maanantai 28. kesäkuuta 2010

Nektariinijätski


Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Jääkaapissa oli kulhollinen cashewpähkinäkermavaahtoa ja pöydällä iso kasa nektariineja, yksi kypsässä iässä oleva banaani ja yksi pieni päärynä. Niistäpä syntyi kivan jäinen jälkiruoka lämpimään kesäpäivään. Koska valmistin sekä cashewkerman että itse jätskin hieman ylimalkaisella mittaamisella, on myös ohje hieman ylimalkainen. Jätskiin voi varmasti käyttää ihan mitä tahansa hedelmiä, mitä kotoa tai kaupasta löytyy - tärkeintä on se, että se maistuu omasta mielestä hyvälle. Tämä on muuten erittäin hyvä tapa lisätä hedelmien syöntiä, mikäli suoraan hedelmästä haukkaaminen tuntuu liian vaikealta tavalta syödä hedelmiä..



Jätskiohje
  • yksi annos cashewkermavaahtoa (ohje alla)
  • 6 nektariinia
  • 1 banaani
  • 1 päärynä
  • (2 rkl ruokosokerisiirappia)
  1. Pilko nektariinit ja poista niistä kivet. Soseuta blenderillä tasaiseksi.
  2. Kuori ja pilko banaani ja paloittele päärynä. Lisää hedelmät blenderiin ja soseuta.
  3. Lisää cashewkermavaahto (ja halutessasi makeutus).
  4. Anna seoksen viilentyä noin tunnin verran jääkaapissa.
  5. Valmista jätskiksi jäätelökoneen ohjeen mukaan.

Cashewkermavaahto
  • n. 200 g cashewpähkinöitä (+vettä liottamiseen)
  • n. 1 dl vettä
  • (n. yhden sitruunan mehu)
  • (n. 1 rkl ruokosokerisiirappia tai muuta makeutusta)
  1. Laita pähkinät kulhoon ja kaada niiden päälle niin paljon vettä, että ne kunnolla peittyvät. Anna liota vähintään 12 tuntia. Kaada pehmeiksi turvonneiden pähkinöiden joukosta vesi pois.
  2. Kaada osa pähkinöistä blenderiin ja lisää joukkoon hieman vettä ja halutessasi sitruunamehua. Surauttele pähkinät tahnaksi. Lisää hieman pähkinöitä ja hieman vettä ja surauttele lisää. Tämä voi viedä aikaa ja hermoja, mutta sopivan pienillä annoksilla tämän pitäisi onnistua.
  3. Kun kaikki pähkinät ovat tahnautuneet, voit makeuttaa cashewpähkinäkerman haluamallasi makeuttajalla.
Mielestäni cashewpähkinäkermavaahto ei sellaisenaan maistu mitenkään erityiselle - lähinnä se maistuu vetisille cashewpähkinöille. Kuten alla olevasta kuvastakin näkyy, on cashewkermavaahto kuitenkin sen verran paksua ja herkullisen näköistä tavaraa, että siitä on vain pakko olla moneksi. Tämä tahna on hirveän hyvä pohja niin jätskille kuin vaikkapa suolaisille dippikastikkeille. Tein tästä juhannuksena dippiä sekoittamalla sen sekaan jeeraa, suolaa ja valkosipulia. Monissa ohjeissa cashewkermavaahto on makeutettu liotetuilla taateleilla, joita ei minulta kotoa löytynyt pähkinöiden liottamisen hetkellä. Aionkin seuraavalla kerralla pitää huolen, että niitä löytyy kaapista.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu