maanantai 3. joulukuuta 2012

Piparkakkukuorrute


Piparkakut ovat siitä kiva juttu, että niiden paistaminen on hauskaa ja niiden koristeleminen on hauskaa. En yleensä mittaile, kun teen tällaista kuorrutetta, vaan sekoittelen tomusokeria ja nestettä, kunnes kuorrute on sopivaa. Nyt kuitenkin tarkoituksella mittasin, joten tällä reseptillä pitäisi tulla oikein sopivaa pipareiden kuorruttamiseen sopivaa tahnaa.

Tomusokerikuorrute
  • 1 rkl vettä
  • 2 dl tomusokeria
  1. Mittaa ensin vesi pieneen kulhoon.
  2. Lisää puolet tomusokerista ja sekoita tasaiseksi.
  3. Lisää loput tomusokerit ja sekoita.
  4. Jos kuorrute tuntuu liian paksulta, lisää pari tippaa vettä ja sekoita. Jos taas liian löysältä, lisää tomusokeria teelusikallinen kerrallaan.
  5. Laita kuorrute pussiin ja koristele sillä piparkakut.
  6. Kuorrute kovettuu jo kymmenessä minuutissa aika hyvin, mutta anna piparkakkujen kuivua ainakin yön yli, jos sinulla on tarkoituksena pakata ne päälletysten.


Kuorrutteen värjääminen ja maustaminen
  • Jos haluat värillistä kuorrutetta, voit käyttää veden sijasta marjamehua kuorrutteen nesteenä.
  • Kuorrutteen voi värjätä myös elintarvikeväreillä. Jos käytät nestemäistä tai pastaväriä, voit joutua lisäämään tomusokerin määrää. Jos taas puolestaan käytät jauhemaista väriä, voit joutua lisäämään hieman nestettä kuorrutteeseen.
  • Mehulla saa kuorrutteelle tietysti myös makua. Sitruunamehu on yleinen neste piparkakkujen kuorrutteissa.
  • Tomusokerikuorrutukseen voi lisätä kanelia tai muita jouluisia mausteita.
  • Myös erilaiset aromit ja uutteet käyvät kuorrutteen maustamiseen.
 

Pursotuspussi

Jos minun tarvitsee pursottaa ohutta nauhaa, teen yleensä tällaisia minipusseja. Yhdestä leivinpaperista saa kahdeksan pussia, ja niistä ylimääräiset voi laittaa jemmaan myöhempää käyttöä varten. Pussiin kannattaa laittaa vain reilu teelusikallinen kuorrutetta kerralla, jotta kuorrute ei pursua väärästä päästä pussia pois. Pussin päässä on pienen pieni reikä valmiiksi, mutta jos sieltä ei tule mitään ulos, leikkaa saksilla pussin päästä noin puoli millimetriä pois. Kun pursotukset on pursotettu, voi pursotuspussin kuorrutejämineen laittaa biojätteeseen.
 


Jos tästä kuvasarjasta ei saa riittävästi selkoa pursotuspussin taittelusta, löytyy YouTubesta havainnollinen video, jossa homma näytetään alusta loppuun.


Kaupoissa on saatavilla yhtä vegaanista piparkakkutaikinaa. Kyseessä on Fria-merkkinen taikina, joka löytyy muiden piparkakkutaikinoiden tapaan pakasteosastolta. Frian taikina on gluteeniton, helposti leivottava ja hyvänmakuinen. Voin kyllä suositella Frian taikinaa kaikille heille, jotka eivät halua leipoa piparkakkutaikinaansa itse.

3 kommenttia:

  1. Myllynparhaalta on tullut uusi laktoositon piparitaikina. Tuoteseloste on mun mielestä vegaaninen, mutta sitten hämäävästi lopussa lukee, että tuote sisältää maitoa. Mitä ikinä se tarkoittaakaan. Taidan silti kokeilla sitä tänä vuonna.

    VastaaPoista
  2. Kiitos vinkistä! Katsoin tuon tuotteen tietoja netistä ja kaikki muut sen raaka-aineista olivat vegaanisia, mutta aromien laadusta ei netissä sanottu mitään. Lehmänmaito saattaa siis piillä niissä. Laitoin Myllyn parhaille kyselyä tänään, joten toivotaan, että vastaavat pian :)

    VastaaPoista
  3. Myllyn parhailta vastattiin, että tuotteessa on voiaromia, joka sisältää maitoa. Harmillista, että tuotteesta ei ole tehty / haluttu tehdä ihan oikeasti maidotonta.

    VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu