tiistai 23. heinäkuuta 2013

Butterscotch-jäätelö


Minulla olisi taas kerran jaettavana mikäpäs muukaan kuin jäätelöohje! Lupaan, että jossain vaiheessa alan taas käyttää myös uunia jälkiruokien valmistukseen, mutta nyt kesällä tuo jäätelökone tuntuu houkuttelevammalta vaihtoehdolta.



Tänään tein butterscotch-jäätelöä, jolle en tähän hätään keksinyt mitään järkevää suomenkielistä nimeä. Se muistuttaa tosi paljon vaahterasiirappijäätelöä eli on äärimmäistä herkkua, mutta valmistuu edullisemmista raaka-aineista. Söin sitä itse ihan sellaisenaan, mutta sen joukkoon sopisivat varmasti esimerkiksi paahdetut pähkinät, kuten maapähkinät ja pistaasit.

Käytin jäätelön nesteinä tällä kertaa enemmän kauramaitoa kuin soijavispiä, koska minulla oli vain yksi purkki soijavispiä valmiina jääkaapissa. Tälläkin suhteella jäätelö onnistui loistavasti, vaikkakin jäätelön jäätymiseen kului normaalia pidempi aika. Jos haluat todella kermaista jäätelöä tai jos jäätelökoneesi kylmäakulla on taipumusta hyytyä liian nopeasti, kannattaa nesteiden suhde muuttaa toisinpäin eli käyttää 5 dl soijavispiä ja 2,5 dl kauramaitoa. Kauramaidon tilalla voi tietysti käyttää myös soija- tai riisimaitoa, jos siltä tuntuu tai jos haluat gluteenitonta jäätelöä. Itse käytän kauramaitoa, koska sitä minulla on aina jääkaapissa.

Butterscotch-jäätelö (n. 1 l)
  • 2 rkl vegaanista margariinia
  • 2 dl fariinisokeria
  • hyppysellinen suolaa
  • hyppysellinen vaniljajauhetta tai 1 tl vaniljasokeria
  • 5 dl kauramaitoa
  • 2,5 dl vaahtoutuvaa soijavispiä (Alpro Airy & Creamy)
  1. Mittaa margariini ja fariinisokeri kattilaan ja käännä levy päälle. Kun seos kuplii, vähennä lämpöä ja anna kiehua 2 min. koko ajan sekoitellen. Nosta seos pois levyltä.
  2. Sekoita sulaneen sokerin joukkoon kaikki loput aineet. Jos massa tuntuu lämpimältä, anna sen viilentyä jääkaapissa ennen sen kaatamista jäätelökoneeseen.
  3. Valmista massa jäätelöksi jäätelökoneen ohjeen mukaan. Jos et syö kaikkea jäätelöä heti, niin se kannattaa pakastaa pienissä annosrasioissa, jotka on hyvä ottaa jääkaappiin pehmenemään puoli tuntia ennen jäätelönsyöntiä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu