maanantai 11. heinäkuuta 2011

Unikonsiemenleipä

 Unikonsiemenleipä
 • 2,5 dl vettä
 • 0,5 pss kuivahiivaa
 • 0,5 tl suolaa
 • 2 rkl unikonsiemeniä
 • n. 8–10 dl erikoishienoja spelttijauhoja eli ns. valkoista spelttijauhoa, esim. Sunspelt.*
 • 0,5 dl öljyä
 1. Lämmitä vesi 42-asteiseksi eli sellaiseksi, että se tuntuu selvästi lämpimältä. Liota veteen kuivahiiva ja suola.
 2. Lisää joukkoon unikonsiemenet sekä puolet spelttijauhoista ja sekoita. Sekoita öljy taikinan joukkoon.
 3. Lisää jauhoja niin paljon, että taikinaa on helppo vaivata eikä se enää tartu käsiin. Vaivaa taikina kimmoisaksi, peitä liinalla ja anna nousta lämpimässä paikassa puolisen tuntia. Vaivaa leipä uudelleen, muotoile pyöreäksi limpuksi uunipellille leivinpaperin päälle, peitä liinalla ja anna nousta uudelleen. Laita uuni kuumenemaan 225 °C:en.
 4. Leikkaa nousseen leivän päälle viillot ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 25 minuuttia. Leipä on valmis, kun se on pinnaltaan ja pohjastaan kauniin ruskea ja kuulostaa koputettaessa ontolta.
*Voit käyttää taikinaan myös tavallisia vehnäjauhoja, mutta jauhojen määrä voi tällöin olla erilainen. Voit korvata myös vain osan spelttijauhoista tavallisilla vehnäjauhoilla.


Kumpaan suuntaan leipä pitäisi etiketin mukaan leikata, ettei tee kauheaa käytösrikkomusta? Viiltojen suuntaisesti vai niiden vastaisesti? Itse leikkasin niiden vastaisesti.

2 kommenttia:

 1. Itsekin olisin leikannut leipäsiivut viiltojen vastaisesti :) Tässäkin asiassa lienee monta eri koulukuntaa.

  VastaaPoista
 2. Pitäisi varmaan kysyä tätä asiaa joltakulta tapakouluttajalta, niin eiköhän se selviäisi ;)

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu