lauantai 8. joulukuuta 2012

Karamelliomenat


Olen aina ihmetellyt, miksi kukaan haluaisi kuorruttaa omenat sokerilla ja syödä ne sen jälkeen. Tätä piti siis testata ja todeta, että kyllähän siinä tietty juju on. Sokeri tekee omenan pinnalle rapean kuoren, ja siihen kun upottaa hampaat, tuntuu samaan aikaan suussa sekä rapealta että tirskahtelevalta, kun paahdettu sokeri murenee ja omena antaa periksi. Voi jenkit, ymmärrän teitä nyt paremmin. Jos siis haluat syödä omenasi sokeroituna tai vaihtoehtoisesti haluat tehdä tosi kauniita jouluisia koristeita tai lahjoja, niin tässä on ohje sinulle.

Lainasin Candied Apples -reseptin Petalta, mutta muokkasin sen pienemmäksi ja suomalaisittain helpommin ymmärrettäväksi.



Karamelliomenat
  • 4 hyvänmakuista omenaa
  • 4 jäätelötikkua
  • leivinpaperia
  • lämpömittari (tai lasillinen jääkylmää vettä)
  • 2,5 dl sokeria
  • 0,5 dl maissisiirappia*
  • 0,75 dl vettä
  • halutessasi muutama tippa elintarvikeväriä (Listan löydät täältä)
  1. Pese ja kuivaa omenat huolellisesti. Poista niiden tikku pyörittämällä. Työnnä jäätelötikku tiukasti omenan sisälle.
  2. Mittaa sokeri, maissisiirappi, vesi ja elintarvikeväri pienehköön kattilaan ja käännä levy päälle. Vähennä hieman lämpöä, kun seos kiehuu.
  3. Keitä, kunnes seos on 150-asteista tai kun pieni määrä seosta muuttuu kiinteäksi, kun sen tiputtaa kylmään veteen. Minulla tähän kului aikaa n. 12 minuuttia. Sokeria ei tarvitse sekoittaa keittämisen aikana.
  4. Siirrä sokeriseos pois liedeltä. Ota yksi omenoista käteesi ja pyörittele sokeriseoksessa. Varo, ettei kuuma sokeri roisku tai valu päällesi. Anna ylimääräisen sokerin valua pois ja aseta omena jäähtymään leivinpaperin päälle. Jos sokeriseos jähmettyy kattilassa liikaa, voit lämmittää sen uudelleen juoksevaksi.
  5. Säilytä omenat leivinpaperin päällä ja irrallaan toisistaan ja syö mieluiten vuorokauden sisällä niiden valmistamisesta.
* Maissisiirappia on hieman hankala löytää, mutta omani on kotoisin Stockmannilta.



Sokeri pulppuilee isoin kuplin. Sokerikattilan ja muut käyttämäsi välineet saat helpoiten puhtaiksi liottamalla niitä lämpimässä vedessä, jolloin sokeri sulaa ja irtoaa astioista. Tämän jälkeen välineet voi pestä tuttuun tapaan.

4 kommenttia:

  1. Uuuh! Tää menee ehdottomasti to do-listalle! :D
    Pitkään pitäny kotona testailla ku on tullu syötyä kesäisin markkinoilla niin hyviä karkkiomppoja.

    Vinkkinä, että karamellin päälle voi ripotella vaikka pähkinärouhetta, kookos- tai kaurahiutaleita. :)

    VastaaPoista
  2. Nää oli hauskoja tehdä ja tosiaan yllättävän hyviä :) Pähkinärouhe kuulostaa hyvältä ja näyttääkin varmasti kivalta. Petan ohjeessa oli muuten kanelia, jonka jätin pois, koska halusin tehdä nämä tosi iisillä versiolla.

    VastaaPoista
  3. Tota maissisiirappia ei varmaan pysty korvaamaan vaalealla siirapilla?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Maissisiirappi antaa kuorrutteelle sopivan elastisuuden, joten tavallinen siirappi ei oikein tee. Kaupoista saa nykyisin Dansukkerin glukoosisiirappia, joka todennäköisesti toimii samoin kuin maissisiirappi. En ole itse tuota vielä päässyt kokeilemaan, joten en tiedä mitenkään varmasti sen toimivuudesta :)

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu