perjantai 29. heinäkuuta 2011

Gluteeniton kesäkurpitsakakku

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Tein gluteenittoman ja hieman vähempisokerisen version kardemummaisesta kesäkurpitsakakusta. En ole vielä keksinyt, miten gluteenittomista kakuista saisi muun värisiä kuin hailakan vaaleita. Jos jollakulla on (luonnollisestikin vegaanisia) vinkkejä esteettiseen gluteenittomaan leivontaan, niin otan ne mielelläni vastaan. Kaikesta epäesteettisyydestä huolimatta tämä on oikein oiva kakku.

Minua kiinnostaisi tietää myös, miten gluteenittomista kakuista saisi mahdollisimman kuohkeita. Tämäkin kakku on pehmeä, mutta vehnällisiin kakkuihin verrattuna melko tiivis. Peruna- tai arrowjuurijauholla kakkujen rakenteesta tulee mielestäni väärällä tavalla hieman jauhoinen, vaikka tärkkelysten sanotaankin tuovan leivonnaisiin kuohkeutta. Mitä muita vaihtoehtoja voisi olla olemassa?

Jauhoina kakussa voi käyttää mitä tahansa gluteenittomia jauhoja, kunhan niiden yhteinen tilavuus on 5 dl. Gluteenittomia jauhovaihtoehtoja on tosi paljon ja niistä voi miksailla oman gluteenittoman seoksen: riisiä, tattaria, kinoaa, maissia, kookosta, teffiä ja niin edelleen.

Gluteeniton kesäkurpitsakakku
  • 1,5 dl vettä
  • 1,25 dl öljyä
  • 2 dl sokeria
  • 3 dl raastettua kesäkurpitsaa
  • 0,5 tl vaniljajauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 tl kardemummaa
  • 2,5 dl täysjyväriisijauhoja
  • 1,5 dl kookosjauhoja
  • 1 dl kinoajauhoja
  • 2 tl psylliumia*
  • 0,25 tl ruokasoodaa
  • 0,25 tl leivinjauhetta
  1. Rasvaa ja jauhota kakkuvuoka. (Käytin vuokaa, jonka tilavuus on n. 0,8 l.) Laita uuni kuumenemaan 190 °C:een.
  2. Sekoita vesi, öljy, sokeri, kesäkurpitsa, vanilja, suola ja kardemumma.
  3. Sekoita loput aineet ensin toisessa kulhossa ja sen jälkeen yhdistä ne nesteiden joukkoon.
  4. Kaada ja painele taikina kakkuvuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 40 minuuttia. Kakku on valmis, kun siihen työnnettyyn tikkuun tai veitseen ei jää taikinaa.
  5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan kymmenisen minuuttia ja kumoa se sitten jäähtymään.
* En ole ihan varma, tarvitaanko tämän kakun koossapitämiseen ihan välttämättä psylliumia, mutta koska minulla sattui sitä olemaan, niin käytin sitä kiinteyttämään taikinaa, ja hyvin pysyi kakku koossa.

8 kommenttia:

  1. Voi, kiitos tästä! Vehnäversiota jo söimme (ja eilen niitä carobkeksejä vähän versioituna), ja lapselle saa nyt tehtyä gluteenittoman kaakun. Kuohkeutta en ole onnistunut saamaan gluteenittomiin mitenkään, psylliumin pitäisin kyllä mukana rakenteen vuoksi. Voisi tulla vielä tiiviimpi ilman sitä.

    VastaaPoista
  2. Varmasti maukas kakku! Mietin tuota värijuttua, että mitäs jos laittaisi taikinaan hieman sahramia tai tilkan porkkanamehua..? Tai tummaa kaakaojauhetta sen verran, että tulee väriä.

    VastaaPoista
  3. Psylliumia EHDOTTOMASTI tai ksantaania. Gluteiinittomista jauhoista puuttuu sitko ( gluteiinin sivutuote ) mistä syystä gluteiinittomista leivonnaisista tulee helposti tiiviitä ja jauhomaisia.
    Psyllium liotetaan nesteeseen, sekoitellaan sillontällön ja siinä vaiheessa, kun sotku on liisterimäistä, psyllium on leivottavissa ( about rkl juomalasilliseen nestettä ) . Lieju sotketaan nesteiden kanssa ja kaikki asiat missä on psylliumia, kuuluu herättää. Se tarkoittaa alustamista, vatkaamista, sotkemista, vaivaamista- ihan mitä tahansa ja jos heitän lonkalta että kymmenen kertaa kauemmin kuin normitaikinaa- en liene kovinkaan väärässä. Moni käyttää yleiskonetta. Itse käyn huolella läpi sähkövatkaimia- ne palaa kyllä nopeasti loppuun. Väriä saat mausteista, ihan niinkuin yllä mainittiin. Itse olen joskus värjännyt kakkuun tulevan nesteen elintarvikeväreillä ( siis psylliumia herätellessä ) mutta se oli lasten synttäreille.
    Jos singahdat blogiini ja kaivat " sapuska "- osaston, saattanee löytyä pari postia psylliumistakin. Allergiselle se jauhe on Lahja!

    Ksantaani sekoitetaan suoraan jauhoihin & taikinaan ilman esiliisteröimstä, se myös täytyy herättää reippaalla veivaamisella. Itse en kovin käytä ksantaania sillä psyllium on täysin luontainen tuote.

    VastaaPoista
  4. Tehtiin tätä tänään. Psylliumin liotin vedessä kuten teen yleensäkin, ja vatkasin sitten sokerin ja rasvan sekaan, ja niin edelleen. Tuli niin maukas kakku, että lapsi pyysi siitä vielä erikseen ilmoittamaan. :) Monta palaa meni yhtä kyytiä pelkästään hänellä, minäkin söin osani ja puoliso, joka ei yleensä gluteenittomista niin välitä, tykkäsi hänkin. Käytin quinoajauhon tilalle tattaria.

    VastaaPoista
  5. Ai niin, ja käytämme leivonnassa yleensä inkkarisokeria, siitä väristä kun oli puhe. Tummempaa tuli.

    VastaaPoista
  6. Kiitos kaikille hyvistä neuvoista! Käytin tässä ihan ekaa kertaa psylliumia, jonka vain lisäsin jauhojen sekaan, koska en tajunnut, että sille pitää ehkä tehdä jotain muutakin. Voisinkin fiksailla tuota ohjetta hieman, jotta psyllium saisi arvolleen paremmin sopivan käsittelyn.

    Tiina H.: Ihanaa, että lapsesi tykkäsi! Mulle tulee tosi hyvä mieli, kun saan tällaista palautetta :)

    Santra: Väriä voisi tosiaan lisätä myös porkkanamehulla tai sahramilla. Kurkumakin kävisi varmasti hyvin.

    WeirdRockStar: Kiitos blogivinkistä! Pitääkin käydä tutustumassa tarkemmin. Oon tosi innoissani psylliumista nyt kun tiedän vähän tarkemmin, mitä sille pitää ensin tehdä.

    VastaaPoista
  7. Oivia vinkkejä. Onneksi noita vaihtoehtoja alkaa jo löytyä Suomestakin. Itse oleskelen aika paljon Italiassa joka on suoranainen lahja ja taivas keliaakikolle vaikka sitä ei aina tahdota uskoa. Tuotteita löytyy joka lähtöön, samoin esimerkiksi gluteenittomia leipomoita/kahviloita. Italiassa kun on usein tapana viedä ystävien tai perheen luokse syömään mennessä tuliaisiksi jälkiruokaleivonnaiset niin nuo gluteenittomat leipomot pelastavat allergisen päivän.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kuulostaapa hauskalta tavalta se, että vieraat tuovat jälkkärin. Ja mahtavaa, että Italiasta löytyy paljon gluteenittomia vaihtoehtoja! En tiedä italialaisesta keittiöstä oikeastaan mitään, mutta kuvittelisin, että sielläkin käytetään leivonnassa paljon kananmunia. Löytyyköhän sieltä vegaanille helposti valmiita leivonnaisia?

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu