteeniton vaihtoehto

  • Margariinit ovat pääsääntöisesti gluteenittomia, mutta poikkeuksia on: Keiju-sarjan Kaura-rypsiöljymargariini sisältää kauraa, joka ei tietääkseni ole puhdaskauraa. Sitä ei siis pidä käyttää gluteenittomassa leivonnassa.
    • Vegaanisista margariineista leivontaan sopivimpia ovat tuotteet, joissa on rasvaa vähintään 60 %. Suosittelen useimpiin leivonnaisiin, taikinoihin, kuorrutteisiin ja täytteisiin Keijun Laktoositon 70 % tai 3 öljyä -margariineja. 
    • Myös Naturlin Vegaaninen levite käy leivontaan, kunhan huomioi, että se sulaa todella nopeasti. 
    • Leivontamargariineja puolestaan suosittelen oikeastaan ainoastaan sellaisiin piirakka- ja muihin taikinoihin, jotka kaulitaan tai joissa taikinan pitää olla kylmää ja kovaa muotoiltaessa. Leivontamargariinien maku ja rakenne sopivat vähän huonosti etenkin sellaisiin leivonnaisiin, joissa margariinin maku tulee selvästi esiin (esim. kuorrutteet).
  • Suomessa myytävät sokerit ja siirapit ovat pääsääntöisesti gluteenittomia. Dansukkerin leipäsiirappi sisältää ohramallasuutetta, joten se ei ole gluteeniton.
  • Suklaa voi joissain tapauksissa sisältää gluteenia esim. keksipalojen muodossa. Vegaanisia ja gluteenittomia suklaita on kuitenkin paljon. 


Tekstissä on monin paikoin käytetty lähteenä Keliakialiiton sivuja. Heillä on todella paljon tietoa gluteenittomista tuotteista ja gluteenittomasta ruokavaliosta niin yleisellä tasolla mutta myös vegaaneille suunnatusti. Lisäksi olen hyödyntänyt paljon Vegaanituotteet-sivua, Foodieta, K-ruokaa ja valmistajien omia sivuja etsiessäni vegaanisia tuotteita ja niiden ainesosia.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu