sunnuntai 20. syyskuuta 2009

Maissilättyjä ja vadelmamangosiirappia

Tänään oli jälkiruuaksi lättyjä, ja koska jääkaapissa ei ollut valmiiksi hilloa, piti hillo tehdä itse. Onneksi pakastimesta löytyi vadelmia ja mangokuutioita sekä inkivääriä. Inkivääriä kannattaa ostaa iso pala kerralla, kuoria se ja pakastaa. Jäistä inkivääriä on helppo raastaa sopiva määrä ja lopun inkiväärin voi palauttaa takaisin pakastimeen. Inkivääri säilyy näin paljon pidempään, kuin jos sen säilyttäisi jääkaapissa.


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä. 

Vadelma-mangosiirappi
 • 2 dl vadelmia
 • 1 dl mangokuutioita (pakaste)
 • 1 rkl tuoretta inkivääriä raastettuna
 • 0,5 dl vettä
 • 2 rkl ruokosokeria tai sokeria
Mittaa ainekset kattilaan ja keitä reilu viisi minuuttia. Lopuksi voit soseuttaa siirappia haarukalla, suttunuijalla (kuten minä) tai sauvasekoittimella riippuen siitä, minkälaisen koostumuksen siirapille haluat.

Maissilätyt
 • 2 dl kasvimaitoa*
 • 2 rkl öljyä
 • ripaus suolaa
 • 1 rkl sokeria
 • ripaus leivinjauhetta
 • 1 dl maissijauhoja
 • 1,5 dl spelttijauhoja tai vehnäjauhoja
 • (Sinistä Keijua tai öljyä paistamiseen)
Sekoita aineksista lättytaikina ja paista lätyiksi. Lätty on valmis käännettäväksi, kun sen yläpuoli on hyytynyt ja alapuoli on kauniin ruskea. Pannu ei täten saa olla liian kuuma eikä liian kylmäkään (omat lättyni paistuvat 4-lämmöllä asteikolla 1-6). Lättyä ei myöskään kannata ruveta sörkkimään heti, kun taikina on kaadettu pannulle. Kun lätyn antaa rauhassa paistua, jolloin sen alapuoli kypsyy ja rapeutuu, on se myös helpompi kääntää.


Omia lättyjäni pääsivät vadelmamangosiirapin lisäksi koristamaan Soyatoon pursotettava soijakermavaahto sekä reilun kaupan ruokosokerisiirappi, joka maistuu mukavasti erilaiselta kuin tavallinen siirappi, vaikkakaan ei aivan yhtä hyvältä kuin vaahterasiirappi. Soyatoota löytyy ainakin Ruohonjuuresta, Punnitse ja säästä -kaupoista sekä Citymarketeista ja ajoittain myös joistakin isommista S-ryhmän kaupoista. Ruokosokerisiirappia löysin iloiseksi yllätyksekseni S-marketista.

*Kasvimaidon tilalla lättytaikinassa voi käyttää vissyä. Tällöin taikinaan ei tarvitse lisätä suolaa.

4 kommenttia:

 1. vadelma-mangosiirappi vaikuttaa herkulta. Olen aina pakastanu valmiiksi raastettua inkivääriä, mutta kokonaisena pakastaminenhan on huomattavasti vaivattomampaa. Kiitos vinkistä!

  VastaaPoista
 2. Tuo siirappi on siitä hauska, että se on ikään kuin perinteistä vadelmahilloa, mutta siinä on kuitenkin jujuna mangoa ja inkivääriä. Ne eivät kuitenkaan maistu erityisen voimakkaasti.

  Inkiväärin pakastamisvinkistä kannattaa mieluummin kiitellä Rachael Raytä, jonka ruokaohjelmasta vinkin nappasin :)

  VastaaPoista
 3. Lisäämällä taikinaan jonkin verran gluteenijauhoa, saa todella rapeita ja hyvin koossa pysyviä lettuja.

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu