Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

lauantai 28. toukokuuta 2011

Soijajogurtin valuttaminen

Maustamaton soijajogurtti on todella monipuolinen raaka-aine, sillä sitä voi käyttää niin suolaiseen kuin makeaankin keittiötouhuiluun. Yksi soijajogurtin hyvistä puolista on se, että se hyytyy uunissa, mikä tekee siitä vieläkin monikäyttöisemmän aineksen.Tällä hetkellä Suomessa on suht yleisesti saatavilla kahden valmistajan maustamatonta soijajogurttia: Alpro ja Rainbow. Erikoisliikkeistä, kuten Turun Vegekauppa, Tampereen Runsaudensarvi, voi löytyä Provamelin maustamatonta soijajogurttia. Ihan huippujuttu on se, että kaikki nämä kolme soijajogurttia ovat luomutuotteita!

Tässä pieni lista kaikesta siitä, millä tavoin soijajogurttia voi käyttää:
 • Sellaisenaan syötynä tai marjoilla, hedelmillä tai pähkinöillä buustattuna
 • Smoothien tai pirtelön sekaan makua ja proteiinia tuomaan
 • Rahkan tavoin käytettäväksi, esim. Vaivaton punaherukkarahka, Dinan maailman rahkapullat tai Chocochilin vadelmapiirakka
 • Tuorejuuston tai soijatuorejuuston tilalle juustokakkuihin, esim. Karpalojuustokakku
 • Kananmunan tilalle kuivakakkuihin ja moniin muihin leivonnaisiin, esim. tiikerikakku tai kääretorttu
 • Piimän tilalle leivonnaisiin joko sellaisenaan tai soijamaidolla ohennettuna
 • Dippikastikkeen tai tsatsikin pohjaksi
 • Valutettuna tuorejuuston tilalle maustamattomana tai esimerkiksi yrtein ja pippurein maustettuna
 • Juuston tai soijajuuston tilalle lämpimien voileipien tai pitsan päälle joko sellaisenaan tai maustettuna.
Jos soijajogurtin valuttaa, tulee siitä paksumpaa sekä maultaan kermaisampaa ja intensiivisempää. Joku taannoin kyseli tarkkoja neuvoja, kuinka soijajogurttia valutetaan ja lupailin jonkinlaista kuvasarjaa aiheesta. Tässä se siis on:


Soijajogurtin lisäksi tarvitset suodatussuppilon ja suodatinpussin sekä suppilon alle sopivan astian. Suppiloita myydään Vapaa valinnoissa ja muissa vastaavissa kaupoissa. Suodatussuppilon tilalla voi käyttää myös siivilää tai kukkaruukkua, jonka pohjassa on reikä. Suodatinpussin tilalla voi käyttää kestosuodatinpussia, harsokangasta tai ekstrakestävää talouspaperia.Laita soijajogurtti suodatinpussiin, joka on suodatussuppilossa astian päällä. Riippuu suodatinpussin koosta, mahtuuko kaikki soijajogurtti kerralla valumaan. Kuvan suodatinpussi on numeroa kaksi ja siihen purkillinen soijajogurttia mahtuu kokonaan.Laita soijajogurtti valumaan jääkaappiin yön yli. Jogurtista valuu nestettä pois jo tunnissakin, mutta mitä pidempään jogurttia valutat, sitä paksumpaa siitä tulee.Jogurtin tilavuus pienenee kymmenessä tunnissa noin puoleen, samalla kun siitä valuu pois nestettä. Valmista valutettua soijajogurttia tulee siis purkillisesta hieman reilu kaksi desilitraa. Itse kaadan nesteen viemäriin, mutta sitä voisi varmasti käyttää nesteenä sellaisessa leivonnassa tai ruoanlaitossa, joka kaipaa happamuutta.


Käytin nyt ensimmäistä kertaa Rainbow'n maustamatonta soijajogurttia ja sellainen fiilis jäi, että siitä valuisi nestettä pois hieman enemmän kuin Alpron jogurtista. Rainbow vaikuttaa koostumukseltaan aika samalta kuin Alpron maustamaton oli vielä reilu vuosi sitten ennen kuin sen koostumusta muutettiin. Maultaan Rainbow on paljon happamampaa kuin Alpro.

10 kommenttia:

 1. Oho, en tiennyt, että Rainbowillakin on nykyään maustamatonta jugurttia! Meinasinkin jo aloituksen jälkeen tulla kyselemään sitä mutta löytyihän moinen kuvasta :) Mitä tuo purkillinen maksaa?

  VastaaPoista
 2. Tuo on aika uusi tuote, joten ei ihme, jos et ole siihen törmännyt :) Jos en ihan väärin muista, niin purkki maksoi Prismassa 1,35 euroa eli ei yhtään paljon.

  VastaaPoista
 3. Olen viime aikoina suosinut tuota rainbowta sen vuoksi, että se muodostuu ihanan yksinkertaisista ainesosista. Alprossa on niin paljon kaikkea ekstraa, mutta ei kuitenkaan mitään lisättyjä kivennäisaineita tai vitamiineja. Muistaakseni vanha Alpro oli kuitenkin paljon jämäkämpää kuin tämä melko juokseva Rainbow.

  Vaikuttaa ihanalta tuo uusimman postauksen kakku!

  VastaaPoista
 4. Joo! Rainbow'lle iso plussa siitä, että se on valmistettu neljästä ainesosasta, ja niistäkin yksi on vesi :D Oot varmaan oikeassa siinä, että vanha Alpro oli jämäkämpää. Mulla on sellainen mielikuva, että Rainbow olisi lähempänä vanhaa Alproa kuin nykyinen Alpro on, mutta mielikuva saattaa olla väärä. Kiitoksia kakkukommentista :)

  VastaaPoista
 5. Hih, typerä kysymys, mutta mitä varten juguttia valutetaan? (:

  VastaaPoista
 6. Soijajogurtti valutetaan ainakin siinä tapauksessa, jos siitä halutaan paksumpaa tai jämäkämpää. Paksua soijajogurttia voi käyttää esim. tuorejuuston tilalla. Itse käytän soijajogurttia monessa jutussa ilman valuttamista, mutta esim. juustokakkua tai levitettä varten valutan soijajogurtin.

  VastaaPoista
 7. voikohan tuota valutettua soijajogurttia käyttää täytekakun välissä maitorahkan sijasta. Yhdessä ohjeessa on maitorahkaa, mutta en halua maitoa käyttää..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi käyttää! Soijajogurtista tulee valutettuna vähän rahkamaista :)

   Poista
 8. Oletko tehnyt pääsiäispashaa soyajogurtista?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä olen! Täältä löytyy:
   http://www.kamomillankonditoria.com/2012/04/pasha.html

   Poista