sunnuntai 1. elokuuta 2010

Vaahtokarkkikuorrute

Päivitys 27.12.2012: Vegaanisia vaahtokarkkeja saa Suomesta tällä hetkellä Vegetukusta tai Vegekaupasta.

Olen aikaisemminkin tehnyt kaulittavaa vaahtokarkkikuorrutetta kakulle, mutta tällä kertaa otin valmistuksesta joitakin kuvia ja mietin edellistä kertaa syvällisemmin vaahtokarkkitaikinan olemusta. Jostain syystä taikinaan kului tällä kertaa melkein triplasti tomusokeria edelliseen verrattuna, joten kirjoitan ohjeet siksi uudelleen. Aiemman postauksen lopussa olevat huomiot ja varoituksen sanat kannattaa kuitenkin edelleen pitää mielessä tätä taikinaa valmistettaessa.

Vaahtokarkkikuorrute ei mielestäni ole maailman välttämättömin asia, varsinkaan siksi, että vegaanisten vaahtokarkkien hankkiminen on hieman haasteellista ja ne maksavat suht paljon. Ulkoisesti hyvin samantyyppisen kuorrutteen saa aikaan marsipaanilla, mantelimassalla tai erilaisilla sokerikuorrutteilla, vaikkakin vaahtokarkkikuorrutteen maku on kaulittavista kuorrutteista yksi kivoimmista. On kuitenkin äärimmäisen mukavaa tehdä kaikenlaista uutta ja hienoa, erityisesti silloin, jos kuorruttaa kakkua jonkinlaista spesiaalitapausta varten.

Vaahtokarkkikuorrute
  • 200 g vegaanista vaahtokarkkia
  • 1 rkl vettä
  • 4-6 dl tomusokeria
  • (elintarvikeväriä)
  • Kattila ja sen päälle sopiva kerroskattilan haudutusosa tai kuumennusta kestävä astia, jonka voi asettaa suht tiiviisti kattilan päälle
  • Sähkövatkain ja siihen taikinakoukut
  • Kelmua tai Minigrip-pusseja
  1. Kaada kattilaan muutaman senttimetrin verran vettä ja laita levy päälle. Aseta kerroskattilan haudutusosa tai kulho kattilan päälle.
  2. Laita vesi ja vaahtokarkit haudutusosaan/kulhoon. Kun vesi kattilassa alkaa kiehua, alkavat vaahtokarkit pikkuhiljaa sulaa. Voit avittaa niiden sulamista sekoittamalla ja painelemalla vaahtokarkkeja silloin tällöin haarukalla.
  3. Kun vaahtokarkit ovat sulaneet, nosta haudutusosa/kulho pois kattilan päältä. (Jos haluat värjätä taikinan, se kannattaa tehdä tässä vaiheessa.)
  4. Lisää tomusokeria noin desilitra kerrallaan ja sekoita tasaiseksi sähkövatkaimella. Testaa taikinan tahmeutta kolmen lisätyn tomusokeridesilitran jälkeen sormilla ja lisää tomusokeria vain, jos taikina tuntuu kovin tahmealta.
  5. Kun taikinaa pystyy jotenkuten käsittelemään tomusokerilla jauhotetuilla sormilla, jatka tomusokerin lisäämistä käsin vaivaamalla samalla tavalla kuin vaivataan leipä- tai pullataikinaa. Vaahtokarkkitaikinan tulisi olla pehmeän jäntevää.
  6. Kun taikina on valmis, kääri sen ympärille ainakin kaksi kerrosta kelmua tai laita se Minigrip-pussiin, jonka laitat toisen pussin sisälle.
  7. Säilytä taikinaa huoneenlämmössä ja käytä vasta seuraavana päivänä. Kinuskikissan mukaan taikina voi kaulittuna vetäytyä kasaan, jos sitä käyttää valmistuspaivänä - en tosin ole ihan varma siitä, käykö näin käytettäessä vegaanisia vaahtokarkkeja.
  8. Kaulitse taikina sopivan kokoiseksi levyksi tai muotoile siitä koristeita. Käytä taikinaa kaulitessasi pöydän ja kaulimen jauhottamiseen riittävän paljon tomusokeria, jotta taikina ei tartu kiinni pöytään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu