Info | Munien korvaaminen | Maidon korvaaminen | Liivatteen korvaaminen
Täytekakkuopas
| Reseptiarkisto
| Osta Tuulispään leivontakirja!
Kamomillan konditoria on vegaaninen leivontablogi, jossa keskitytään helppoihin ja kaikille maistuviin resepteihin.
Blogin reseptit ovat aina täysin kasviperäisiä eli munattomia ja maidottomia.

Liivatteen korvaaminen


Tältä sivulta saat perustietoa agar-agarista eli kasviperäisestä hyytelöimisaineesta. Agar agarin käyttö ei ole rakettitiedettä, mutta sen käyttötapa ja annostus vaihtelevat aina vähän sen mukaan, millaisesta reseptistä ja raaka-aineista on kyse. Agar agarille ei siis ole mahdollista antaa täydellisen yksinkertaista annosteluohjetta. Näin ollen antamani annostusohjeet eivät siis välttämättä päde ihan jokaiseen leivonnaiseen ja jälkkäriin, mutta ne antavat joka tapauksessa viitettä siitä, miten paljon ja millä tavalla agaria on tarkoitus käyttää.

Hyytelöimisaineita mitattaessa on erityisen tärkeää, että määrät ovat oikein. Varmista siis, että käyttämäsi lusikat ovat kooltaan oikean kokoisia. Suosittelen käyttämään syömislusikoiden sijaan virallisia mittalusikoita, joissa 1 tl = 5 ml ja 1 rkl = 15 ml.

Yleistä tietoa agar agarista

 • Agar agaria on saatavilla sekä jauheena että hiutaleina. Koska niiden annostelu on erilainen, on tärkeää tietää, kumpaa reseptissä tarkoitetaan. Valitettavasti resepteissä ei aina tätä kerrota.
 • Liivatteen voi korvata samalla painomäärällä agar agar -jauhetta. Yksi liivatelehti painaa noin kaksi grammaa. 0,75 teelusikallista agar agar -jauhetta vastaa noin yhtä liivatelehteä.
 • Agar agar pitää aina kuumentaa ja liottaa nesteeseen, jotta sitä voi käyttää. Mitä suurempaan nestemäärään agar agarin liottaa, sitä helpompaa sen kanssa on toimia. Jos nestettä on vain vähän, muuttuu se agar agarin kuumentuessa nopeasti paksuksi klimpiksi, jota on vaikea sekoittaa muiden ainesten joukkoon.
 • Agar agar hyytyy huoneenlämmössä, mutta nopeammin hyytyminen käy jääkaapissa tai talviaikaan esimerkiksi parvekkeella. Aikaa hyytymiseen kuluu hyytelön, juustokakun tms. koosta ja rakenteesta riippuen tunnista useampaan tuntiin.
 • Agar agar kestää hyvin uudelleenkuumentamisen, joten vahingossa kattilaan unohtuneen ja jähmettyneen agarseoksen voi lämmittää uudelleen juoksevaksi.
 • Juustokakkujen lisäksi agar agaria voi käyttää moniin muihin juttuihin, kuten pullien voitelemiseen, pähkinäjuuston valmistamiseen ja kasvikermavaahdon jämäköittämiseen.

Mistä agar agaria voi ostaa?

 • Agar agaria löytyy joistakin perusruokakaupoista, ja se sijaitsee todennäköisimmin leivontaosastolla. Meiralta on syksyllä 2018 tullut uutuutena agar agar -jauhe, jota todennäköisesti saa monista kaupoista.
 • Edullisinta agar agar lienee aasialaisissa ruokakaupoissa. Sitä myydään pienissä pusseissa, joiden hinta on parin euron paikkeilla.
 • Eko- ja erikoisruokakaupat, kuten Vegekauppa, Ekolo, Ruohonjuuri ja Punnitse & säästä, myyvät agar agaria.
 • Jotkut apteekit myyvät agar agaria, mutta se pitää yleensä pyytää erikseen henkilökunnalta.

Agar agar -jauhe

 • Hyytelö: 2 tl (= 10 ml) agar agar -jauhetta / 1 l nestettä.
 • Juustokakut ja vastaavat: 3–4 tl (=15–20 ml) agar agar -jauhetta / 1 l hyydytettävää massaa. Laske agar agar -jauheen tarve käyttäen koko hyydytettävän massan tilavuutta, ei siis pelkästään ohjeessa käytettävän nesteen tilavuutta.
 • Käyttöohje: Mittaa agar agar -jauhe nesteeseen, kuumenna kiehuvaksi ja vähennä lämpöä. Keitä koko ajan sekoittaen, kunnes jauhe liukenee eli n. 2 min. Jos teet hyytelöä, kaada massa tässä vaiheessa siihen muottiin tai astiaan, jossa haluat sen hyydyttää. Jos valmistat juustokakkua tms., sekoita massa nopeasti vatkaten muiden ainesten joukkoon ja kaada sen jälkeen muottiin, vuokaan tai astiaan.

Agar agar -hiutale

 • Hyytelö: 2 rkl (= 30 ml) agar agar -hiutaleita / 1 l nestettä.
 • Juustokakut ja vastaavat: 3–4 rkl (= 45–60 ml) agar agar -hiutaleita / 1 l hyydytettävää massaa. Laske agar agar -hiutaleiden tarve käyttäen koko hyydytettävän massan tilavuutta, ei siis pelkästään ohjeessa käytettävän nesteen tilavuutta.
 • Hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä jauheeseen verrattuna.
 • Käyttöohje: Mittaa agar agar -hiutaleet nesteeseen ja liota niitä ainakin kymmenen minuuttia. Kuumenna seos kiehuvaksi ja sekoita, kunnes hiutaleet ovat liuenneet kokonaan. Tähän voi kulua aikaa viidestä kymmeneen minuuttia. Tämän jälkeen voit toimia, kuten agar agar -jauheen käyttöohjeessa neuvotaan.

  Muut hyytelöimisaineet

  • Perusruokakauppojen leivontaosastoilla myydään Dr Oetkerin Vegegel-hyytelöimisainetta. Annosteluohje on tuotteen olemassaolon aikana muuttunut aika ajoin, ja tällä hetkellä yksi pussi vastaa noin kolmea liivatelehteä. Moni henkilö on kuitenkin kertonut, että tällä annostelulla leivonnaiset eivät välttämättä hyydy eli saattaa olla paikallaan käyttää Vegegeliä annosteluohjetta enemmän. Jos reseptissä käytetään agar agaria, sitä ei voi suoraan korvata samalla määrällä Vegegeliä. Minulla on itselläni hyvin vähän kokemusta Vegegelistä, joten valitettavasti osaan ohjeistaa vain sen verran, että Vegegeliä tarvitaan yleensä selvästi enemmän kuin agar agaria.
  • Vegekaupoista voi ostaa Vegeset-hyytelöimisainetta, jonka annosteluohje on kerrottu tuotteen pakkauksessa.
  • Hyytelöimiseen voidaan käyttää myös hyytelösokeria, pektiiniä tai irish moss -levää. Näistä minulla ei ole juurikaan kokemusta, joten en osaa antaa annosteluohjeita.

  30 kommenttia:

  1. Jos teen juustokakun kiillettä, voiko laskea niin, että 4 rkl agarhiutaleita vastaa 1 tl VegeSetiä?

   VastaaPoista
  2. Agar agar hiutaleita tarvitaan kolminkertainen määrä verrattuna VegeSetiin (tai agar agar jauheeseen).

   En tiedä, käytettiinkö alkuperäisessä ohjeessasi agar agar hiutaleita vai VegeSetiä, joten laskin sinulle molemmat vaihtoehdot :)

   - Jos alkuperäisessä ohjeessa on 1 tl VegeSetiä, tarvitset 3 tl agar agar hiutaleita. (3 tl on sama kuin 1 rkl eli 15 ml.)

   - Jos taas alkuperäisessä ohjeessa on 4 rkl agar agar hiutaleita, tarvitset tuosta kolmasosan VegeSetiä eli 1,25 tl. (4 rkl on sama kuin 60 ml. 60 ml jaettuna kolmella on 20 ml, joka on sama kuin 1,25 tl)

   VastaaPoista
  3. Liivatelehtiä on kahta kokoa. Ne yleensä tulee kymmenen lehden paketeissa ja merkistä riippuen paketin paino on 20g tai 17g. Eli tuo 2g on varmaan ihan riittävän tarkka määre.

   VastaaPoista
  4. mites toi dr. oetkerin tuote, miten sitä käytetään? Esim jos tekee juustokakkua, johon tarve olis 6 liivatelehteä

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Dr Oetkerin Vegegel pitää kuumentaa, jotta se toimii. Riippuu vähän niistä juustokakun aineksista, voiko niitä kuumentaa. Jos eivät kestä kuumentamista, niin sitten tuon Vegegelin voi kiehauttaa veden tai muun nesteen, kuten mehun kera. Yhtä pussia kohden nestettä pitää olla 1 dl. Paketin kyljessä sanotaan, että yksi pussi vastaa kahta liivatelehteä, joten kuuden liivatelehden juustokakkuun tarvitaan kolme pussia Vegegeliä (pakkauksessa niitä on neljä).

    Olen käyttänyt Vegegeliä tosi vähän, koska tykkään enemmän agar agarista, joten valitettavasti mulle ei ole antaa tämän enempää tietoja. Pitäisi ehkä ottaa asiaksi testailla muutama Vegegel-resepti :)

    Poista
  5. Kiva että teit postauksen tästä aiheesta! :o) olen tumpelo laskutoimistusten kanssa. Osaatko suositella, että mikä olisi noista tuotteista yksinkertaisin ja sopivin juustokakkuun? (6 liivatelehteä vastaava)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Käytän itse lähes aina agar agar -jauhetta, joten suosittelisin ehkä sitä tai Vegegeliä. Vegegeliä löytyy tosi monista kaupoista, joten sitä voi olla yksinkertaisempaa löytää kuin agar agaria, jota myydään lähinnä erikoiskaupoissa ja joissakin harvoissa apteekeissa.

    Koska en ole koskaan käyttänyt liivatelehtiä leivonnassa (tai muussakaan), niin en osaa varmaksi sanoa, kuinka paljon agar agaria tarvitaan, mutta jos nuo ylläolevat arviot pitävät paikkansa, niin n. 12 grammaa agaria vastaisi tuota kuutta liivatelehteä.

    Vegegelin paketissa sanotaan, että yksi pussi Vegegeliä vastaa kahta liivatelehteä, joten käyttämällä kokonaisen paketin Vegegeliä, pitäisi tulla sama lopputulos.

    Poista
  6. Kiitos pikaisesta vastauksestasi! Mäkään en ole aiemmin käyttänyt mitään. Olen tehnyt juustokakkua kaksi kertaa ilman mitään hyydyttäjää ja toinen niistä onnistui tosi hyvin (uskon, että ohjeessa ollut suklaa jähmetti kakkua koska sai leikattua ihan nättejä palasia jotka pysyi tosi hyvin kasassa) toka taas oli ihan totaalinen fiasko jotai ei kakuksi voinut kutsuakaan. Mä ostin tuota vegegeliä, mutta mietityttää kyllä kovasti, että jos tekee maitotuotteista perinteistä juustokakkua niin miten täytteeseen voi lisätä kiehautetun/kuuman vegegel-seoksen? Luin jostakin blogista, että vegegel jähmettyy todella nopeasti niin ei ehtisi pahemmin jäähdytellä. Sunnuntaiksi täytyis tehtailla juustokakkua. Toivottavasti onnistuisi! Oletko muuten huomannut, että tuleeko agarista joku outo maku leipomuksiin? En ole itse vielä käyttänyt agar agaria enkä raaskinut vielä ostaa kun se ois maksanut 12e mun kaupassa! Jotkut ovat varoitelleet mausta, mutta tuntuu että monet kuitenkin tykkää käyttää.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Mä olen lisännyt soijatuorejuuston ja muiden kasvimaitotuotteiden sekaan kuumia asioita, eikä siitä oo seurannut mitään ihmeellistä ongelmaa :) Siinä pitää vaan olla nopea, jotta se hyytelö ei hyytelöidy ennen kuin sen sekoittaa muihin aineisiin. Jos Vegegelin kiehauttaa tosi pienen nestemäärän kanssa, niin silloin se kyllä jähmettyy vauhdilla, joten jos jotain täytteen aineista voi kiehauttaa, niin suosittelen tekemään niin.

    Olen joskus tehnyt jotain mehuhyytelöä agar agarilla siten, että agar agar maistui tosi ikävästi siitä läpi. Jos hyytelöitävät aineet on kovin miedon makuisia ja agar agaria käyttää liikaa, niin sitten voi käydä noin. Jos taas agar agaria käyttää annosteluohjeiden mukaan ja muut ainekset on maukkaita, niin ei sen sitten pitäisi sieltä mihinkään maistua. Tuon yhden kerran lisäksi minulla ei ole kokemusta pahanmakuisesta agar agarista :)

    Poista
  7. Kiitos postauksesta! Jos käytän agar agaria juustokakkuun, eli vaikka 4 tl, kuinka suureen vesimäärään sen liotan? Minkälaista lopullisen seoksen kuuluu olla? viimeksi kun tein agar agar-seoksen, siitä tuli köntti jonka sekoitin kakkuun. Kakku ei kuitenkaan hyytynyt, eli minun olisi varmaan pitänyt laittaa enemmän agar agaria. Mietin, että olisiko seoksen myös kuulunut olla nestemäistä sen klöntin sijaan? Eli olisiko minun kuulunut sekoittaa siihen enemmän vettä? T. Julia

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Jos agar-agar on liuennut nesteeseen keitettäessä hyvin ja se on sekoitettu hyvin massaan, niin kyllä sen pitäisi hyydyttää kakku. Jos näin ei käynyt, niin silloin agar-agaria on ollut ehkä liian vähän.

    Juokseva agar-agar on tietysti helpompi saada sekoittumaan juustokakkumassaan kuin paksu klöntti, joten tuosta syystä agar-agar kannattaa keittää mahdollisimman ison nestemäärän kanssa. Neljä teelusikallista on sen verran iso määrä agar-agaria, että itse keittäisin sen vähintään kahden nestedesilitran kanssa tai mahdollisesti vieläkin isomman määrän kanssa. Valitettavasti en osaa tämän tarkemmin antaa neuvoja :/

    Poista
   2. Kiitos vastauksestasi! :)

    Poista
  8. Moikka! Oletko joskus ostanut agar-agaria jostakin etnisestä ruokakaupasta Tampereelta? Kuulin, että niissä agar-agar olisi halvempaa kuin monissa muissa kaupoissa. Ajattelin, että sinulla saattaisi olla kokemusta siitä, mistä sitä kannattaisi mennä etsimään. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Juuri katselin agar-agar-pusseja Tullintorin East Asia Martissa, mutta en muista hintaa enkä pakkauskokoa. Agar-agar on valitettavasti kilohinnaltaan tosi kallista, mutta monissa jutuissa sitä onneksi riittää pieni määrä. Olen ostanut omat agar-agarini aina entisen työpaikkani kautta tukusta isoissa pusseissa, jolloin olen saanut ne vähän halvemmalla. Siksi en muista ns. taviskauppojen hintoja.

    Poista
  9. Vuosikausia olen hyydyttänyt omat viritelmähyydykekakut (paljon rahkaa, jonkun verran kermaa ja reilusti marjasosetta marjoista) liivatteella, mutta nyt halusin löytää jonkun vaihtoehdon ja kun agar agaria oli muusta puuhastelusta kaapissa, niin sitä siis :) Katsotaan, hulahtiko liikaa, vaikka mukamas ohjetta noudatin, mutta ei ainakaan vielä ennen jääkaappiin laittoa maistunut lopullisesta massasta mitenkään ikävästi läpi ja rakenne vaikutti lupaavalta. Ihan eri tavalla lähti hyytymään kuin liivatteen kanssa :D Kokeilukeittiö kiittää suuntaa antavista mittaohjeista, niin en sentään innostuksissani koko pussia jauhetta hulauttanut mukaan :)

   VastaaPoista
  10. Kiitos paljon tästä postauksesta! Loistava tietopaketti! Käytän itse liivatetta, mutta ohjasin erään aiheesta kysyneen tänne infoon. Heräsi jopa itsellänikin kiinnostus tuota agar-agaria kohtaan. :D

   VastaaPoista
  11. Moi!

   Kiitos paljon tästä, oon ihan paniikissa ollut kun 12h päästä pitäisi kakku toimittaa perille ja vasta nyt sain agaragarin käsiini. :P
   Tarkennan vielä: teen kinuskikissan sitruunajuustokakun

   http://www.kinuskikissa.fi/hoyhenenkevyt-sitruunajuustokakku/?hakusivu=1

   ja siis liivate pitää korvata. Onko siis niin että teen normisti ohjeen mukaisesti, mutta liivatteen sijasta käytän agaragaria ja ehkä enemmän nestettä esim sitruunamehua ja vettä combona?

   Kiitos jos ehdit vastata. :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Moi! Periaatteessa sen pitäisi toimia samoin kuin ohjeessa, mutta agar agaria ei tarvitse liottaa. En osaa sanoa, kuinka paljon agar agaria tuohon tarvitaan, koska en osaa arvioida massan määrää.

    Oon ite tehnyt tämmöistä appelsiineista, mutta sitrukset voi myös vaihtaa happamampiinkin :) http://www.kamomillankonditoria.com/2016/03/raikas-appelsiinijuustocharlotte.html

    Poista
   2. Mä mittaan sen massan. Tossa aiemmin kerroitkin että paljon agaragaria laitetaan liivatetta kohden. Eli mä kokeilen sitä et laitan sitä agaragaria tohon sitruunamehuun tarvittavan, noin -arviollisen määrän ja valutan norona sen massan sekaan. Toivotaan et tulee hyvää. :P

    Poista
   3. Mä mittaan sen massan. Tossa aiemmin kerroitkin että paljon agaragaria laitetaan liivatetta kohden. Eli mä kokeilen sitä et laitan sitä agaragaria tohon sitruunamehuun tarvittavan, noin -arviollisen määrän ja valutan norona sen massan sekaan. Toivotaan et tulee hyvää. :P

    Poista
  12. Moikka!

   Tosi hyvä postaus, kiitos tästä! Olen viime päivät googletellut tiuhaan agar agaria ja sen käyttöä koska haluaisin tehdä salmiakki-seeprakakun (http://www.kinuskikissa.fi/seeprakakku-salmiakkiraidoilla/) vegaanisena. Lähinnä mietityttää tuo vaniljatäyte. Ohjeessa on käytetty liivatetta ja tavallisia, maitopohjaisia tuotteita ja minun pitäisi korvata ne agar agarilla ja soijajogurtilla/vanukkaalla. Onko antaa vinkkejä, esim kuinka paljon agar agaria kannattaisi käyttää ja onnistuuko sen sekoittaminen 1 dl kiehuvaa vettä?
   Kiitos jos etukäteen jos osaat antaa vastausta tähän :)

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Anteeksi, että vastaamisessa kesti! Olin pari viikkoa pois kotoa vähän hankalissa nettiolosuhteissa :)

    Kakku kuulostaa ihanalta! Uskoisin, että se onnistuu vegaanisenakin ihan ookoosti.

    Salmiakkikiisseliin saattaa riittää teelusikallinen agar agar -jauhetta, sillä kiisselissä on myös maissitärkkelystä jämäköittämässä. Vaniljatäytteeseen laittaisin ehkä puolitoista teelusikallista. Nämä ovat tosiaan kuitenkin vähän arvauksia.

    Agar agarin voi sekoittaa desilitraan vettä, mutta se saattaa mennä tosi paksuksi. Jos on mahdollista käyttää kiehautusvaiheessa enemmän nestettä, niin se on todennäköisesti parempi. Voisikohan siihen laittaa esim. Alpron vaniljasoijamaitoa veden sijaan ja osittain vanukkaan tai jogurtin tilalle? Se ei ainakaan makuna haittaisi kakun makumaailmaa :) Muilla merkeillä ei taida olla ihan yhtä vaniljaisen makeaa soijamaitoa kuin tämä Alpron jälkkärimaito: https://www.alpro.com/fi/tuotteet/juomat/soija-maustettu/vanilja#productrange

    Poista
  13. Hei Kamomilla !
   Voiko Agar Agarilla hyydytetyn kakun pakastaa?
   Säilyykö koostumus ja rakenne sulatettaessa.
   Haluaisin valmistaa vegaaneille annoksia pakkaseen tilauksia varten...

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Agar agar kyllä kestää pakastamisen, mutta riippuu sen kakun muista aineksista ja kakun tekotavasta, onnistuuko pakastaminen. Jos vastaava kakku kestää pakastamisen epävegaanisilla aineilla tehtynä, kestänee se pakastamisen myös vegaanisilla aineilla tehtynä :)

    Poista
  14. Hei!
   Mikä mahtaa mennä vikaan hyydykekakkua agar agarilla tehdessäni, kun massaan näyttäisi muodostuvan pieniä rakeita? Sulatin jauheen ohjeen mukaan nesteeseen (mangosose) ja se näytti oikein kauniin sileälle. Mutta kun sekoitin (=vispasin) sen massan sekaan, massa alkoi pikkuhiljaa näyttää rakeiselle. Kuumennettavaa mangososetta minulla ei ollut kuin n 1,5 dl. Pitäisikö agar agar liuottaa isompaan nestemäärään?
   Tyttären valmistujaisiin pitäisi saada taiottua pari hyydykekakkua agarilla.

   VastaaPoista
   Vastaukset
   1. Luulen, että rakeisuus johtuu siitä, että agarseos on ehtinyt jähmettyä muun massan seassa ennen kuin se on kunnolla sekoittunut. Agar alkaa siis heti hyytyä, kun se sekoitetaan sitä viileämpään massaan. Agarseos kannattaa sekoittaa sähkövatkaimella isoimmalla teholla ja vielä siten, että koko massaa sekoitetaan tarkasti joka puolelta. Jos agarin kuumentaa ensin isommassa määrässä nestettä/sosetta, se voi olla toki helpompi saada sekoittumaan nopeammin muun massan sekaan :)

    Poista