Satu Saunion vegaaninen leivontablogi

Info | Reseptihakemisto | Täytekakkuopas | Tuulispään leivontakirja
Näin korvaat: Kananmuna | Kermavaahto | Tuorejuusto | Muut maitotuotteetLiivate
Erityisruokavaliot: Gluteeniton | SoijatonPalmuöljytön

lauantai 17. heinäkuuta 2010

Sammakkokakku - Vaalea täytekakkupohja

Kahden viikon päästä ovat luvassa juhlallisuudet, joihin olen luvannut leipoa kakun. Koska en halua, että kyseisissä juhlallisuuksissa tarjotaan pahaa kakkua, piti kakkua testata etukäteen. Veinkin serkkuni rippijuhliin edellisessä merkinnässä mainitun tiikerikakun lisäksi sammakkokakun!

Tämä kakkupohja on mielestäni tosi toimiva - miedon mutta hyvänmakuinen ja rakenteeltaan kivan pehmeä eli sellainen kuin täytekakkupohjan kuuluukin olla. Kostutin kakun limen mehulla, jota oli hieman laimennettu vedellä ja makeutettu sokerilla. Kerrosten väliin laitoin mansikkasiivuja ja soijatuorejuusto-kaurakermavaahtoa.

Tarkoituksenani oli kuorruttaa kakku kokonaan pelkällä mantelimassalla, mutta yksi pötkö massaa ei riittänytkään sekä koristeisiin että kuorruttamiseen. Siksi käytin soijatuorejuustopurkin jämät kakun reunoihin. Mielestäni lopputuloksesta tuli näin tehtynä kivempi kuin se olisi ollut ilman. Reunojen kuviointi (ne ovat muuten aaltoja) on tehty yksinkertaisesti levittämällä kuorrutetta haarukalla sinne tänne.

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Vaalea täytekakkupohja (taikina riittää isoon kakkuvuokaan)
  • 5 dl vehnäjauhoja
  • 2 dl sokeria
  • 1 rkl (15 ml) leivinjauhetta
  • 2 tl (10 ml) vaniljasokeria
  • ripaus suolaa
  • 2 dl maustamatonta soijajukurttia
  • 2 dl omenasosetta
  • 2 dl vissyä
  • Lisäksi margariinia tai öljyä kakkuvuoan rasvaamiseen sekä jauhoja, mannaryynejä tai korppujauhoja vuoan jauhottamiseen
  1. Laita uuni kuumenemaan 175 C-asteeseen ja rasvaa sekä jauhota kakkuvuoka.
  2. Sekoita vehnäjauhot, sokeri, leivinjauhe, vaniljasokeri ja suola.
  3. Lisää kulhoon soijajukurtti, omenasose sekä vissy ja sekoita nopeasti tasaiseksi.
  4. Kaada taikina kakkuvuokaan ja paista n. 45 minuuttia tai kunnes kakkuun tökättyyn tikkuun ei tartu raakaa taikinaa.
  5. Anna kakun jäähtyä kunnolla ennen kuin leikkaat sen. Kostuta, täytä ja kuorruta haluamallasi tavalla.

Soijatuorejuusto-kasvikermavaahto
  • 1 prk vaahtoutuvaa soija- tai kaurakermavaahtoa (Soyatoo! tai GoGreen)
  • 0,5 prk (n. 100 g) maustamatonta Tofutti-tuorejuustoa
  • 1 tl vaniljasokeria
  1. Vatkaa kasvikermavaahto mahdollisimman kuohkeaksi vaahdoksi. Tämä onnistuu sitä paremmin, mitä kylmempää kasvikerma on.
  2. Lisää sekaan soijatuorejuusto ja vaniljasokeri.

Soijatuorejuusto-tomusokerikuorrute

  • 0,5 prk (n. 100 g) maustamatonta Tofutti-tuorejuustoa
  • 1 rkl limenmehua
  • 1 tl vaniljasokeria
  • n. 1 paketti tomusokeria
  • (elintarvikeväriä)
  1. Sekoita Tofutti, limemehu, vaniljasokeri sekä halutessasi elintarvikeväri.
  2. Lisää tomusokeria pikkuhiljaa, kunnes saat sopivan paksun tahnan.

Runo väsyneestä sammakosta

Sammakko loikki ja kurnutti tovin.
Sitten se väsyi kovin.

8 kommenttia:

  1. Vau, aivan älyttömän upea kakku! :)

    VastaaPoista
  2. Ihana ja tuo sammakko on niin huippu! Oikein nauttii olostaan :)

    VastaaPoista
  3. Haluaisin tehdä mansikkakaurakermakakkua tuolla sammakkokakun pohjalla. Ohjessa lukee, että
    "taikina riittää isoon kakkuvuokaan". Kuinka iso on iso? Eli mikä olisi kakkuvuuan halkaisija?
    Kiva että löytyi tuollainen ohje, jossa ei ole käytetty rasvaa! Yleensä tekemäni täytekakut ovat liian tuhteja, ehkä juuri sen rasvan takia.
    Ja kiitos blogista, ihania ohjeita!

    VastaaPoista
  4. Mun isoin kakkuvuoka on halkaisijaltaan 24 cm, jos oikein muistan. Jos tämän taikinan paistaa tuon kokoisessa vuoassa, pystyy kakun leikkaamaan kolmeen osaan, mutta mitään kauhean korkeaa kakkua tästä ei tule.

    Kiitos kovasti kiitoksista :) Toivottavasti ohje toimii sinullakin!

    VastaaPoista
  5. no niin, kakut otettu pois uunista, mutta ainakin toinen lässähti :( (niin käy aina, kun leipoo lihaaneille, ei koskaan kun tekee vain itselleen). onko neuvoja, miten lässähtämisen saisi estettyä? pidätkö kakkua uunissa alimmalla vai keskimmäisellä tasolla? entä vatkaatko varoavasti esim. puuhaarukalla vai rajummin vatkaimella? (olen siis tuo, joka kyseli aiemmin kakun koosta). kiitos neuvoista jo etukäteen :)

    p.s. sitten ihan toinen juttu: tämän blogin tekstistä on tosi vaikea saada ruudulta selvää, jos teksti on punaisella. voisitkohan käyttää jotain toista väriä? :)

    VastaaPoista
  6. Voi harmi, että kakku lässähti :( Toivottavasti toinen kakku pysyi koossa. En kyllä osaa hirveän hyvin antaa vinkkejä lässähtämisen estämiseen, koska välillä tuntuu siltä, että kakku lässähtää, vaikka sen tekisi täsmälleen samalla tavalla kuin ei-lässähtäneen kakun.

    - Leivon kakkupohjat yleensä uunipellillä pannukakun tapaan, koska silloin ne kypsyvät tasaisesti ja lässähtämisen vaara pienenee oleellisesti.
    - Jauhojen laadulla (jauhojen ikä, kasvuvuosi jne.) on varmasti jonkin verran vaikutusta, mutta niiden käyttöön ei ole mahdollista antaa mitään yleispätevää vastausta, koska samankin valmistajan jauhot vaihtelevat vuodesta riippuen.
    - Omenasose voi olla toisenlaista kuin itse käytän. Käytän toisinaan jotain perushalpis-Euro-Shopperia, jossa on sokeria ja toisinaan luomusosetta, jossa ei ole sokeria. En tosin ole huomannut näiden kahden välillä eroa kakkujen koostumuksessa, paitsi ehkä sen, että sokeroidulla leivottaessa kakku on ehkä hitusen kuohkeampi, koska sokeri auttaa kakkua nousemaan. (Mutta jos taikinassa on jo tosi paljon sokeria, voi lisäsokeri omenasoseessa tietysti aiheuttaa sen, että kakku lässähtää.)
    - Uunin lämpötila voi olla jotain muuta kuin uunin termostaatti on mieltä.
    - Kuun liikkeillä, keijukaisilla ja vastaavilla tuntuu myös silloin tällöin olevan sormensa pelissä ;)

    Paistan kakut yleensä keskitasolla, jotta uunin lämpö ulottuu tasaisesti kakun joka paikkaan. Kakku kannattaa kuitenkin peittää leivinpaperilla paistamisen loppuvaiheessa, jotta se ei pala pinnaltaan.

    Olen aika monta kakkutaikinaa vatkannut ja samalla tehnyt sellaisen havainnon, että jos taikinan sekoittaa puuhaarukalla (tai muulla vastaavalla hellällä välineellä), joutuu taikinaa sekoittamaan aika kauan, jotta se on kunnolla sekaisin. Itse käytän joko sellaista perusvispilää (=kierrevatkain) tai sähkövatkainta, mutta vatkaan taikinan todella nopeasti. Vaikka taikinan sekoittaminen ei näin olekaan erityisen hellävaraista, niin taikinaan ei ehdi muodostua sitkoa, toisin kuin pitkään vääntämällä. Sitä en valitetttavasti osaa sanoa, kumpi tapa on parempi, jos haluaa kakun lässähtämättä pois uunista. Kyllä ne mullakin aina silloin tällöin lässähtävät, ja erityisesti silloin kun pitäisi leipoa johonkin tosi tärkeään tilaisuuteen ja on mahdollisesti kiire ja niin edelleen.

    Oon itsekin huomannut ainakin joissakin teksteissä sen, että punainen väri ei erotu kunnolla. Tarkoitus on säätää taustaa vaaleammaksi, kunhan ehdin.

    VastaaPoista