torstai 24. marraskuuta 2016

Juhlavat suklaamousset


Suklaamousse on yksi helpoimmista vegaanisista jälkkäreistä. Yksinkertaisimmillaan se valmistuu vaahdottamalla soija- tai kaurakermaa ja sekoittamalla sen joukkoon sulatettua maidotonta suklaata. Perusreseptiä voi muokata tilanteeseen ja makunystyröihin sopivaksi. Tässäpä on kokeiltavaksi kaksi uutta versiota: tähtianiksella maustetulla punaherukkasiirapilla höystettyä valkosuklaamoussea sekä fazerinamaista appelsiinisuklaamoussea.




Punaherukat ovat yksi lempimarjoistani mansikoiden, mustikoiden ja vadelmien ohella. Satuin löytämään kaupan pakastealtaasta kotimaisia punaherukoita, ja heti alkoi päässäni raksuttaa, että haluan yhdistää ne makeaan valkosuklaamousseen. Tähtianis tuo tähän jälkiruokaan vielä oman pienen ja kivan lisänsä.

Valkosuklaamousse punaherukkasiirapilla, 4–6 annosta
punaherukkasiirappi

  • 2 dl punaherukoita
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl sokeria
  • 2 tähtianista
valkosuklaamousse
  • 1 prk soijavispiä tai 2 prk kauravispiä (Alpro tai Planti)
  • 80 g maidotonta valkosuklaata (esim. iChock)
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  1. Mittaa siirapin ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi. Anna kiehua pienellä lämmöllä kymmenen minuuttia. Siivilöi hyvin ja anna jäähtyä.
  2. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella. Sulata valkosuklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Lisää suklaa, vanilja ja suola soijavispin sekaan.
  3. Annostele kulhoihin ja koristele punaherukkasiirapilla ja kokonaisilla punaherukoilla.
  4. Säilytä jääkaapissa. 


Talvi tuo mukanaan sitrussesongin. Se tarkoittaa sitä, että saatan syödä yhdeltä istumalta kilon satsumoita! Sitrushedelmistä kannattaa hyödyntää myös niiden kuoren värillinen osa, sillä jo pieni määrä antaa valtavasti makua jälkiruokiin. Erityisesti appelsiinin kuori sopii mainiosti suklaan kaveriksi.

Appelsiinisuklaamousse, 4–6 annosta
  • 1 prk soijavispiä tai 2 prk kauravispiä (Alpro tai Planti)
  • 100 g tummaa suklaata
  • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • 1/2 tl raastettua appelsiinin kuorta
  1. Vaahdota jääkaappikylmä soijavispi kuohkeaksi vaahdoksi sähkövatkaimella.
  2. Sulata suklaa vesihauteessa tai varovaisesti mikrossa. Lisää suklaa, vaniljajauhe, suola ja appelsiinin kuori soijavispin sekaan ja sekoita tasaiseksi.
  3. Annostele kulhoihin ja koristele haluamallasi tavalla.
  4. Säilytä jääkaapissa.

Vinkki: Kun raaka-aineet valitsee sopiviksi, mousset sopivat monenlaisiin ruokavalioihin. Plantin kauravispi sisältää soijalesitiiniä, joten sen tilalla voi käyttää GoGreenin kauravispiä tai SoyaToo!:n riisi- tai kookosvispiä, mikäli moussen pitää olla täysin soijaton.

Suuri osa kaupoissa myytävistä tummista suklaista on vegaanisia, mutta myös vaaleiden ja valkoisten suklaiden ystäville löytyy jo yllättävänkin paljon eläinystävällisiä vaihtoehtoja. Perusruokakaupoista löytyvien vegaanisuklaiden listan löydät Vegaanituotteet-sivulta. Vielä laajemman valikoiman löydät, jos vierailet erikoisruokakaupoissa, kuten Vegekauppa, Punnitse ja säästä, Ekolo tai Ruohonjuuri.

6 kommenttia:

  1. Hurjan hyviä reseptejä blogissasi:p Itsekin olen ajatellut pikkuhiljaa ryhtyväni vegaaniksi. Tämä ei nyt liity kovin blogin aiheeseen mutta olen alkanut miettiä miten voisin ruokkia koiraani eettisemmin. Tällä hetkellä ruokin koiraani pääasiassa lihalla.Tuntuu jotenkin pahalta ostaa tehotuotettua lihaa, vaikken sitä itse syökään. Miten sinä ruokit koiriasi? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kovasti kiitoksia! Kiva kuulla, että tykkäät :) Jos vegaanijutut kiinnostaa, niin suosittelen osallistumaan Vegaanihaasteeseen. Sitä kautta saa tosi paljon reseptejä ja tietoa sekä vertaistukea. Ilmoittautuminen ensi tammikuulle alkaa 1.12. osoitteessa www.vegaanihaaste.fi.

      Mulla ei ole itsellä koiraa, mutta jos olisi, niin se söisi kyllä lihaa. Ymmärrän hyvin, että lihan ostaminen lemmikille voi tuntua pahalta. Eläintuotanto on kuitenkin olemassa pääasiassa ihmisiä varten: suurin osa eläimistä kuolee siksi, että ihmiset syövät niitä. Pidänkin itse tärkeänä sitä, että ihmiset vähentäisivät eläinperäisten tuotteiden kulutustaan. Kokonaisuuden kannalta lemmikkien ruokavalion muuttaminen ei siis mielestäni ole kauhean oleellista.

      Tunnen tosi paljon vegaaneja, joilla on koiria. Ainoastaan yhdellä heistä koirat ovat vegaaneja (ja voivat siis erinomaisesti). Osa heistä ruokkii koiriaan ihan perinteisillä koiranruoilla (nappuloilla, märkäruoilla, barffausjutuilla, riistalla jne.) Osa on sopinut lähikaupan kanssa, että saavat sieltä päiväystuotteita ilmaiseksi. Osa hankkii lihaa myös dyykkaamalla. Osa käyttää sekä vegaanisia valmiskoiranruokia että lihaa. Tapoja on monia ja tietääkseni kaikkien tuttujeni koirat voivat hyvin. Tulevaisuudessa laboratoriossa kasvatettu liha tulee yleisemmäksi ja halvemmaksi, ja silloin siitä todennäköisesti tulee ihan pätevä vaihtoehto koirien ruokkimiseen. Sitä tosin joudutaan vielä odottelemaan hetken aikaa :)

      Jos lihan eettisyyttä pohtii, niin voi miettiä sitä, mitä eläintä koiralle syöttää. Yksi lehmä tai hirvi ruokkii huomattavasti isomman määrän koiria kuin yksi broileri tai kala. Sekä lehmät, hirvet, broilerit että kalat ovat kaikki tietoisia ja tuntevia olentoja, joilla on halu elää. Pienten eläinten käyttäminen ruoaksi tappaa kuitenkin tosi paljon enemmän eläinyksilöitä kuin suurten eläinten.

      Vaikka koiran pääruoka olisikin lihaa, niin esim. koulutusnamit ja pureskelutikut voivat olla kasviperäisiä, jos koira tykkää sellaisia syödä. Eläinkaupoissa ja muissa eläintarvikkeita myyvissä liikkeissä myydään ihan yleisesti kasvistikkuja. Jos koira niistä tykkää, niin voi olla eettisesti ihan kannatettavaa ostaa koiralle pureskeltavaksi niitä eläinperäisten vastaavien sijaan. Samoista raaka-aineista taitaa olla myös kaikenlaisia sammakoita ja hammasharjoja... Koirille voi myös itse valmistaa nameja, joiden valmistuksessa ei ole pakko käyttää mitään eläinperäistä.

      Kasvissyöjä- ja vegaanikoiria on maailmassa paljon. Tutkimusta vegaanikoirista on kuitenkin vielä vähän. Tässä on Hesarin artikkeli, jossa eläinlääkäri kertoo koirien voivan olla myös vegaaneja ja antaa vinkkejä ruokavalioon: http://www.hs.fi/elama/art-2000002926479.html

      Lemmikkien ruokinta on mutkikasta, koska siihen vaikuttavat hyvin usein monet muutkin asiat kuin eettiset pohdinnat. Toivottavasti tästä tekstistä oli kuitenkin apua :)

      Poista
  2. Kiitos paljon vastauksestasi! Oli mukava saada uutta näkökantaa tähänkin asiaan.Olisi kyllä hyvä, jos pystyisi saamaan koirille ihan vaikka ilmaiseksi nuita päiväystuotteita.Suosinkin yleensä tarjoustuotteita joista menossa päiväys. Ja en tosiaan tiedä mistä keksin että sinulla olisi koiria, sekoitin varmaan johonkin toiseen lukemaani blogiin :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Koirat on ihania! Oon muutaman viime vuoden aikana saanut tutustua tosi moneen mahtavaan koiratyyppiin. Oon heidän kuviaan jakanut ainakin Instagramissa, joten jos seuraat mua siellä, niin tieto "mun koirista" voi liittyä siihen :)

      Kannattaa kyllä kysyä lähikaupalta asiasta. Välttämättä kauppiaat ei innostu ajatuksesta, mutta ehkä heitä voi yrittää houkutella vaikkapa sanomalla, että keskittää omia ostoksiaan juuri heidän kauppaansa. Yksi mun kaveri on tuolla taktiikalla saanut kissoilleen ruokaa lähikaupastaan.

      Poista
  3. Tein appelsiinisuklaamoussea, ja voi, mikä herkku! Siirryin juuri vegaaniruokavalioon, ja tämä on ensimmäistä vegeherkkujani. Mousse pursottuisi hyvin kakunkin päälle, on tömäkkää. Jes! :) Terkuin Elina

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ihana kuulla! Tää on kyllä tosi hyvää ja sopii myös kakkuun. Tsemppiä vegaanitiellä :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu