lauantai 14. marraskuuta 2015

Appelsiini-suklaatäytekakku


Kaverini viettivät yhteissynttäreitä ja saivat tämmöisen moussetäytteisen possukakun, joka maistuu suklaalta ja appelsiinilta. Possuille on kakun päälle laitettu myös keppejä retuutettavaksi ja kanniskeltavaksi.




Appelsiinien koko vähän vaihtelee, mutta kolmella appelsiinilla pitäisi pärjätä hyvin. Kakussa oli mukana myös hasselpähkinää, mutta se ei juurikaan maistunut. Voit siis halutessasi jättää sen pois. Itse leivoin kakun tuplana eli paistoin kaksi pohjaa ja tein täytteita ja kuorrutteitakin tuplamäärät.

Appelsiini-suklaatäytekakku 10 hengelle

pohja
  • 3 dl sokeria
  • 0,5 tl suolaa
  • 1,5 dl rypsiöljyä (ei kylmäpuristettua)
  • 2 dl omenasosetta
  • 1 tl raastettua appelsiininkuorta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 2 dl hasselpähkinäjauhetta (70 g)
  • 1 rkl leivinjauhetta
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 3 dl vissyä
kostuke
  • 1,5 dl vastapuristettua appelsiinimehua
täyte
  • 1 prk soijavispiä tai 2 prk kauravispiä
  • 100 g vegaanista suklaata
  • 1 rkl tomusokeria
  • 1 tl raastettua appelsiinin kuorta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
kuorrute
  • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen Tummansinistä Keijua)
  • 0,75 dl kaakaojauhetta
  • 0,25 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • 5 dl tomusokeria
  • 2 rkl vastapuristettua appelsiinimehua
  1. Leivo ensin kakkupohja. Levitä leivinpaperi uunipellille ja laita uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Sekoita sokeri, suola, öljy, omenasose, appelsiininkuori, vaniljajauhe ja hasselpähkinäjauho. Siivilöi joukkoon kaakaojauhe, leivinjauhe sekä puolet vehnäjauhosta ja sekoita tasaiseksi. Lisää loppu vehnäjauho sekä vissy ja sekoita tasaiseksi. Vältä ylisekoittamista, jotta taikina ei sitkostu. Levitä taikina tasaiseksi kerrokseksi uunipellille ja paista esilämmitetyn uunin keskitasolla 30 minuuttia. 
  2. Anna pohjan jäähtyä hyvin ennen leikkaamista ja täyttämistä. Leikkaa pohja sopiviin osiin näiden vinkkien avulla. Kun kostutat ja täytät kakun, kannattaa palat kääntää huokoinen puoli ylöspäin, sillä se imee kostuketta hyvin toisin kuin paiston aikana ylöspäin ollut puoli.
  3. Seuraavaksi kostuta ja täytä kakku. Aseta ensimmäinen kakkupala sopivalle alustalle ja kostuta se. Vaahdota soijavispi kuohkeaksi. Sulata suklaa ja sekoita se sekä täytteen muut ainekset sekaisin ja levitä pohjan päälle. Nosta toinen kakkupala täytteen päälle, kostuta se ja levitä täyte. Nosta kansi päälle ja kostuta myös se. Anna kakun kiinteytyä jääkaapissa puoli tuntia ennen kuorruttamista.
  4. Valmista seuraavaksi kuorrute ja kuorruta kakku. Vaahdota margariini, kaakaojauhe, vaniljajauhe ja puolet tomusokerista tasaiseksi sähkövatkaimella. Lisää appelsiinimehu sekä loppu tomusokeri ja vaahdota kuohkean tasaiseksi. Levitä kuorrute kakun pinnalle. Jos haluat pursottaa kakkuun koristeita, voit tehdä kuorrutetta hieman enemmän.
  5. Anna kakun tekeytyä jääkaapissa vähintään kuusi tuntia tai mielellään seuraavaan päivään. Juuri täytetty kakku ei vielä maistu hyvältä, koska maut ja kosteus eivät ole levittäytyneet tasaisesti.
Jos haluat muovailla kakkuun koristeita, löydät tästä linkistä vinkkejä vegaanisista sokerimassoista ja marsipaaneista. Minulla oli käytössä Dr Oetkerin vaaleanpunainen sokerimassa, joka oli sen verran pehmoista, että possuista piti tehdä tuommoisia makoilevia. Kepit ovat suolatikkuja ja kuivikkeet kuivalla paistinpannulla paahdettuja kookoshiutaleita.
Tässä vielä kuvat possukakun koristeiden esikuvista eli Saarasta ja Siiristä. Kuvat voi klikata isommiksi, jos haluat katsella töpselikuonoja lähempää.


Saara ja Siiri ovat Eläinsuojelukeskus Tuulispään uusimmat asukkaat, jotka muuttivat loppuelämän kotiinsa viime sunnuntaina. Sain kunnian olla mukana noutoreissulla ja possujen ekojen päivien hoito- ja rapsutustoimenpiteissä.  Possulassa oli välillä myös aika hurja vauhti päällä, kun possut saivat juoksuhepuleita ja leikkivät pallolla. Ison osan ajastaan possut käyttävät kuivikkeiden, olkien ja havujen tonkimiseen ja kannisteluun sekä tietysti nukkumiseen. Oli kiva huomata, että heti toisena päivänä possut olivat sen verran rentoutuneita, että kellahtivat kyljelleen maharapsutuksia vastaanottamaan ja tulivat niitä vähän jopa kerjäämään. Ihania tyyppejä!

Tuulispään Facebook-sivulta löytyy paljon lisää kuvia sekä video possujen ekoilta päiviltä. Käykääpäs katselemassa ja tykkäämässä!

Haluatko auttaa Tuulispäätä?

Jos haluat osaltasi auttaa Tuulispäässä tehtävää tärkeää työtä, kannattaa liittyä Tuulispään jäseneksi tai tehdä sinne lahjoitus. Myös kirjoittamani Tuulispään leivontakirjan ostaminen tukee Tuulispäätä, sillä osa kirjan tuotosta lahjoitetaan Tuulispäälle. Kirjaa saa tällä hetkellä tosi edullisesti Vegaaniliitolta, mutta sitä myy myös moni muu paikka. Tästä linkistä löydät listauksen kirjan edullisista myyntipaikoista.

9 kommenttia:

  1. Heti ekasta kuvasta katsoin että ihan kuin olisi Saara ja Siiri päässyt kakkuun!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siellähän ne pienet ihanat ovat! Hauskaa, että ovat tunnistettavissa myös sokerimassaversioina :D

      Poista
  2. Millä voisi korvata hasselpähkinäjauheen?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sen voi vaan jättää pois, eikä reseptiä tarvitse muuten muuttaa mitenkään :)

      Poista
    2. Kiitos vastauksesta. Voiko myös vehnäjauhot vaihtaa Viljatuotteen jauhoseokseen ilman erikoisempaa kikkailua? Ksantaania ja psyliä löytyisi.

      Poista
    3. Täältä löytyy valmiiksi gluteeniton kakkupohja, jossa on käytetty Viljatuotteen seosta ja joka on tosi samanlainen kuin tää possukakku:
      http://www.kamomillankonditoria.com/2013/04/tunteikkaat-meritahdet.html

      Jos haluaa tehdä suklaaversion, niin tuohon voi vaan lisätä puoli desiä tai desin kaakaojauhetta :)

      Poista
  3. Raaka-aine luettelossa on leivinjauhe, mutta ohjeessa taikinaan käsketään lisätä ruokasoodaa. Kumpaa taikinaan siis laitetaan?

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu