torstai 13. joulukuuta 2012

Puolukkamousse-suklaakakku


Lisää puolukkaa! Vaikka en olekaan mikään maailman suurin suklaan ja marjojen tai hedelmien yhdistämisen fani, toimivat puolukka ja suklaa kivasti yhdessä. Maltoin tehdä tällä kertaa sellaisen kakun, johon vain ladotaan kaikki ainekset päälletysten ilman sen kummempia siloitteluja tai koristeluita. Kakusta tuli omalla tavallaan söpö, vaikka suklaakuorrute hieman yön aikana repsahtaen repesikin.

Puolukkamousse-suklaakakku

Puolukkamousse
  • 2,5 dl vispattavaa soijakermaa
  • 0,5 tl agar agar jauhetta
  • ripaus vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 0,75 dl sokeria
  • 2 dl (pakaste)puolukoita
  1. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna sekoittaen, kunnes seos kiehuu.
  2. Vähennä lämpöä, keitä 3 minuuttia ja painele samalla puolukoita rikki esimerkiksi suttunuijalla.
  3. Anna massan jäähtyä kylmässä vesihauteessa tai jääkaapissa täysin vähintään muutaman tunnin ajan tai yön yli. Jäähtyessään massa jähmettyy kiinteähköksi.
  4. Vaahdota massa sähkövatkaimella kuohkeaksi vaahdoksi ja käytä kakun täytteenä, pikkukakkusen kuorrutteena tai sellaisenaan jälkiruokana.

Kakkupohja
  • 3 dl kauramaitoa
  • 1 tl omenaviinietikkaa
  • 1 dl omenasosetta
  • 0,5 dl öljyä
  • 1,5 dl sokeria
  • 0,25 tl vaniljajauhetta (tai 1 rkl vaniljasokeria)
  • 0,5 dl kaakaojauhetta
  • 0,5 tl suolaa
  • 1 tl ruokasoodaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
  1. Rasvaa ja jauhota n. 16-senttinen kakkuvuoka. Laita uuni kuumenemaan 190 asteeseen.
  2. Sekoita kauramaito, omenaviinietikka, omenasose, öljy, sokeri, vanilja, kaakaojauhe ja suola keskenään.
  3. Lisää taikinaan ruokasooda sekä vehnäjauhot ja sekoita tasaiseksi.
  4. Levitä taikina esivalmisteltuun kakkuvuokaan ja paista esilämmitetyssä uunissa n. 55 minuuttia.
  5. Anna kakun jäähtyä vuoassaan kymmenen minuuttia ennen kumoamista.
  6. Tasoita jäähtyneen kakun pinta leikkaamalla epätasainen kerros kakun päältä pois. Leikkaa loppu kakku kahteen tai kolmeen osaan isolla veitsellä.
  7. Kostuta kakku esimerkiksi kahvilla ja täytä puolukkamoussella.

Kuorrute
  • 100 g maidotonta suklaata
  • 0,5 dl kauramaitoa
  1. Temperoi tai sulata suklaa näiden ohjeiden mukaan.
  2. Lämmitä kauramaito kädenlämpöiseksi ja sekoita suklaan joukkoon kahdessa erässä.
  3. Anna suklaan jäähtyä ja jähmettyä viisi minuuttia ennen kuin levität sen kakun päälle. Suklaan kannattaa antaa levittyä itsestään, jos haluaa sen valuvan kauniisti kakun reunoja pitkin. Valumista voi hieman avittaa veitsellä tai lastalla, mutta se kannattaa tehdä hyvin hellävaraisesti, sillä suklaa valuu melko hyvin myös itsestään.
Voit tehdä kuorrutteen myös helpolla tavalla: Kuumenna kauramaito kiehuvaksi ja lisää sen joukkoon paloiteltu suklaa. Sekoita, kunnes suklaa on sulanut. Anna suklaan jäähtyä ja jähmettyä hetki ennen levittämistä. Temperoimaton suklaa saattaa seuraavana tai sitä seuraavana päivänä näyttää kakun päällä rumemmalta kuin temperoitu suklaa, mutta varsinkin jos kakku syödään heti sen leipomisen jälkeen, ei sillä todennäköisesti ole mitään merkitystä.

8 kommenttia:

  1. Aivan ihana kakku! Moussea jäi hurjasti yli, mutta kun sekin on niin mielettömän hyvää. Kiitos ja Ihanaa joulun odotusta :)

    VastaaPoista
  2. Mahtavaa, että kakku maistui! Mulla ei ollut mitään vaikeuksia mahduttaa moussea kakun sisään, mutta tykkäänkin kakuista, joissa on iso läjä täytettä :D

    Ihanaa joulun odotusta myös sinulle :)

    VastaaPoista
  3. Ei jestas miten ihana kakku! Olen ihan hulluna puolukoihin ja tummaan suklaaseen. Tätä on ihan pakko tehdä heti kun kakuntarve seuraavan kerran tulee!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivottavasti kakku maistuu, sitten kun kakuntarve tulee :)

      Poista
  4. Aion tehdä tämän kakun mustikkaversiona viikonlopuksi. :) Miten tuolla tavoin mousse eroaa siitä, että marjat ja sokerin sekottaisi vatkattuun soijakermaan ja käyttäisi sitä täytteenä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tuossa moussessa oleellinen aines on agar agar, joka hyydyttää moussen. Koska se pitää kuumentaa, niin mielestäni on järkevää keittää marjat samalla. Voi sen varmaan tehdä niinkin, että keittelee vain vispin ja agar agarin ja lisää sitten marjat ja sokerin niiden sekaan vaahdottamisen aikana, mutta siitä minulla ei ole mitään kokemusta :)

      Poista
  5. Toimisikohan tämä kakku samalla tavalla vadelmista tehtynä?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Marjat voi kyllä vaihtaa toisiin! Täällä on valmiiksi vadelmainen versio moussesta: http://www.kamomillankonditoria.com/2012/11/vadelmamousse.html

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu