sunnuntai 4. heinäkuuta 2010

Gluteeniton täytekakkukokeilu


Tänään vietettiin vielä kerran Vegfestiä ja kiitettiin tapahtumassa mukanaolleita vapaaehtoisia ja esiintyjiä (ja toki myös järjestäjiä). Ohjelmassa oli muun muassa seitankinkkubingo ja ihanan Junnu Ikosen ihana keikka. Tarjolla oli mahtava salaattipöytä (kiitokset Pekalle!), alkoholitonta inkivääriboolia (kiitokset Astalle!) ja jälkkäriksi kahdenlaista kakkua. Iso kakku (kuva alla) on minttusuklaatäytekakku, jonka pohja on sama kuin tässä kakussa. Täytteeseen käytin tällä kertaa tavallisen tumman suklaan sijaan minttusuklaata, jonka sulatin ja sekoitin vatkatun soijakerman sekaan mousseksi. Kakun koristeet on leikattu värjätystä mantelimassasta - saattaa mennä tovi ennen kuin seuraavan kerran lähden koristelemaan kakkua tällä tavalla ;)


Minttusuklaakakun lisäksi tein gluteenittoman ja soijattoman täytekakun. Kakku on kuorrutettu Soyatoo!:n pursotettavalla riisikermavaahdolla, jota ei valitettavasti saanut pursotettua tai levitettyä erityisen kauniisti. Onneksi suuri läjä mansikoita ja kirsikoita kakun päällä (ja sisällä) pelasti tilanteen. Kakkupohjan sävelsin jokseenkin tämän ohjeen pohjalta, ja koska kakku oli melko halkeilevaa sorttia, täytyy säveltämistä jatkaa vielä uudemman kerran. Kakku oli kuitenkin hyvää, joten laitan ohjeen tähän. Ohje riittää keskikokoiseen kakkuvuokaan.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Huom! Täältä löydät oikeasti toimivan ja koossapysyvän gluteenittoman kakkupohjan ohjeen.
 • 3 dl täysjyväriisijauhoja
 • 1 dl arrowjuurijauhoja (tai perunajauhoja)
 • 2 dl sokeria
 • 2 tl leivinjauhetta
 • 1 tl vaniljauutetta tai 0,5 tl jauhettua vaniljaa
 • 1,5 dl omenasosetta
 • 0,5 dl öljyä
 • 1 dl vissyä
 1. Sekoita kuivat aineet.
 2. Kaada niiden sekaan muut aineet ja sekoita tasaiseksi.
 3. Kaada rasvattuun ja jauhotettuun vuokaan ja paista 190 C-asteessa n. 35 minuuttia.
 4. Anna jäähtyä, leikkaa osiin, kostuta, täytä, kuorruta ja koristele haluamallasi tavalla.
Ohjeesta voi valmistaa myös muffinsseja tai pikkukakkusia. Tein yhden testiversiomuffinssin, koska halusin maistaa, miltä kakku maistuu ennen kuin se laitetaan tarjolle muille ihmisille, enkä itse voi enää vaikuttaa kakkuun mitenkään.. Muffinssi paistui kypsäksi 190 C-asteessa noin kahdessakymmenessä minuutissa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu