sunnuntai 2. joulukuuta 2012

Itsetehty lehtitaikina


Vaikka kaupoista löytyy tosi paljon vegaanisia lehti- ja torttutaikinavaihtoehtoja, oli kiva kokeilla, miten lehtevän aineksen teko onnistuu kotioloissa. Kuten kuvasta näkyy, oli taikinan tekeminen loppuvaiheessaan vähän tahmeaa, mutta jääkaapissa viilentymisen jälkeen taikinasta tuli helposti leivottavaa.



Paistamisen jälkeen taikina maistui ja tuntui suussa erilaiselta kuin kauppojen taikinat – ei huonommalta tai paremmalta, vaan erilaiselta. Leivonnaiset olivat ehkä hieman rapeampikuorisia kuin kaupan taikinasta valmistetut. Koska taikinan teko oli tosi helppoa ja kävi ennakkotiedoistani poiketen myös hyvin nopeasti, aion varmasti toistekin tehdä itse omat lehtitaikinani.

Lehtitaikina
  • 6 dl vehnäjauhoja
  • 1 tl leivinjauhetta
  • 250 g jääkaappikylmää tummansinistä Keiju-margariinia
  • 1,5 dl jääkylmää vettä
  1. Sekoita vehnäjauhot ja leivinjauhe.
  2. Mittaa niiden joukkoon puolet margariinista ja nypi murumaiseksi seokseksi.
  3. Lisää taikinan joukkoon vesi ja sekoita tasaiseksi.
  4. Jauhota pöytä ja kaulitse taikinasta neliskanttinen ja noin sentin paksuinen levy.
  5. Levitä loput margariinit levyn päälle veitsellä. Jätä levyn reunoihin parin sentin levyinen kaistale ilman margariinia.
  6. Taita levy puoliksi ja nipistä sen reunat kiinni. Jos taikinan pinnalla on vehnäjauhoja, pyyhi ne pois esimerkiksi pullasudilla.
  7. Kaulitse taikina varovaisesti uudelleen noin sentin paksuiseksi levyksi ja taita se kolmeen osaan. Putsaa taas mahdolliset jauhot pois ja kauli taas noin sentin paksuiseksi levyksi. Toista taittelu ja kauliminen vielä kolme kertaa.
  8. Kun olet kaulinnut tarpeeksi, laita taikina jääkaappiin noin puoleksi tunniksi odottamaan ja viilenemään. Tämän jälkeen taikina on valmis käytettäväksi.
Taikinasta riittää noin kahteen pellilliseen joulutorttuja tai pieniä pasteijoita. Paista niitä n. 10 min. 200-asteessa.

13 kommenttia:

  1. Aijon testata, aikaisemmasta pasteija taikinasta tuli leipää! :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Huomautan, että tämä ei ole samanlaista kuin kaupan lehtitaikina, ettei tule yllätyksenä :) Hyvänmakuista tämä kuitenkin on.

      Lähinnä tämä resepti on heille, jotka tykkäävät kikkailla, eivätkä toimi helpoimman kautta eli osta sitä vegaanista lehtitaikinaa valmiina kaupasta:
      http://www.vegaanituotteet.net/herkut/leivonta-koristelu

      Poista
  2. Kirjoittaja on poistanut tämän kommentin.

    VastaaPoista
  3. Hyvän makuinen , itse lisäilin seokseen vähän suolaa jotta ei olisi niin mauton :) Koostumus ei kuitenkaan ollut ihan samanlainen kuin lehtitaikinalla yleensä on.., se oli enemmänkin sellainen leipämainen (ei tietenkään makua haitannut) mutta mietiskelin että olisiko sulla jonkunlaisia vinkkejä jotta siitä tulisi enemmän 'lehtimäinen' ?
    (Kun katselin noita epävegaanisia ohjeita siellä mainittiin elmukelmuointi jääkaappiin pistäessä, vaikuttaako esim tämä siihen koostumukseen?)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oon ihan vaan pari kertaa tehnyt lehtitaikinaa, joten mulla ei oo valitettavasti tähän hätään ohjetta lehtevämpään versioon :/ Jostain syystä en oo laittanut taikinaan suolaa, vaikka normaalisti sitä makeissa leivonnaisissa aina käytänkin. On ihan hyvä idea lisätä sitä taikinan sekaan :) En osaa sanoa, vaikuttaisiko kelmu lehtevyyteen. Oletan, että se vaikuttaa enemmänkin siihen, että taikina ei kuivetu.

      Poista
  4. Onnistuisikohan tämä gluteenittomana jos vaihtaa jauhot gluteenittomiin? :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Voihan sitä kokeilla :) Veikkaan, että gluteenittomana tämän käsiteltävyys on kehnompi. Kannattaa lisätä taikinaan myös ksantaania, sillä se korvaa puuttuvaa sitkoa hyvin.

      Poista
  5. Veikkaisin, et voisko lehtevämpää taikinaa saada aikaiseksi, jos jokaisen kaulintakerran välilläkin taikinan laittais lepäämään kylmään n. 30 minuutiksi? On toki hyvin aikaavievää sitten, mutta ainaki niin oon itse tehnyt aikanaan esim. ranskalaisia "pain au chocolat" -leivonnaisia, jotka on nimenomaan sitä sellaista croissant-taikinaa, ja ne ohjeet on hyvin samanlaisia muuten, mut tosiaan tuo puolen tunnin kylmään laitto aina kaulintojen välissä. :) Tuli melko lehtevää taikinaa siten. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä idea! Hyvinkin mahdollista, että tuo auttaisi, vaikka se vähän enemmän viekin aikaa :)

      Poista
  6. Pitääpä kokeilla, kiitos ohjeesta. 🙂 Mietin täällä tosin sitä, olisiko Keiju-margariini korvattavissa kokonaan vaikkapa kookosöljyllä? Pidän kookoksen mausta, ja se voisi olla hauska kokeilu vaikkapa joulutortuissa. Kovin mielelläni en käyttäisi kaupan margariineja, sillä niissä on usein kaikkea sellaista, jota en haluaisi syödä... 😶 Luin myös nämä kommentit, ja tuo kylmässä käyttäminen kaulintakertojen välillä voisi olla kokeilun arvoinen asia. 🙂 Osaatko sanoa, voiko taikinan tehdä valmiiksi ja laittaa pakkaseen myöhempää käyttöä varten? Ovathan kaupan taikinatkin pakasteita... 🙂

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kookosöljy on vähän erilaista, koska se on sataprosenttisesti rasvaa ja jääkaappikylmänä se on paljon margariinia kovempaa. Kyllä tää varmaan voi sillä onnistuakin, jos haluat kokeilla :) Uskoisin, että tätä voi pakastaa, vaikka en itse ookaan sitä testannut.

      Poista
  7. Sinisessä keijussa on palmuöljyä. Mitä luulet, toimisiko tämä ohje jos käyttää Keiju 3 öljyä (rypsi, kookos ja shea)?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Keijun 3 öljyä on pehmeämpää kuin Keiju, koska siinä on vähemmän rasvaa. On siis todennäköistä, että taikinan teko on hankalampaa ja valmiin taikinan muotoilu myös on hankalampaa. Riippuu siis omista hermoista, miten vaikeaa taikinaa jaksaa muovata :)

      Naturlin Vegaaninen levite on myös palmuöljytön. Se on kylmänä vähän Keiju 3 öljyä kovempaa, joten sillä saattaisi onnistua vähän paremmin.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu