(Tekstiä päivitetty ajantasalle 2.8.2019.)
Vegaaninen maitohylly on laaja ja siitä löytyy kasviperäinen vastine lähes jokaiselle eläinperäiselle maitotuotteelle.
Kuvakaappaus leivontaluennostani. Vähemmän suttuinen versio tulossa! |
Kasvimaitoja moneen makuun
- Kaurasta, soijasta, riisistä ja pähkinöistä sekä monista muista tuotteista valmistetaan maitoja, joita voi käyttää lehmänmaidon tavoin ruoanlaitossa, leivonnassa, ruokajuomana, muroissa ja kahvissa. Niitä käytetään yksi yhteen.
- Suurin osa kasvimaidoista on rikastettu kalsiumilla ja vitamiineilla. Luomukasvimaitoihin näitä ei yleensä* ole lisätty, joten ravitsemuksellisesti kannattaa suosia rikastettuja kasvimaitoja. (*Luomutuotteisiin saa lisätä merileväpohjaista kalsiumia, mutta tämä on harvinaista.)
- Osa kasvimaidoista on maustettu vaniljalla ja/tai makeutettu. Ruoanlaittoa varten kannattaa siis valita maustamaton kasvimaito. (Huom. Jos Alpron maidon tuoteselosteessa mainitaan aromi, on kyseessä vanilja-aromi.) Kaura- ja riisimaidot ovat luonnostaan vähän makeita, vaikka niihin ei ole lisätty makeutusta. Eri tuotemerkkien makeudessa on eroja.
- Kahviin kaadettuna kasvimaidot saattavat sakkaantua varsinkin, jos kahvi on vaaleapaahtoista. Kaupoissa on kuitenkin paljon erityisesti kuumiin juomiin kehitettyjä kasvimaitoja. Niitä voi käyttää kaikkeen muuhunkin kuin vain kahviin eli leivontaan, ruoanlaittoon, smoothieen ja niin edelleen. Rainbow-tuotesarjan kauramaito ja ei-luomu soijamaito käyvät nekin kahvin joukkoon ilman, että ne sakkautuvat.
- Perinteinen kookosmaito sopii moniin ruokiin mutta myös leivontaan ja lättytaikinaan, jos vain kookoksen maku ei haittaa.
- Soijamaidosta saa soijapiimää lisäämällä sen joukkoon tilkan etikkaa tai sitruunamehua tai sekoittamalla siihen pari lusikallista maustamatonta soijajogurttia.
- Useista kahviloista saa nykyisin kasvimaitoa kahviin ja kaakaoon. Kaikki kahvilat eivät kerro tätä menussa, joten kannattaa kysyä, löytyisikö kasvimaitoa tiskin alta.
- Listan Suomessa myytävistä kasvimaidoista saat Vegaanituotteet-sivulta.
- Kondensoitua kookosmaitoa voi ostaa Vegekaupasta, Ruohonjuuresta sekä nykyisin myös monista perusruokakaupoista. Voit tehdä sitä myös helposti itse mistä vain kasvimaidosta. Ohjeen löydät täältä.
Jogurtteja, rahkaa ja ranskankermaa soijasta ja kaurasta
- Täysin kasviperäisiä jogurtteja ja lusikoitavia välipaloja löytyy ruokakaupoista useammalta valmistajalta ja yhteensä jo kymmeninä eri makuvaihtoehtoina. Yleisimmin vegaaniset jogurtit on tehty soijasta ja kaurasta, mutta Suomessa myydään myös kookospohjaisia jogurtteja.
- Maustamaton soijajogurtti on monipuolinen raaka-aine, sillä sitä voi käyttää rahkan tavoin tai dippikastikkeiden pohjana. Maustamaton soijajogurtti hyytyy uunissa, joten se soveltuu paistettaviin juustokakkuihin tai jopa pitsan päälle juuston tilalle. Alprolla on tällä hetkellä kolmea erilaista maustamattomaksi nimettyä jogurttia, joista ainoastaan Natural Unsweetened on sekä makeuttamaton että vaniljaton. Myös Rainbow'lla ja Plantilla on maustamatonta soijajogurttia.
- Yosa, Oatly ja Planti valmistavat maustamatonta kaurajogurttia. Ne hyytyvät uunissa, kun niihin sekoittaa perunajauhoja tai maissitärkkelystä. Yosan tuotteista paras on Yosa Greek Style.
- Oatlyn ja Yosan valikoimissa on kaurapohjainen kaurafraiche, jota voi käyttää ranskankerman ja kermaviilin tilalla.
- Alpron valikoimissa on maustamatonta sekä monin tavoin maustettua Go on -rahkaa.
- Myös smoothien ja juotavan jogurtin tyyppisiä valmisteita on tarjolla.
- Vegaanisia jogurtteja ja hapantuotteita on listattu Vegaanituotteet-sivulle.
Juustoja uuniin ja leivälle
- Ruokakaupoissa on paljon erilaisia vegaanisia juustoja. Ne ovat useimmiten kookosrasvapohjaisia, mutta myös perinteisiä soijajuustoja on edelleen saatavilla.
- Palajuustojen lisäksi on olemassa siivuja ja raasteita sekä monia tuorejuustoja.
- Vegaaniset juustot jakavat tosi paljon mielipiteitä, mutta yleisimmin tykättyjä juustoja ovat esimerkiksi Porlammin Vegeplus, savunmakuinen Violife ja Kremel Toast.
- Vegaanituotteet-sivulle on listattu vegaanisia juustoja.
- Vegaanisista tuorejuustoista ja niiden käytöstä leivonnassa voit lukea täältä.
- Juustoja voi tehdä myös itse. Hyvällä blenderillä cashewpähkinöistä voi tehdä höylättävää juustoa. Mantelijauhoista voi tehdä fetatyyppistä juustoa. Netistä löydät paljon muita ohjeita.
Kermoja ruokaan ja täytekakkuun
- Ruoanlaittoon voi käyttää kaura- ja soijakermaa. Kaurakermoja voi ostaa myös eri tavoin maustettuina. Saatavilla on myös kookos- ja riisipohjaisia kermoja.
- Soija- ja kaurapohjaiset vegaaniset vaahtoutuvat kermat käyvät niin kakkuihin kuin muihinkin leivonnaisiin. Olen kirjoittanut niistä hyvät ohjeet tänne.
- Kaupoissa myydään myös vegaanisia kaura- ja soijapohjaisia vaniljakastikkeita, joilla voi viimeistellä vaikkapa mustikkapiirakan.
- Hyvällä blenderillä voi esimerkiksi cashewpähkinöistä tai manteleista tehdä itse kermaa ruoanlaittoa varten. Perusohje on 1 osa pähkinöitä ja 1 osa vettä, mutta voit tehdä kermasta myös paksumpaa tai laihempaa. Pähkinöitä kannattaa liottaa runsaassa vedessä muutaman tunnin ajan ennen hienontamista ja kaataa liotusvesi pois. Tarvittaessa valmiin kerman voi siivilöidä.
- Vegaanituotteet-sivulla on lista vegaanisista ruoka- ja vispikermoista.
Jäätelöt, vanukkaat ja muut herkut
- Vegaaninen jäätelöallas on laaja ja se pitää sisällään tosi monipuolisesti erilaisia jäätelöitä. Vegaanituotteet-sivulle on listattu myös ne.
- Perusruokakapoista saa soija- ja kookospohjaisia vanukkaita.
- Myös suklaahyllyllä on paljon vegaanisia tuotteita, joita on listattu Vegaanituotteet-sivulle. Joukossa on myös vaaleampia suklaita eli myös maitosuklaan ystäville on olemassa vegaanisia vaihtoehtoja. Jos kaipaat tietoa vegaanisista valkosuklaista ja niiden soveltuvuudesta leivontaan, olen kirjoittanut niistä tänne.
Millä voidella leipä?
- Voin tilalla maidoton käyttää maidottomia margariineja, joita on kaupoissa saatavilla tosi paljon erilaisia. Suosittelen leivontaan tuotteita, joiden rasvapitoisuus on vähintään 60 %. Tällaisia ovat esimerkiksi Keiju Laktoositon 70 % (tummansininen Keiju), Keiju 3 öljyä sekä Naturlin Vegaaninen levite. Katso lista vegaanisista margariineista täältä.
- Ruoanlaitossa ja leivonnassa voin ja margariinin voi monessa tapauksessa korvata kasviöljyllä. 100 g voita tai margariinia vastaa noin 0,75 dl öljyä. Suosittelen makeaan leivontaan ei-kylmäpuristettua rypsiöljyä tai kookosöljyä. Jos margariini tai voi pitää alkuperäisessä reseptissä vaahdottaa, en suosittele sen vaihtamista öljyyn tai pullomargariiniin.
- Lue myös kirjoitukseni margariinien käytöstä leivonnassa.
Moi! Onnistuuko, jos vispaa kauravispiä ja soijavispiä sekaisin, vai pitäisikö ne vatkata erikseen?
VastaaPoistaJoo, kyllä ne voi vaahdottaa samaan aikaan :)
Poista