torstai 14. syyskuuta 2017

Pikku Puhurin marjapiirakka


Tässä olisi vielä yksi resepti Tuulispään tämän kesän avointen ovien tarjoiluista. Kyseessä on mehevä sekä sopivasti hapan ja makea peruspiirakka eli juuri sellainen hyvän mielen piirakka, jota usein tekee mieli. Reseptejä muihin Pikku Puhuri -kioskin tarjottaviin löydät tästä kirjoituksesta.

Piirakka koki kesän aikana muodonmuutoksen, sillä kesän alussa piirakka tehtiin raparpereista ja mansikoista. Kun raparperikausi meni ohi, muutettiin piirakka marjapiirakaksi.

Piirakan voi tehdä tuoreista tai pakastemarjoista. Pakastemarjat kannattaa käyttää jäisinä. Jos mukana on isoja marjoja, ne voi puolittaa.

Ohjeistuksen gluteenittomalle ja soijattomalle piirakalle löydät reseptin alta.

Pikku Puhurin marjapiirakka, 10 palaa
pohja
  • 150 g vegaanista margariinia (esim. Keiju Merisuola, Keiju 3 öljyä tai Keiju laktoositon 70 %)
  • 1 dl sokeria
  • 1/4 tl suolaa
  • 4 dl vehnäjauhoja
täyte
  • 300 g maustamatonta paksua kaurajogurttia* (esim. Fazer Aito greek style, Oatly Turkkilainen)
  • 1/2 dl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
  • 1/4 dl sokeria
pinnalle
  • 200 g marjoja (esim. mustikoita, mansikoita, vadelmia)
  • 1 tl perunajauhoja tai maissitärkkelystä
  1. Rasvaa ja korppujauhota n. 24 senttinen piirakkavuoka. Vaihtoehtoisesti voit vuorata vuoan leivinpaperilla. Rypistä leivinpaperi ja avaa se, niin se on helpompi asetella vuoan myötäisesti.
  2. Sekoita margariini, sokeri ja suola haarukalla tasaiseksi. Lisää vehnäjauho ja sekoita ensin haarukalla ja lopuksi käsin tasaiseksi, murumaiseksi taikinaksi.
  3. Painele taikina vuokaan tasaiseksi kerrokseksi. Pistele pohjaan reikiä haarukalla. Laita vuoka jääkaappiin siksi aikaa, kun uuni kuumenee 200 asteeseen.
  4. Esipaista pohjaa esilämmitetyn uunin keskitasolla 10 minuuttia. Painele pohja juomalasilla tms. kevyesti tasaiseksi, jotta siihen mahtuu enemmän täytettä.
  5. Valmista täyte esipaistamisen aikana. Sekoita kaurajogurtti, perunajauho, sokeri ja vaniljasokeri tasaiseksi. Pilko isoimmat mansikat. Sekoita perunajauho marjojen joukkoon.
  6. Kaada jogurttiseos esipaistetun pohjan päälle ja ripottele marjat täytteen pinnalle. Jatka paistamista vielä 20 minuuttia. 
  7. Anna piirakan jäähtyä täysin ennen sen tarjoilua. Säilytä valmis piirakka jääkaapissa.
*Voit käyttää kaurajogurtin tilalla myös maustamatonta soijajogurttia tai soijarahkaa. Soijajogurttia käytettäessä voit vähentää perunajauhon määrän puoleen ja soijarahkaa käytettäessä voit jättää sen kokonaan pois.
Pakastaminen: Valmiin piirakan voi pakastaa, mutta se kannattaa sulattaa hitaasti jääkaapissa. Pohjataikinan voi tehdä valmiiksi vuokaan ja pakastaa joko raakana tai esikypsennettynä. Anna taikinan kummassakin tapauksessa sulaa jääkaapissa ennen paistamista.

Erikoisruokavaliot
  • Jos teet piirakan gluteenittomana, katso ohje pohjalle täältä. Kauratuotteet sopivat joillekin keliaakikoille, joten kysy niiden käytöstä keliaakikolta itseltään. Muista käyttää vuoan jauhottamiseen gluteenittomia korppujauhoja tai muita jauhoja.
  • Soijattoman piirakan saat, kun käytät täytteessä kaurajogurttia.
  • Resepti on sellaisenaan pähkinätön. Koska se on vegaaninen, on se myös maidoton, munaton ja laktoositon.

Mansikka-raparperipiirakan saat käyttämällä täytteessä 200 g mansikoita ja kahdesta kolmeen raparperin vartta!

13 kommenttia:

  1. On muuten ihan täydellisen näköinen piirakkapala, nam! ♥

    VastaaPoista
  2. Osaatko sanoa paljonko aineksia menee uunipellilliseen marjapiirakkaa? Olosiko kolminkertainen ohje riittävä?

    VastaaPoista
  3. Osaatko sanoa missä meni vikaan kun pohja jäi esipaistosta huolimatta taikinamaiseksi ja rasvaiseksi?? Vai olikohan minulle tullut vaan mittavirhe jonkun aineen kohdalla, kun tein tosiaan tuon pohjan kolminkertaisena...? 🤔 Eikö taikinaan tule ollenkaan mitään kohotusainetta?
    Käytin muuten täytteessä Rainbown luomu soijavalmistetta...vastaako se yhtään tuota soijarahkaa?
    No kaikesta huolimatta piirakka oli hyvin tykätty ja sai kehuja 😊

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että tästä tykättiin :) Koen kohotusaineiden käytön tässä taikinassa vähän turhana, koska tarkoitus on saada aikaan rapea muropohja, mikä onnistuu ihan rasvalla ja jauhoilla hyvin. Murotaikinapohja voi joskus jäädä taikinamaiseksi. En oikein tiedä, mistä se johtuu, koska samalla ohjeella se voi joskus tapahtua, vaikka yleensä onnistuisikin. Jos täytteet on kovin märkiä, niin ne imeytyvät pohjaan "liikaa", ja se voi olla yksi syy pohjan taikinamaisuudelle. Rainbow'n soijajogurtti on vähän lirumpaa kuin Alpron soijarahka, mutta kyllä ne toimivat molemmat hyvin piirakoissa :)

      Poista
  4. Hei! Pakko tarkentaa tuota "kauratuotteet sopivat joillekin keliaakikoille". Yleensä kauratuotteet eivät sovi keliaakikoille, koska niihin ei ole käytetty puhdasta kauraa. Puhdas kaura sopii yleisesti ottaen keliaakikolle, mutta on myös niitä, joille ei edes puhdas kaura sovi. Huomasin tämän itse, kun tutkiskelin kauratuotteita ja päädyin käyttämään soijavalmisteita, koska puhdasta kauraa käytetään vain harvoissa tuotteissa.
    Kiitos tästä ohjeesta! Muutenkin blogisi antaa paljon eväitä ei-vegaaneille, joilla on ruokarajoitteita.
    Terveisin, maidoton ja munaton keliaakikko

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva kuulla, että pidät blogista :) Viittaan tuolla kaurakommentilla Keliakialiiton ohjeistukseen kauramaitotuotteiden käytöstä. Se löytyy täältä: https://www.keliakialiitto.fi/liitto/gluteeniton_elama/tuotteet/kauratuotteita/

      Poista
    2. Jep! Oli vain harhaanjohtavasti ilmaistu niin menin lankaan. Toivottavasti ihmiset eivät käsitä, että ns.normaali kauratuotteista jotkut sopivat, niin kuin minä ymmärsin.

      Samainen mamma

      Poista
  5. Hei, kuinka paljon täytteeseen tulee vaniljasokeria? En löydä määrää ainesosista, vaikka teko-ohjeessa on. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hups, sepäs onkin unohtunut! Kiitos huomiosta :) 2 tl on sopiva määrä.

      Poista
  6. Käytin täytteeseen Alpron Go on -rahkaa ja perunajauhoja rahkaan nähden oli aivan liikaa ohjeessa, ja täytteestä tuli epämiellyttävän kumimaista. Perunajauhon määrä lienee oikea jogurttivalmisteille, jotka ovat juoksevampia, mutta tuon kyseisen rahkan kanssa perunajauhoja ei tarvitse laittaa kuin ripaus, jos sitäkään.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Oi ei, oot oikeassa! Mulla on tullut tohon reseptiin ajatusvirhe, kun listasin soijatuotteet ikään kuin ne käyttäytyis samoin kuin kauratuotteet. Suuret pahoittelut! Kiitos kuitenkin, että huomautit, niin tajusin muokata tekstiä.

      Poista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu