torstai 15. marraskuuta 2018

Pähkinä-rusinakeksit ja pupukuulumisia


Rusinat! Nuo aliarvostetut ruskeat pallerot sopivat tosi hyvin kekseihin kauran ja saksanpähkinöiden rinnalle. Suosittelen kuitenkin kertomaan näiden keksien syöjille, että kyseessä ovat rusinakeksit suklaahippukeksien sijaan, jotta kenellekään ei tule paha mieli.

Jos et voi sietää ajatusta rusinakekseistä, on tässä muutama suklaakeksiresepti lohdutukseksi:

Ennen kuin mennään reseptiin, niin haluan kertoa, että olen käynyt pari kertaa paikallisessa rescuepuputalossa eli Ohio House Rabbit Rescuessa sosiaalistamassa kotia etsiviä pupuja. Talossa asuu muutamia kymmeniä pupuja, joista osa on ollut siellä vuosia ja osa onneksi vähemmän aikaa. Koska osa pupuista on arkoja, käyvät vapaaehtoiset sosiaalistamassa pupuja eli istuskelemassa niiden häkeissä ja juttelemassa niille. Jos puput antavat niin tehdä, niin pupuja myös silitellään, jotta ne tottuvat ihmisen kosketukseen ja käsittelyyn. Puput, jotka ovat ihmisten suhteen uteliaita ja rohkeita, löytävät arkoja pupuja helpommin kodin, joten sosiaalistaminen on pupujen tulevaisuuden kannalta tärkeä juttu.


Kuvassa on Evelyn-pupu, joka on odottanut omaa kotia kolme vuotta! Evelynissä ei ole mitään vikaa, mutta jostain syystä kukaan ei ole halunnut sitä. Todennäköisin syy on se, että Evelyn on musta eli sen kasvonpiirteet eivät tule niin hyvin esiin kuin vaaleammilla pupuilla, jolloin se ei herätä ihmisissä niin paljon kivoja tunteita. On tosi kurjaa, että tuollaisilla asioilla on merkitystä. Toivon kovasti, että Evelynillä kävisi tuuri ja juuri sille oikea ihminen sen tuolta bongaisi.

Jos pupujutut kiinnostavat, niin kannattaa laittaa minun Instagram-tilini seurantaan, sillä lisäilen sinne tarinoiden puolelle myös pupukuvia ja -videoita, kun käyn pupuja moikkailemassa.


Sitten keksien kimppuun!

Pähkinä-rusinakeksit, 16 kpl
 • 100 g vegaanista margariinia (suosittelen tummansinistä Keijua)
 • 1 1/2 dl fariinisokeria
 • 1/4 tl suolaa
 • 1/4 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
 • 1/2 tl ruokasoodaa
 • 2 dl vehnäjauhoja
 • 1 1/2 dl kaurahiutaleita
 • 1 dl rusinoita
 • 1 dl saksanpähkinämurskaa
 • 1 rkl vettä
 1. Levitä leivinpaperi uunipellille. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
 2. Sekoita margariini, fariinisokeri, suola ja vaniljajauhe haarukalla tasaiseksi. Lisää siivilöity ruokasooda sekä vehnäjauho ja sekoita tasaiseksi tarvittaessa käsin. Lisää seuraavaksi kaurahiutaleet, rusinat ja pähkinämurska ja sekoita käsin tasaiseksi. Lisää vielä vesi ja sekoita tasaiseksi käsin. Taikinan on tarkoitus olla sen verran kiinteää, että sitä saa muotoiltua. Lisää tarvittaessa tilkka vettä, jos taikina on liian kuivaa tai pieni määrä jauhoja, jos taikina on liian löysää.
 3. Jaa taikina kuuteentoista yhtä suureen osaan. Tämä käy helpoiten siten, että jaat taikinan ensin kahtia, puolikkaat kahtia ja saadut taikinapalat vielä kahdesti kahtia. Muotoile taikina joko palloiksi tai noin sentin paksuisiksi ja halkaisijaltaan noin kuusisenttisiksi kekseiksi. Palloina paistetut keksit leviävät vähän paistamisen aikana, mutta jäävät sisältä pehmeiksi ja meheviksi. Litteinä paistetut keksit puolestaan paistuvat rapeiksi. Aseta taikinapalat uunipellille joka tapauksessa siten, että niillä on hyvin tilaa levitä.
 4. Paista esilämmitetyn uunin keskitasolla noin 14 minuuttia tai kunnes keksien reunat ovat saaneet kauniin ruskean sävyn. Anna keksien jäähtyä leivinpaperin päällä kymmenen minuuttia ennen niiden siirtämistä, sillä ne ovat vastapaistettuina todella pehmeitä. Ne kuitenkin jähmettyvät jäähtyessään. Jos keksit ovat uunissa saaneet liikaa väriä, siirrä leivinpaperi pois kuumalta uunipelliltä, jotta keksit eivät jatka paistumista.
 5. Säilytä valmiit keksit ilmatiiviisti mieluiten jääkaapissa.
Pakastaminen: Keksit voi pakastaa joko valmiina tai taikinana. Jos pakastat taikinan, anna sen sulaa hitaasti jääkaapissa vähintään kuuden tunnin ajan ennen paistamista. Voit muotoilla keksit ennen pakastamista, jolloin ne sulavat nopeammin paistokuntoon.

Kerralla voi paistaa kahdenlaisia keksejä: rapeita littanoita ja sisältä pehmeämpiä palloja.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu