tiistai 26. lokakuuta 2010

Maapähkinävoi-suklaahippujätski

Oih, tästä tuli hyvää!

Huomio arvoisa lukija tai blogiin sattumalta eksynyt! 

Olet saapunut blogin alkuaikoihin, jolloin innostukseni vegaanileivonnan ilosanoman levittämiseen oli jo valtava, mutta tietoa ja taitoa minulla ei vielä ollut ihan kauhean paljon. Suosittelenkin etsimään tämän reseptin tilalle jonkin tuoreemman, sanotaan vaikkapa korkeintaan viisi vuotta vanhan reseptin. Tarvittaessa voit kysellä vinkkejä esim. kommentoimalla tätä tekstiä. Koska tämä blogi on eräänlainen matka ja päiväkirja kohti parempaa vegaanista leipomista, en halua poistaa täältä näitä vanhoja tekstejä.

Maapähkinävoi-suklaahippujätski
 • 2 dl maapähkinävoita (sileää tai karkeaa, mieluiten sokeritonta)
 • 5 dl makeutettua soijamaitoa
 • 1 dl sokeria
 • 0,5 tl vaniljajauhetta tai 2 tl vaniljasokeria
 • ripaus suolaa
 • n. 100 g tummaa suklaata
 1. Mittaa kattilaan maapähkinävoi, soijamaito, sokeri, vanilja ja suola sekä noin puolet suklaasta pilkottuna.
 2. Kuumenna seosta samalla sekoittaen niin kauan, että seos on tasaista. Tässä auttaa, kun survoo kauhalla tai vispilällä maapähkinävoita ronskimmalla kädellä.
 3. Anna seoksen jäähtyä kokonaan ensin kylmässä vesihauteessa ja sitten jääkaapissa tai kylmällä ilmalla ulkona.
 4. Lataa seos jäätelökoneeseen ja valmista koneen ohjeiden mukaan jäätelöksi.
 5. Raasta, höylää tai pilko loput suklaat ja lisää ne jäätelön sekaan aivan jätskin valmistuksen loppuvaiheessa.
Toisin kuin useimmat jätksikonejäätelöt, tämä ei kovettunut pakastimessa kivikovaksi. Ylijäänyt jätski kannattaa kuitenkin pakastaa pienissä annoksissa, jolloin se on vaivattomampaa käyttää.

8 kommenttia:

 1. Tää vaikuttaa tosi herkulliselta. Mä oon haaveillu jäätelökoneesta pitkään, mutta en tiedä niistä mitään. Millainen vempele sulla on?

  VastaaPoista
 2. Moi, anonyymi :) Mulla on Philipsin jäätelökone, johon oon ollut ihan tyytyväinen. Se on kalliimpi kuin Krupsin kone, mutta sen kylmäpatruuna on pienempi. Näissä molemmissa on siis sellainen kylmäosa, joka pitää säilyttää pakastimessa: Krupsissa koko kulho pitää pakastaa, kun taas Philipsissä on sellainen pienempi, lautasen kokoinen ja ehkä 7 cm korkea kylmäosa.

  Näissä patruunallisissa koneissa patruuna pitää jäädyttää uudelleen aina yhden jäätelölaadun jälkeen. Tosin ainakin tuohon Philipsin koneeseen voi ostaa erikseen sen kylmäosan, joten niitä voi innokas jäätelöntekijä säilyttää pakastimessa useampiakin.

  Kylmäpatruunallisten koneiden lisäksi on olemassa koneita, joissa ei ole etukäteen jäädytettäviä osia. Nämä koneet maksavat huomattavasti enemmän kuin nuo patruunalliset koneet, mutta niillä voi tehdä jäätelöä kerralla vaikka loputtomiin.

  Joihinkin monitoimikoneisiin voi ostaa erikseen jäätelöntekokulhon. Luultavasti nämä koneet eivät ole niitä pienimpiä ja perinteisimpiä monitoimikoneita, vaan ammattilaiskoneita, jotka sitten maksavat tosi paljon. Tämä on varmasti hyvä vaihtoehto, jos haluaa ostaa tosi hyvän ja laadukkaan monitoimikoneen. Silloin kannattaa ostaa sellainen kone, johon saa tarvittaessa useampia lisäosia.

  Jäätelökone on yksi niistä laitteista, joita ilmankin tulee toimeen elämässä. Jos kuitenkin kaupan soijajätskivalikoima alkaa tympiä, on varmasti helpompi tehdä jäätelöä itse kuin lähteä vaikkapa Jenkkeihin ostamaan uusia (ja ehdottomasti paremman makuisia) vegejätskejä ;)

  VastaaPoista
 3. Nam. Näyttää herkulliselta. :) Itse en jäätelökonetta vielä omista, niinpä on valitettavasti jäänyt monet herkut valmistamatta. Enkä ole kuin kerran jäätelökoneella tehtyä jätskiä saanut maistaa. Löytyyhän ohjeita jäätelön valmistukseen ilman konettakin, mutta ovatkohan ne yhtä hyviä?

  VastaaPoista
 4. Kiitos, Helmi :) Jätksiä voi tehdä ilman jäätelökonetta, mutta siitä ei tule niin ilmavaa ja sitä pitää käydä sekoittamassa aina silloin tällöin jäätymisen aikana. Jos tekee jätskiä vatkatusta soijakermavaahdosta ja sulatetusta suklaasta, on massa jo valmiiksi melko kuohkeaa. Tuollainen jätski on pakastimessa valmistettunakin suht pehmeää ja jäätelömäistä. Suosittelen pakastamaan tällaiset(kin) jäätelöt yhden annoksen kokoisissa kipoissa. Itse pakastan tämäntyyppiset jätskit suoraan siinä astiassa, josta sen aion syödäkin. Pienissä annoksissa jätski jäätyy syömiskelpoiseksi jopa puolessa tunnissa, eikä sitä tarvitse käydä tänä aikana sekoittamassakaan.

  VastaaPoista
 5. En näköjään edelleenkään osaa kirjoittaa jätski :D

  VastaaPoista
 6. Tuota tapaa täytyykin kokeilla. Kiitos vinkistä! :)

  VastaaPoista
 7. hellaton kokki kiittää postauksesta ja eläinystävällisestä blogistasi! menee ostamaan jäätelökoneen tulevaa kirjaansa varten. t. mea salo

  VastaaPoista
 8. Kiitos, Mea! Jäänkin odottelemaan uutta kirjaa innolla :)

  VastaaPoista

HUOMIO HUOMIO! Blogiin on tullut niin paljon bottien ja huiputtajien kirjoittamia spämmikommentteja, että valitettavasti jouduin laittamaan kaikki kommentit esimoderointiin. Kestää siis aina jonkin aikaa, että kommenttisi julkaistaan. Pahoittelut tästä!

Pyrin joka tapauksessa vastaamaan kysymyksiin pian. Jos asialla on erityisen kiire, voit lähettää kysymyksen myös sähköpostilla kamomillankonditoria at gmail piste com

- Satu