torstai 11. huhtikuuta 2013

Meillä on oikeus tietää


Leivoin tämän kakun Oikeutta eläimille -järjestön valokuvauskampanjaa varten.

Seuraava teksti on kopioitu Oikeutta eläimille -yhdistyksen verkkosivuilta:

"Onko eläintilojen dokumentoiminen ja kuvien julkituominen rangaistavaa? Oikeutta eläimille -järjestön vuonna 2009 julkaisemat kuvat ja videot suomalaisilta sikatiloilta veivät neljä aktivistia käräjäoikeuteen, missä yksi heistä tuomittiin ehdolliseen vankeusrangaistukseen. Asian käsittely jatkuu 16.-17. huhtikuuta 2013 Turun hovioikeudessa.

Karry Hedberg ja Saila Kivelä ovat kertoneet avoimesti sikatiloilla näkemästään ja kokemastaan. Heille vaaditaan vankeusrangaistuksia ja yli sadan tuhannen euron vahingonkorvauksia julkisrauhan häirinnästä ja törkeästä kunnianloukkauksesta. Lisäksi kaksi muuta Oikeutta eläimille -yhdistyksen jäsentä on syytettyinä, koska järjestön nettisivuilla on ollut linkki sikatehtaat.fi-kampanjasivustolle.

Mielestämme Oikeutta eläimille -yhdistyksellä ei ole ainoastaan oikeus vaan jopa velvollisuus tuoda julki sitä puolta tuotannosta, minkä eläinteollisuus haluaisi jättää pimentoon. Sikatehtaat-linkin jakaminen kuuluu sananvapauden piiriin. Lisäksi olemme julkaisseet uusia kuvia sikatiloilta jälleen vuonna 2011. Yhtään sikatilallista ei ole ollut syytettynä missään vaiheessa oikeusprosessia.

Voit osoittaa tukesi syytetyille tulostamalla jonkun allaolevista neljästä kylttivaihtoehdoista, ottamalla itsestäsi kuvan kyltin kanssa ja lähettämällä kuvan osoitteeseen sikatehtaat@oikeuttaelaimille.net. Lataamme kuvia albumiin Facebook-sivullemme. Mikäli et halua tulostaa, voit pidellä kuvassa vaikka läppäriäsi, jonka ruudulla on kuva kyltistä. Tyyli on vapaa, kunhan kuvassa olet sinä ja kyltti!

1. Sikaloiden kuvaaminen ei ole rikos!
2. Ihmisillä on oikeus tietää miltä eläintuotanto näyttää
3. Minä olen kasvissyöjä näiden kuvien takia
4. I support investigations on pig farms

Prosessin tähänastiset vaiheet on esitelty kattavasti sivulla sikatehtaat.fi/sikatehtaiden-kuvaajat. Linkin takaa löytyy myös video, jossa Karry ja Saila kertovat mietteitään oikeusprosessista.

Tukemalla eläinoikeustyötä autat meitä tuomaan tuotantoeläinten asemaa päivänvaloon jatkossakin. Linkki lahjoitussivullemme. Kiitos tuestasi!"Ymmärrän, jos et halua vierailla Sikatehtaat-sivustolla, koska sen sisältö voi olla aivan liian surullista ja ahdistavaa. Omia elämänvalintoja, kuten sitä mitä syömme ja mitä emme syö, ei tarvitse tehdä kamalia asioita katsellen ja lukien, vaan yhtä hyvänä kannustimena voivat olla jutut siitä, miten asioiden tulisi olla.

10 kommenttia:

 1. Hieno kakku, hieno postaus! On NIIN totta että hyvät asiatkin kannustavat - usein varmasti lamauttavia kauhukuvia enmmän. Ja mikä sen parempi agitaattori kuin mahtava kakku....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :) Monissa kampanjan kuvissa ihmiset ovat ottaneet mukaan kissan tai koiran. Minulle luontaista oli ottaa kuvaan mukaan kakku :D

   Poista
 2. Heippa! Sinulle on tunnustus blogissani :) http://liisalla.blogspot.fi/2013/04/i-love-your-blog-tunnustus.html

  VastaaPoista
 3. Kansalaisaktivismi on vaikea laji. Hyvän asian puolesta joutuu rikkomaan lakia ja usein myös loukkaamaan muita ihmisiä. Ymmärrän hyvin tehosikaloiden arvostelua ja tuotantolaitosten kuvaamistakin, vaikka se rikkoo törkeästi kotirauhaa. Ymmärrän myös Perhon ja Halsuan kylänmiesten toimintaa:

  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/03/kainuun-metsapeura-kuolee-sukupuuttoon.html

  Pitäisiköhän tehdä kakku asiasta? ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Valitettavasti sioilla eikä muillakaan tuotantoeläimillä ole mahdollisuutta itse puolustaa itseään. En siksi koe mitenkään vääränä asiana sitä, että kuvaajat ovat menneet luvatta sisään lukitsemattomista ovista.

   Mahdollinen lain rikkominen onkin toissijaista sen rinnalla, mitä julkituodut kuvat ja videot kertovat tuotantotilojen arkipäivästä. Niin sanotulla perusjampalla ei ole mahdollisuutta saada tietää, miltä eläintuotanto näyttää, jos tiedon antajana ovat vain eläintuottajat, heidän etujärjestönsä ja eläintuotteita valmistavat yritykset.

   En ota sen kummemmin kantaa linkittämääsi metsäpeurakirjoitukseen, koska tiedän asiasta suht vähän. Symppaan itse sekä susia, metsäpeuroja että liito-oravia. Sen sijaan kakunleipomisvinkkejä annan mielelläni :)

   Poista
  2. No, enpä ole juurikaan kakkuja ennen leiponut, joten vähintäänkin pari vinkkiä olisi tarpeen. Minkälaisen kakun sinä leipoisit viimeisille metsäpeuroille?

   Poista
  3. Pikaisesti suunniteltuna tekisin varmaankin sellaisen kakun, jonka sisään laittaisin mustikoita ja muita Suomessa kasvavia luonnonmarjoja. Koristeeksi kakulle muovailisin mantelimassasta varpuja ja tekisin kakun pinnalle myös peuranjäljet. Jos jotenkin keksisin, miten voisi tehdä jäkälää vaikkapa murennetusta kakkupohjasta, niin koristelisin kakun reunat tietysti sillä :)

   Poista
 4. Ihan noin hienoa kakkua en osannut tehdä, mutta metsäpeurakakku kuitenkin:

  http://www.terveisetravintoketjunhuipulta.com/2013/04/metsapeuran-puolukkajuustokakku.html

  Kiitos kannustuksesta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kannustan oikein mielelläni :) Kävin muuten kirjoittelemassa kakkusi kommentteihin korvausvinkkejä, jos jotakuta kiinnostaa leipoa juustokakkua vegaanisena.

   Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu