Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

tiistai 30. kesäkuuta 2009

Eväspatukat

Kamomilla oli jo pitkään haaveillut isoäidin kampanisuista, joita oli aina pienenä syönyt isoäidin luona Lapissa. Hänellä ei itsellään ollut kampanisuohjetta, eikä hän kuitenkaan olisi osannut tehdä niin hyviä kampanisuja kuin isoäiti, vaikka hänellä olisi resepti ollutkin.

Eräänä päivänä posti toi Kamomillalle kirjekuoren, jonka sisällä oli kutsu isoäidin syntymäpäiville. Kutsun loppuun, nimensä alle, isoäiti oli kirjoittanut, että aikoi leipoa kampanisuja, jotta Kamomilla varmasti tulisi paikalle.

Kamomilla soitti oitis serkulleen Asterille ja varmisti, että tämäkin on lähdössä syntymäpäiville. Tytöt sopivat tapaavansa juna-asemalla, jonne molempien tyttöjen junat saapuivat. Siitä heidän matkansa jatkuisi yhteisellä junalla kohti mummolaa.

Kamomilla ei meinannut saada seuraavana yönä unta, kun oli niin innoissaan siitä, että näkisi isoäitinsä jälleen pitkästä aikaa. Koska unesta ei kerta kaikkiaan tuntunut tulevan yhtään mitään, nousi Kamomilla ylös sängystä ja päätti keksiä jotain parempaa tekemistä. Kamomilla päätyi siivoamaan keittiön kaappeja, joista löytyi monta pussin jämää pähkinöitä ja kuivahedelmiä: "Taidankin tehdä näistä eväspatukoita matkaa varten!"

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Eväspatukat pähkinöistä ja kuivatuista hedelmistä
  • 2,5 dl kaurahiutaleita jauhoksi blendattuna (voit käyttää myös "valmiita" kaurajauhoja)
  • 2,5 dl kaurahiutaleita
  • 2,5 dl pähkinöitä murskattuna (cashew- ja saksanpähkinöitä, manteleita jne.)
  • 5 dl kuivahedelmiä (rusinoita, luumuja, taateleita, aprikooseja, viikunoita jne.)
  • 1 dl vettä
  • 1 dl sulatettua tummansinistä Keiju-margariinia
Sekoita kaurajauhot ja kaurahiutaleet sekä murskatut pähkinät.

Soseuta kuivahedelmät ja vesi, tahnan ei tarvitse olla tasaista, vaan siinä voi olla myös hedelmän paloja.

Sekoita hedelmätahna käsin jauhojen ja pähkinöiden joukkoon. Lisää vielä Keiju-margariini.

Painele massa vuo'an pohjalle tiiviiksi matoksi ja paista 175 C-asteessa n. 20 minuuttia.

Anna jäähtyä ja leikkaa annospaloiksi.

Näiden patukoiden ohjetta voi muokata aivan mielensä mukaan: Kaurahiutaleiden tilalla voi käyttää muita hiutaleita, ja jauhojen tilalla muita jauhoja. Myös kuivahedelmien ja pähkinöiden kohdalla voi valita juuri niitä pähkinöitä ja hedelmiä, joista itse pitää. (Omissa patukoissani puolet hedelmistä on rusinoita siitä yksinkertaisesta syystä, että ne ovat kaikkein halvimpia kuivattuja hedelmiä.) Rasvan määrä tuntui taikinaan lisättäessä aika isolta, mutta kyllä se sekoittui taikinan sekaan aika mukavasti, eivätkä valmiit patukat maistuneet erityisen rasvaisilta. Rasvaa voi toki käyttää ohjeessa kerrottua vähemmän! Ja Keijun tilalle voi laittaa vaikkapa kylmäpuristettua kookosöljyä.. Ohjeessa ei ole lainkaan sokeria, koska kuivatut hedelmät pitävät kyllä huolen makeuttamisesta. Mikäli kuitenkin haluat patukoistasi makeampia, voit lisätä taikinan joukkoon vaikkapa vaahterasiirappia tai vaikka ihan vain sokeria.

Eväspatukoita on valmistettu aikaisemmin ainakin Kahvila Vegaani sekä Essu ja lusikka -blogeissa, joissa kävin hieman vakoilemassa ohjeiden perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti