maanantai 14. syyskuuta 2009

Asioita, joita ilmankin tulisi vallan mainiosti toimeen

Vaikka leipomistouhuissa riittäisikin se, että käytössä on jonkinlainen kulho, jonkinlainen haarukka ja jonkinlainen mitta-astia, on silti paljon hauskempaa leipoa erilaisia apuvälineitä käyttäen. Seuraava lista ei ole missään nimessä tarkoitettu ostoslistaksi, vaan sen on pikemminkin tarkoitus antaa vinkkejä siihen liittyen, mitä muita leipomisen apuvälineitä on olemassa kuin vain se haarukka, kulho ja desin mitta.

Muotit, vuoat ja mitta-astiat
  • Piparkakkumuotteja PITÄÄ olla ainakin kymmenen erilaista! On niin tylsää syödä pelkästään perinteisiä kukan mallisia piparkakkuja, jos vaihtoehtona ovat krokotiilit, jääkarhut, lampaat ja norsut. Piparkakkumuotteja voi tietenkin käyttää myös muiden pikkuleipien tekemiseen. Lisäksi niiden avulla voi leikata esimerkiksi marsipaanilevystä hienoja koristeita.
  • Muffinsseja ja cupcakeja varten minulla on käytössä silikoniset vuoat. Jos leivon niin sanotusti kotitarpeiksi, niin jätän näistä paperiset vuoat pois, mutta hieman parempia muffinsseja varten vuoraan silikonisen muffinssi"peltini" paperisilla vuoilla. Pellin tarkoitus on tehdä muffinsseista paremman mallisia, sillä ilman peltiä muffinssit lähinnä leviävät, koska paperinen vuoka ei pysy muodossaan yksistään. Silikonisia vuokia voi käyttää myös jäädykkeiden ja hyydykkeiden valmistamiseen. Erityisen kivasti näihin sopivat tähdenmalliset tai muut erikoiset vuoat.
  • Kakkuja varten kaapeistani löytyy sekä erikokoisia irtopohjavuokia että perinteisiä kuivakakkuvuokia. Täytekakut paistan mieluiten uunipellillä leivinpaperin päällä, sillä tällä tavalla kakkupohja paistuu kakkuvuokaa tasaisemmin kypsäksi. Olen myös viehtynyt kulmikkaisiin kakkuihin enemmän kuin pyöreisiin kakkuihin.
  • Koska resepteissä on useimmiten sekä kuivia että märkiä ainesosia, on näitä varten hyvä olla omat mitta-astiat - varsinkin silloin, jos leipoo kerralla vaikkapa pikkuleipiä ja kakkua, voi kuivien aineiden mittaamiseen käyttää molemmissa samaa mittaa ja märkien mittaamisessa toista mittaa.
  • Mikäli käyttää paljon amerikkalaisia reseptejä, joissa ainemäärät on ilmoitettu cup-mittoina, on tätä varten ihan järkevää ostaa omat mittakupit. Toki ainemäärät voi laskea itsekin, mutta koska on helpompi mitata omalla mitalla yksi cup kuin 2,42 dl niin lopputulos onnistuu ehkä hieman varmemmin oikeilla mittakipoilla. (Kannattaa huomioida sekin, että amerikkalaisten kuppi on eri kokoinen kuin englantilaisten kuppi. Reseptin alkuperä kannattaakin tästä syystä yrittää saada selville.)
  • Suosittelen mittalusikkasetin hankkimista. Syömiseen tarkoitetut teelusikat ja ruokalusikat eivät useinkaan vastaa tilavuudeltaan sitä, mitä resepteissä ajetaan takaa. Ruokalusikan tilavuus on virallisesti 15 ml ja teelusikan 5 ml.

Sudit, vispilät ja sen sellaiset


  • Silikonisen sudin etu on siinä, että vaikka sillä voitelee vohvelirautaa, se ei sula. Se myös vaikuttaa hieman hygieenisemmältä kuin muista materiaaleista tehdyt sudit.
  • Pallovatkain nyt on vaan paljon hienompi kuin perusvispilä. Perusvispiläkin on ihan jees.
  • Nuolijaa voi käyttää taikinan sekoittamiseen, kulhon reunojen kaapimiseen, taikinan tasoittamiseen ja se on paljon mukavampi nuolla kuin vispilä, jonka väleihin kieli voi ikävästi jäädä jumiin.
  • Piirakkapulikassa ja peruskaulimessa on puolensa, mutta vieläkin kätevämpi litistäjä on pitsakaulin.
  • Siivilän avulla jauhot, kaakaojauhe ja leivinjauhe pääsevät muuntautumaan taikinaksi ilman kökköjä. Siivilää voi käyttää myös leivonnaisten viimeistelyyn: vaikkapa tomusokeria tai kaakaojauhetta voi ripotella sen avulla koristeeksi mokkapalojen tai kuivakakkujen päälle.
  • Jäätelökauhalla (sellaisella, jossa on se mekaniikka) kauhotaan jäätelöstä palloja, mutta sitä voi käyttää apuna pikkuleipien tekemisessä. Jäätelökauhalla on helppo kahmaista aina samankokoinen pala taikinaa, jonka voi mekaniikan avulla tipauttaa leivinpaperin päälle. Taikinapala on jo valmiiksi melko pyöreä, joten sille ei tämän jälkeen tarvitse tehdä juuri muuta kuin hieman taputella litteämmäksi.
  • Sitrusraudan (en ole aivan varma nimestä) avulla voi sitrushedelmien kuorista leikata pitkiä ja ohuita siivuja. Teen nykyisin niin, että vaikka en tarvitsekaan sitruksen kuorta, otan sen kuitenkin talteen ja pakastan. Sitrusraudan sijaan myös tavallinen raastinrauta luonnollisesti sopii tähän juttuun.
  • Taikinaraudan avulla vehnäjauhojen ja margariinin nyppiminen käy mukavasti, vaikka margariini olisikin hieman kovaa. Raudan avulla koko taikinan sekoittaminen käy helposti. Taiinarautaa voi käyttää myös esimerkiksi tofun pienentämiseen tofu scramblea varten, mikäli ei jostain syystä halua käyttää tähän haarukkaa.
  • Jäähdytysritilän tarkoitus on se, että pikkuleivät, pullat ja kakut jäähtyvät myös alapuolelta. Pellillä, pöydällä tai lautasella jäähtyessään leivonnaisten pohja saattaa lötsööntyä. Jäähdytysritilänä voi aivan hyvin käyttää uunin ritilää, mutta mikäli leipoo kerralla paljon, on "oikeiden" ritilöiden hankkiminen kannattavaa. Omat ritiläni voi kasata päällekkäin, joten ne eivät vie paljon tilaa pikkuleipiä jäähdytellessään.
  • Lasinen leikkuulauta käy moneen muuhun, mutta ei leikkuulaudaksi sen kovan äänen vuoksi. Käytän tätä leikkuulautaa leipomisalustana varsinkin silloin, kun teen sämpylöitä tai pullaa. Jostain syystä sen epätasainen pinta on sellainen, että taikina ei jää siihen kiinni ja sitä on helppo työstää.

Sähköiset vempeleet ja niihin verrattavat


  • Luotan digitaaliseen ajastimeen enemmän kuin perinteiseen väännettävään munakelloon, johon on vaikea määrittää tarkkaa aikaa. Digitaalinen ajastin on hyvä varsinkin silloin, jos leipoo vaikkapa piparkakkuja, kun samalla pitää kaulita ja ottaa taikinasta muotilla pipareita ja vahtia uunissa olevia pipareita, etteivät ne pala. (Useimmissa kännyköissä, paitsi omassani, on myös ajastin.)
  • Käytän elektronista vaakaa todella usein leipoessani. Teen usein siten, että asetan taikinakulhon vaa'alle, nollaan vaa'an ja mittaan sinne esimerkiksi margariinin. Jos vaikkapa sokerin määrä on myös ilmoitettu grammoissa, nollaan vaa'an uudelleen ja mittaan kulhoon sokerin. Omassa vaa'assani voin valita, näyttääkö vaaka painon grammoina vai unsseina, joten minun ei tarvitse muuntaa amerikkalaisissa resepteissä olevia painoja metriseen järjestelmään.
  • Sähkövatkaimesta tai jäätelökoneesta on kai turha sanoa, mihin niitä käytetään. Sähkövatkain on kuitenkin huomattavasti helpompi tapa tehdä margariini-sokeri-vaahtoa kuin käsin vatkaten.
  • Käytän vedenkeitintä, jos tarvitsen leivontaa varten kädenlämpöistä vettä. Vedenkeitin laitetaan siis vain hetkeksi päälle, jolloin se ehtii lämmittä vettä riittävästi. Oletan, että tämä on ekologisempi tapa kuin veden lämmittäminen liedellä (tai kenties jopa mikroaaltouunissa). Omassa mallissani on mahdollista valita veden lämpötila, mikä on monella tapaa kätevää.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu