Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Joulutorttujen voitelu


Kuten missään muussakaan leivonnassa, ei joulutorttuhommissakaan tarvita kananmunia. En itse yleensä voitele joulutorttuja millään, vaan lyhennän torttujen paistoaikaa minuutilla tai parilla. Tämä paria minuuttia lyhyempi paistoaika ei vaikuta torttujen kypsymiseen ratkaisevasti. Jos haluat voidella joulutortut, voit valmistaa tätä varten hyytelön vedestä ja agar agarista. Hyytelö ikään kuin sulkee leivonnaisen pinnan ja näin estää sen kuivumista ja palamista paistamisen aikana. Agar agar hyytelöä voi käyttää myös pullien voiteluun.

Joulutortut ovat yksi joululeivonnaissuosikeistani. Viime vuonna ne jäivät jostain ihmeen syystä kokonaan syömättä, mutta tänä vuonna aloitin hyvissä ajoin. Torttutaikina-asiat ovat vegaanin näkökulmasta olleet jo todella pitkään hyvällä mallilla, sillä lähes kaikki kauppojen torttu- ja lehtitaikinat ovat vegaanisia. Lista vegaanisista taikinoista löytyy aina niin käteviltä vegaanituotteet.net-sivuilta: www.vegaanituotteet.net/herkut/leivonta-koristelu.

Lehtitaikinaa voi tietysti tehdä itsekin, jos tykkää tehdä asiat alusta asti ihan itse. Ohjeen löydät täältä: kamomillankonditoria.blogspot.fi/2012/12/itsetehty-lehtitaikina.html

Agar agar hyytelö
 • 0,5 dl vettä
 • 0,25 tl agar agar jauhetta*
 1. Ripottele agar agar veteen ja sekoita.
 2. Kuumenna seosta mikrossa tai liedellä, kunnes se kiehahtaa.
 3. Sekoita, kunnes agar agar on kokonaan liuennut.
 4. Käytä joulutorttujen tai pullien voiteluun. Jos seos hyytyy liikaa, voit kuumentaa sitä uudelleen, jolloin agar agarin pitäisi muuttua uudelleen juoksevaksi.
*Jos sinulla on käytössäsi agar agar hiutaleita, tarvitset niitä 0,75 tl. Pidennä hyytelön keittoaikaa ainakin viiteen minuuttiin, jotta hiutaleet ehtivät liueta.

2 kommenttia:

 1. Hei, mitä luulet, toimisko voiteluun myös Vegeset? Kaapista ei tällä hetkellä agaragaria löydy, mutta vegesetiä kyllä ois.

  VastaaPoista
 2. En ole koskaan kokeillut, mutta aika varmasti myös VegeSet toimii. Tai en ainakaan keksi, miksi se ei toimisi :)

  VastaaPoista