torstai 8. huhtikuuta 2010

Sipulisämpylät


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

En leiponut sämpylöitä siksi, että elintarvikealan lakon aiheuttaman pakokauhun vuoksi leipä uhkaa loppua kaupasta. Mutta jos niin tosiaan käy, niin suosittelen lämpimästi leipomaan leipää itse. Näissä sämpylöissä on jälleen kerran se sama ohje pohjana, jolla useimmiten leivon leipää. Ohjeesta voi jättää pois kikhernejauhon, siemenet ja sipulit, lisäksi ruisleseet voi korvata muilla leseillä tai hiutaleilla. Ei se ole niin tarkkaa!
Ohjeesta tulee kuusitoista isoa sämpylää. (Tai enemmän pieniä.)
  • 2 dl ruisleseitä
  • 1 dl kikhernejauhoja
  • 8-10 dl vehnäjauhoja
  • 0,5 tl suolaa
  • 0,5 dl seesaminsiemeniä
  • 1 pss kuivahiivaa
  • 5 dl vettä
  • 1 rkl (ruokosokeri)siirappia
  • 1 iso sipuli
  • 2-3 valkosipulinkynttä
  • 0,5 dl öljyä
Sekoita ruisleseet, kikhernejauhot, noin puolet vehnäjauhoista, suola, seesaminsiemenet ja kuivahiiva keskenään. Lämmitä vesi 42-asteiseksi (vesi tuntuu käteen selvästi lämpimältä) ja sekoita jauhoseokseen. Anna seoksen turvota sen aikaa, kun pilkot sipulin pieneksi ja murskaat valkosipulin.

Sekoita taikinaan sipulit ja siirappi. Lisää vehnäjauhoja pikkuhiljaa ensin sekoittaen ja sitten vaivaten. Kun taikina alkaa irrota käsistä ja kulhon reunoista, vaivaa myös öljy taikinaan. Tämän jälkeen taikinaan saattaa tarvita vielä hieman jauhoja. Vaivaa taikinaa vielä ainakin viisi minuuttia, jotta siitä tulee oikein sitkoisaa ja pehmoisaa. Peitä taikina liinalla ja anna kohota ainakin puoli tuntia.

Vaivaa kohonnut taikina uudelleen ja jaa se osiin. Pyörittele taikina sämpylöiksi, peitä liinalla ja anna kohota ainakin puoli tuntia. Paista sämpylöitä 225 C-asteessa 15 minuuttia - pieniä sämpylöitä vähemmän aikaa.

Pari vinkkiä vaivaamiseen:
  • Taikinan valmistaminen vaatii tilaa. Minulla on SUURI kulho leipätaikinaa varten. Kulhoni tilavuus on kymmenen litraa ja se on muodoltaan matala mutta leveä. Jos sinulla ei ole käytössä hyvää kulhoa, kannattaa taikina valmistaa tai ainakin vaivata pöydällä.
  • Taikinan vaivaaminen kannattaa tehdä tunteella tai ottaa lihaskuntoharjoitteluna. Mitä parempi sitko taikinassa on, sitä parempaa leipää siitä tulee. Koska olen 158 ja puoli senttimetriä pitkä, on työtasona käyttämäni tiskipöytä hieman liian korkealla taikinan vaivaamista varten. Vaivaankin taikinan usein joko keittiöjakkaran päällä tai joskus jopa lattialla - toki käytän näissä tapauksissa kulhoa. Näin taikinan vaivaamiseen tarvittava voima tulee taikinan yläpuolelta eikä kurkottamalla.
  • Mitä parempi sitko taikinassa on, sitä vähemmän sen muotoiluvaiheessa tarvitaan jauhoja eli sitä vähemmän taikina tarttuu sormiin, kaulimeen, pöytään ja niin edelleen. Taikinan vaivaamiseen kannattaa siis käyttää enemmän aikaa kuin jauhoja.
  • Jos taikina tarttuu vaivaamisvaiheessa jatkuvasti käsiin, vaikka olet jo käyttänyt kaikki ohjeessa mainitut jauhot, kannattaa kädet välillä pestä ja kuivata. Tämän jälkeen jauhota kädet kevyesti ja jatka taikinan vaivaamista. Näin taikinan ei enää pitäisi tarttua uudelleen käsiin.
  • Taikinan vaivaaminen ei tarkoita taikinan puristelemista tai vatkaamista, vaan enemmänkin taikinan painelemista ja taittelemista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu