sunnuntai 25. lokakuuta 2009

Mangomuffinssit


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Ohje on muokattu mausteisemmaksi ja vegaaniseksi alunperin cup-mitoilla annetusta ohjeesta, joten siksi määrät ovat hieman epätasaiset. Joku on joskus sanonut, että "Ruoanlaitto on taidetta, mutta leipominen tiedettä" viitaten siihen, että ruuanlaitossa saa säveltää, mutta leipomisessa pitää noudattaa ohjeita ja tiettyjä lainalaisuuksia todella tarkasti. Käytännössä tämä ei kuitenkaan mene aivan noin, joten ei haittaa, vaikka et saisikaan mitattua juuri 0,6 desilitraa mangososetta. Oleellisempaa leivontatieteen kannalta on se, että ei ala liikaa kikkailemaan esimerkiksi nostatusaineiden kanssa: jos taikinaan tulee kaksi teelusikallista leivinjauhetta, en itse lähtisi tuossa vaiheessa viskomaan taikinaan sattumanvaraisesti ruokasoodaa ruokalusikalla mitattuna.

Ohjeesta tulee noin kahdeksan muffinssia.
  • 0,6 dl mangoa soseena
  • 0,6 dl kasvimaitoa
  • 2 rkl öljyä
  • 0,6 dl sokeria
  • ripaus suolaa
  • 1 tl kanelia
  • 0,25 tl neilikkaa
  • 1 tl vaniljauutetta, vaniljaa tai vaniljasokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 2,4 dl vehnäjauhoja
Sekoita kosteat aineet ja mausteet ensin yhteen. Lisää joukkoon leivinjauhe sekä vehnäjauhot ja sekoita nopeasti tasaiseksi.

Jaa taikina muffinssivuokiin siten, että jokaiseen vuokaan tulee taikinaa noin kaksi kolmasosaa vuoan korkeudesta. Paista 180 C-asteessa n. 20 minuuttia tai kunnes muffinssit ovat kypsiä.

Mikäli haluat kuorruttaa muffinssit, odota ensin, että ne jäähtyvät. Lämpimien muffinssien päältä kuorrute vain valuu pois. Omat muffinssini on kuorrutettu yksinkertaisesti kasvimaidosta ja ruokotomusokerista tehdyllä kuorrutteella. Sekoitin pariin teelusikalliseen kasvimaitoa reilun desilitran tomusokeria.

1 kommentti:

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu