sunnuntai 22. syyskuuta 2013

Leivonnaisten säilyttäminen

Vaikka olisikin aivan ihanaa syödä kaikki herkkuleivonnaiset uunituoreina, niin joissakin tapauksissa kannattaa ehdottomasti odottaa, jotta kokemus olisi vieläkin herkullisempi. Usein käy myös niin, että ihan kaikki leivotut jutut eivät mahdu säilytettäväksi vatsaan. Tässä pieni listaus leivonnaisten säilytyksestä ja siitä, milloin mikäkin herkku mielestäni kannattaa syödä. Kyseessä ei tietenkään ole universaali totuus, vaan omat näkemykseni asiasta.



Pullat ja muut hiivalla leivotut

Uunituore pulla, sämpylä, munkki tai oikeastaan mikä tahansa leivonnainen, jonka nostatusaineena on käytetty hiivaa, maistuu parhaalta leipomispäivänä. Seuraavana päivänä nämä leivonnaiset alkavat jo hieman kuivua ja pikkuhiljaa niihin saattaa tulla hiivainen maku. Säilytän pullat ja muut hiivalla nostatetut leivonnaiset yleensä paperipussissa ja moninkertaiseen leivinliinaan käärittynä huoneenlämmössä. Muovipussissa säilytetyt pullat muuttuvat nopeasti nihkeiksi, ja jos niiden pinnalla on vaikkapa raesokeria, se sulaa ja tekee pullan rumemman näköiseksi. Paperipussissa ja pyyhkeen sisässä ne ovat riittävän ilmavassa paikassa, jotta ne eivät nihkisty ja kehitä hiivan makua, mutta kuitenkin tarpeeksi tiiviissä paketissa, jotta ne eivät kuivu.

Kun teen pullaa tai sämpylöitä yli leipomispäivän tarpeen, pakastan ylimääräiset, ja näin taitaa suurin osa myös muista pullanleipojaihmisistäkin tehdä. Pakastimesta otetut hiivaleivonnaiset maistuvat lähestulkoon samalta kuin uunituoreetkin. Yleensä annan pullien ja sämpylöiden sulaa huoneenlämmössä, sillä ne sulavat aika nopeasti. Hätätapauksessa sulatan nämä leivonnaiset mikrossa sulatusteholla ja yritän välttää niiden liikaa kuumentumista, koska se voi tehdä niistä sitkeitä.


Joulutortut, pasteijat ja muut lehtitaikinaleivonnaiset

Koska lehtitaikina on todella huokoista, alkaa se kuivua hyvin nopeasti paistamisen jälkeen. Yleensä syön lehtitaikinaleivonnaiset joko paistamis- tai sitä seuraavana päivänä, koska kolmantena päivänä lehtitaikina on säilytystavasta riippumatta jo aika kuivaa. Lehtitaikinaleivonnaiset säilytän niiden syömiseen asti jääkaapissa suljetussa astiassa. Paperipussissa ne kuivuisivat hyvin nopeasti.


Keksit

Vaikka juuri uunista tullut ja vielä sulaa suklaata tihkuva keksi onkin valtavan hyvää, maistuvat jääkaappikylmät keksit jostain syystä mielestäni jopa vieläkin paremmilta. Suosittelen siis säilyttämään keksit jääkaapissa, vaikka ne säilyvätkin myös huoneenlämmössä. Jos keksi on täytetty hillolla tai esimerkiksi margariinipohjaisella täytteellä, kannattaa keksit tällöin säilyttää joka tapauksessa jääkaapissa. Täytekeksit ovat sen verran kosteampia, että niihin alkaa kehittyä hometta nopeammin kuin kuiviin kekseihin. Suurin osa kekseistä sopii pakastettavaksi, kuten iso osa keksitaikinoistakin: voit muotoilla keksitaikinan kekseiksi, pakastaa ja keksimieliteon tullessa paistaa valmiiksi muovatut keksit uunissa.


Kuivakakut

Käytännössä kuivakakut ovat syömiskunnossa heti, kun ne tulevat uunista. Suosittelen kuitenkin odottamaan ainakin sen aikaa, että kakku on ehtinyt jäähtyä, sillä lämpimänä kuivakakut murenevat helpommin kuin jäähtyneenä. Kuivakakkuja voi säilyttää huoneenlämmössäkin, mutta itse säilytän kuivakakkuni jääkaapissa. Kuivakakut sopivat erityisen hyvin pakastettavaksi, sillä niissä ei yleensä ole sulamisen aikana hankalasti käyttäytyviä täytteitä tai kuorrutteita.


Täytekakut

Tässä kohtaa haluan leikisti olla ehdottoman ehdoton ja vaatia, että täytekakkuja ei milloinkaan syötäisi sinä päivänä, kun ne on valmistettu. Koska täytekakussa on yleensä paljon eri elementtejä kuten huokoinen pohja, nestemäinen kostuke ja kuohkea täyte, vaatii näiden yhteenhitsaantuminen aikaa. Täytekakkupohjan kostuttamiseen käytetty neste imeytyy ja levittäytyy koko kakkupohjaan pikkuhiljaa, ja samalla tavalla myös kakun täytteet, kuten marjat tai mousset, yhdistyvät kakun muiden osien kanssa useamman tunnin ajan. Mielestäni täytekakun pitää olla kiinteä kokonaisuus, jonka eri osat on kuitenkin nähtävissä ja maistettavissa. Jos täytekakku laitetaan pöytään heti sen valmistuttua, ei kakku omasta mielestäni ole vielä mehevöitynyt tuollaiseksi kokonaisuudeksi.

Tämä asia ei oikeasti ole näin vakava, sillä kyllä ne ns. uunituoreetkin kakut voivat olla ihan täydellisiä, mutta ne olisivat todennäköisesti vieläkin täydellisempiä, jos niiden annettaisiin odotella syöjiään jääkaapissa vähintään kuusi tuntia. Ihan kokonaan valmiiksi ei täytekakkujakaan tarvitse tehdä syömistä edeltävänä päivänä, sillä kuorruttamisen ja koristelun voi yleensä jättää huoletta syömispäivään. Joissakin tapauksissa se voi olla jopa järkevämpää kuin edellisenä päivänä koristelu: Jos kakun täytteenä on vaikka mustikoita ja kuorrutteena soijakermavaahtoa, voi mustikan väri yön aikana hieman hiipiä läpi valkoisesta kuorrutteesta. Myös marsipaani- tai muu kaulittava kuorrute ei välttämättä tykkää jääkaapin kosteusolosuhteista. Täytekakkua voi hyvin pakastaa, mutta sulamisvaiheessa se yleensä kärsii ulkonäkövaurioita.


Kuorrutetut pikkukakkuset ja muffinssit

Jos juuri uunista tulleesta muffinssista yrittää irrottaa paperin, saattaa puolet muffinssista jäädä kiinni paperivuokaan. Tämä on hyvä syy odotella, että muffinssi on kunnolla jäähtynyt, sillä jäähtynyt muffinssi irtoaa paperista hyvin. Muffinssit ja pikkukakkuset voi tietysti syödä heti, kun ne ovat jäähtyneet ja kuorrutettu, mutta kuorrutteita koskevat samat jutut kuin täytekakkujen täytteitä. Jotta leivonnaisen pohja ja sen kuorrute voivat muodostaa juuri täydellisen liittouman, tarvitsevat ne aikaa mehevöityäkseen herkulliseksi kokonaisuudeksi.

Pikkukakkusten kohdalla liittouman syntyminen ei ole niin ratkaisevaa kuin täytekakuissa, mutta jos vain malttia riittää, niin myös näiden leivonnaisten syömistä kannattaa odottaa vähintään jokunen tunti. Säilytän pikkukakkuset yleensä jääkaapissa siitä yksinkertaisesta syystä, että niiden kuorrutteet eivät välttämättä vie kieltä mennessään lämpiminä. Joissakin tapauksissa kuorrutteet saattavat myös lössähtää rumiksi, jos niitä ei säilytetä jääkaapissa. Kuorruttamattomat muffinssit voi tietenkin pakastaa ilman sen kummempia erikoissääntöjä, mutta kuorrutteen kanssa pakastetut muffinssit ja kakkuset saattavat sulaa vähän rumannäköisiksi. Niiden kannattaakin antaa sulaa rauhassa jääkaapissa.

1 kommentti:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu