lauantai 30. huhtikuuta 2011

Itsetehty strösseli

Tällä hetkellä minua suivauttelee kohtalaisen paljon tämä: Suomessa ei tavallisista kaupoista löydy vegaanisia strösseleitä, sillä Meira muutti Suklaaströsselin ja Monivärisen suklaaströsselin koostumusta siten, etteivät tuotteet enää sovellu vegaaneille. Epäkiitokset lähtevät myös useille muille koristelutuotteita markkinoiville firmoille, sillä eipä heitäkään tunnu kiinnostavan eläineettisten koristelutuotteiden valmistaminen tai maahantuominen.Täytyypä siis alkaa tutkiskella ulkomaisia nettikauppoja ja niiden tarjontaa, sillä muualla maailmassa osataan kyllä täysin kasviperäisten koristelutuotteiden valmistaminen. Siihen saakka minun on turvautuminen seuraavaan niksiin.

Itsetehty strösseli
 1. Sekoita väri ja sokeri yhteen sormien välissä hankaamalla. (Suosittelen käyttämään hanskoja, jos et halua kirjavia käsiä.)
 2. Säilytä kivassa purkissa.
* Myös nestemäinen väri käynee tähän ihan yhtä hyvin. Jos käytät jauheväriä, se kannattaa ehkä sekoittaa pienen pienen pienen pieneen tippaan vettä.

Kuvassa näkyy, kuinka punainen väri pikkuhiljaa sekoittuu sokeriin. Kun sokerin ja värin hankaamista jatkaa noin minuutin tai pari, tulee väristä suht tasaista, kuten ylläolevan kuvan purkeissa.


Strösselimmännäköistä strösseliä saa kookoshiutaleista. Väri ei tosin tartu kookokseen ihan samalla tavalla kuin sokeriin. Omaan silmääni punainen kookos näyttää hieman punakaaliraasteelta minikoossa...


Koska valmistin strösselini vasta hetki sitten, en tiedä, miten aika vaikuttaa niihin. Oletan, että sokeri paakkuuntuu, mutta ei niin pahasti, etteikö sitä saisi ravistelemalla tai sekoittamalla jälleen kiteiksi. Koska tämä strösseli on tehty lähes kokonaan sokerista, ei se sovellu märkien tuotteiden koristeluun.

11 kommenttia:

 1. Kookoshiutaleisiin väri tarttuu tosi upeasti kun käytät jauhemaisia elintarvikevärejä tai kimalletomuja (saa leivontatarvikeliikkeistä). Tosin tiedä en, mutta olettaisin niidenkin sopivan vegaaniseen ruokavalioon siinä missä pastaväritkin.

  VastaaPoista
 2. Ja jos edelleen on saatavilla vegaanista marsipaania tai sokerimassaa, niistä saa sellaisella minikokoisella (halk. 5 mm) kukkamuotilla (esim. http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Products/FB546 ) nopeasti tehtyä pieniä koristekukkia. Valmiit kukat voi kuivattaa ja säilyttää, säilyvät hyvin.

  Nyt iski uteliaisuus ja pitää seuraavalla kauppareissulla vähän tutkia tuota koristehyllyä...

  VastaaPoista
 3. Hyviä vinkkejä, joita täytyy itsekin päästä kokeilemaan! Kuulin, että myös raesokeria voi värjätä nestemäisillä väreillä näyttävin tuloksin. Myös muita eri kidekokoisia sokereita voi värjätä.

  Useimmiten strösseleissä ja nonparelleissa on hyönteistuotteita (kuten sellakkaa E904, mehiläisvahaa E901 tai karmiinia E120), liivatetta tai maitotuotteita.

  Marsipaania ja sokerimassaa saa kyllä edelleen vegaanisena - postaukseni kiukku oli osoitettu strösseliosastolle. Kukkia aion tehdä heti varastoon, kunhan saan hankittua kukkamuotin tai muita pieniä muotteja.

  Harmittaa tosi paljon tämä valmiiden strösseleiden puute. Itse kyllä selviän, mutta ne ihmiset, jotka suhtautuvat epäilevästi veganismiin, suhtautuvat siihen vieläkin epäilevämmin, jos "strösselitkin pitää tehdä itse" :D Erityisen harmissani olen tietenkin niiden miljoonien kirppujen ja muiden eläinten vuoksi, joista uutetaan väriaineita näinkin turhan asian vuoksi.

  VastaaPoista
 4. Kookoshiutaleisiin kannattaa laittaa tomuvärin kanssa vähän vettä niin värjäytyy paremmin. Hiutaleiden tarvii vaan antaa kuivua ennen kun laittaa purkkiin.

  VastaaPoista
 5. Kiitos taas hyvästä vinkistä :) Värjätty sokerikin kannattaa varmaan kuivattaa esim. leivinpaperin päällä ennen kuin sen laittaa purkkiin. Itse en malttanut ;)

  VastaaPoista
 6. Hei taas... En ole edes itse vegaani (vege kylläkin), mutta erilaiset ei-voi-onnistua -tyyppiset haasteet kiinnostavat. Katselin tänään nopeasti isossa Prismassa koristehyllyllä purkkeja ja Meiran Koristejäähile vaikutti sellaiselta, jonka sopivuus vegaanille kannattaa selvittää. http://www.meira.fi/maustaminen/leivonta/koristelutuotteet/koristejaahile/ Eihän tuo strösseli ole, mutta minun järkeni mukaan vegaaninen. Vai onko tuossa joku jippo, jota en hoksaa?

  VastaaPoista
 7. Oon kysynyt tuosta Jäähileestä joskus Meiralta ja saanut heidän kauttaan tällaisen vastauksen tuotteen valmistajalta: "The sugar icechrystals are NOT suitable for vegans. The vanillin flavour contents lactose monohydrat." Suomeksi sanottuna tuotteen vanilja-aromissa on käytetty laktoosia, eikä se siksi ole vegaaninen. Aromit on ankeita, kun ne voi olla peräisin mistä vaan :(

  VastaaPoista
 8. Jos löydät koristelutuotteita ulkomailta tai netistä, kerrothan heti!

  VastaaPoista
 9. Ihan varmasti kerron :) Sisäpiirin tietona voin kertoa jo nyt, että Tampereelle Runsaudensarvi-kauppaan on lähiaikoina tulossa myyntiin suklaaströsseliä. Tämän tarkemmin en vielä osaa sanoa, milloin ja millä hinnalla tämä tapahtuu. Siihen saakka voi yrittää pyydystää jostain ulkomaisesta nettikaupasta Sprinkelzs -nimisiä nonparelleja, jotka ovat vegaanisia. En ole niihin törmännyt missään eurooppalaisessa nettikaupassa, joten en ole niitä koskaan käyttänyt eikä minulla ole niistä mitään sanottavaa. Kuvan perusteella ne ovat tosi siistin värisiä!

  VastaaPoista
 10. Kävin tänään Tiimarista ostamassa Wiltonin Cake Sparkles -purkin ja samalla huomasin siellä Wiltonin Sugar Pearls -purkin (valkoinen), jonka ainesosista en keksi mitään epävegaanista:

  dekstroosi, maissisiirappi, sokeri, osittain kovetettu kasviöljy, maissitärkkelys, väri, karnaubavaha, soijalesitiini, arabikumi

  Koska väri on valkoinen, siinäkään ei varmaan ole mitään elukkaa. Vai oletko jo tarkistanut Wiltonilta tämänkin tuotteen? Maahantuoja on Confetti.

  http://www.wilton.com/store/site/product.cfm?id=02C016BD-1E0B-C910-EAC1E75DDC3AF513&killnav=1

  http://www.confetti.fi/epages/Confetti.sf/fi_FI/?ObjectPath=/Shops/Confetti/Products/710-044

  VastaaPoista
 11. Heh, onpa tarkkaan ilmaistu tuo "väri" tuossa listassa :D

  Olen mielestäni katsellut tuotakin purkkia joskus Tiimarissa ja jättänyt sen ostamatta, mutta en nyt muista mistä syystä. Olikohan purkin englanninkielinen raaka-ainelistaus sama kuin suomennos? Voi myös olla, että purkki jäi hyllyyn, koska tuote on jenkkiläinen ja siellä sokeri ei aina ole vegaanista. (Lisätietoa asiasta Petan sivuilla: http://www.peta.org/about/faq/Are-animal-ingredients-included-in-white-sugar.aspx) Raaka-ainelistauksen perusteella tuote on vegaaninen, jos jättää sokerin huomiotta.

  Laitoin jonkin aikaa sitten Wiltonille kyselyä heidän tuotteistaan, mutta en ole saanut sieltä vastausta. Informoin asiasta tietysti täälläkin, jos joskus vastauksen saan.

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu