sunnuntai 5. elokuuta 2012

Kinuskivaahto


Koska kinuski on aikas herkullinen juttu, ei kinuskin makuinen soijavispi voi olla huti. Sen valmistaminen on yksinkertaista, mutta se vaatii hieman odottelua. Vaahtoa tulee tällä ohjeella noin puoli litraa. Koska sekä soijavispiä että fariinisokeria tulee vaahtoon yhtä paljon, voit helposti muokata ohjetta isommaksi tai pienemmäksi tarpeen mukaan.

Kinuskivaahto
 • 1 prk Alpro Airy & Creamy -soijavispiä
 • 2,5 dl fariinisokeria tiiviisti mittaan pakattuna
 1. Mittaa ainekset kattilaan ja kuumenna kiehuvaksi.
 2. Jäähdytä seosta ensin kylmässä vesihauteessa ja sitten jääkaapissa, kunnes se on täysin kylmää. 
 3. Vatkaa sähkövatkaimella vaahdoksi. Jos seos ei meinaa vaahdottua kunnolla, laita se kymmeneksi minuutiksi pakastimeen ja yritä tämän jälkeen uudelleen.*
 4. Anna vaahdon viilentyä jääkaapissa tai pakastimessa vielä ennen vaahdon pursottamista tai levittämistä.
* Voit toistaa pakastamisepisodin useamman kerran, jos vaahto ei tunnu kovettuvan tarpeeksi. Itse pidin vaahtoa pakastimessa kahteen otteeseen ennen kuin se oli tarpeeksi kylmää vaahdottuakseen.

Koska kinuskivaahdossa on paljon nesteen tavoin käyttäytyvää sokeria, jää vaahto joka tapauksessa hieman löysäksi. En siis pursottaisi sillä minkään tärkeän asian, kuten hääkakun, koristeluita. Jos tarjottavan ulkonäöllä ei ole maailman eniten merkitystä, niin siinä tapauksessa pursottaminenkin onnistuu kinuskivaahdolla melko hyvin – kunhan jälkkäri tarjotaan jääkaappikylmänä eikä sen anneta hengailla lämpimässä pitkiä aikoja.

Vaahto on sen verran jämäkkää, että sitä voi käyttää kakun täytteenä tai piirakan "kastikkeena". Veikkaisin tämän olevan aika namia tuoreiden tai pakastemarjojen seurana, lättyjen kaverina tai vaikka kaurajätskiannoksen höysteenä. Joku saattaisi yhdistää vaikka nuo kaikki ihanaksi lätty-jäätelö-marja-annokseksi.

Olen valmistanut samanoloista vaahtoa aikaisemminkin tekemällä kinuskin erikseen ja sekoittamalla sen vaahdotetun kauravispin sekaan. (Ohjeen löydät tämän linkin takaa.) Halusin kuitenkin testata, onnistuisiko homma myös yksinkertaisemmin, joten oli kiva huomata, että Alpron soijavispi vaahdottuu myös keittämisen jälkeen. En ole testannut tätä ohjetta muilla soija- tai kauravispeillä, mutta minulla on sellainen aavistus, että ne eivät suhtautuisi keittämiseen yhtä hyvin kuin Alpron vispi. Saatan toki olla väärässäkin.

4 kommenttia:

 1. Minä olen tehnyt suklaakermavaahtoa sekä GoGreenin että Sunnuntain vispeillä niin, että olen kuumentanut kerman kattilassa ja sulattanut suklaan siihen suoraan. Ihan mainiosti on seuraavana päivänä vaahdottunut - vaikka toki suklaa on aika tanakampaa tavaraa kuin fariinisokeri.

  VastaaPoista
 2. Kiitos tiedosta, Fanny :) Eiköhän kinuskivaahtokin sitten toimi myös GoGreenin ja Sunnuntain vispeillä, koska ei tässäkään keitellä vispiä pitkää aikaa.

  VastaaPoista
 3. Pystyisiköhän tätä käyttämään juustokakussa? Jos laittaisi sekaan vielä tuorejuustoa (tofuttia tai sitä violifen uutta) ja vegegeeliä? Pysyisköhän mitenkään kasassa :o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Luulisin, että onnistuisi :) Mä tekisin ehkä niin, että keittäisin Alpron vispiä, fariinisokeria ja agar-agaria. Antaisin seoksen jäähtyä ja jähmettyä ja vaahdottaisin sen Tofutin kanssa. Kaataisin massan pohjan päälle ja laittaisin jääkaappiin jähmettymään.

   - Fariinisokeria käyttäisin vähemmän kuin tässä ohjeessa, koska tää kinuskivaahto on todella makeaa. Juustokakussa riittää varmasti pienempikin makeus.
   - Vegegelistä mulla on tositosi vähän kokemusta, joten siksi sanon tässä agar-agarin. Laittaisin agar-agar-jauhetta ehkä puoli teelusikallista.
   - Violifen juustolevite on mun mielestä vähän semmoista kumista, eikä rakenteensa puolesta sovi juustokakkuhommiin kauhean hyvin.

   Kiitos vinkistä! Saatanpa ehkä jossain vaiheessa tehdä kinuskijuustokakun :)

   Poista